Ruskie najbardziej rozchwytywane

Z kapustą i grzybami, z fetą i szpinakiem, z mięsem, twarogiem, smażki i oczywiście ruskie, 10 rodzajów pierogów raciborzanie mieli okazję skosztować wczoraj na Stołówce Akademickiej Mam catering. Odbył się tam pierwszy Festiwal Pierogów. Sprzedano ich blisko 1600 sztuk.
Wczoraj raciborską stołówkę akademicką odwiedzili nie tylko żacy, ale i mieszkańcy naszego miasta. Tych ostatnich było zdecydowanie więcej niż studentów. Wszyscy przyszli posmakować pierogów. A wybór był spory, kucharze serwowali 10 rodzajów smakołyków. – Sprzedaliśmy wczoraj blisko 1600 sztuk. Największym powodzeniem cieszyły się oczywiście pierogi ruskie. Ku naszemu zaskoczeniu bardzo dużo sprzedało się pierogów z fetą i szpinakiem. Ponadto prawdziwym odkryciem na wczorajszym Festiwalu Pierogów były smażki – wylicza współwłaściciel Stołówki Akademickiej Mam Catering, Bartłomiej Adamski. Co to takiego smażki? – To pierożki smażone na gorącym tłuszczu, nadziewane grzybami. W przyszłości planujemy wprowadzić kilka innych rodzajów nadzienia smażków– zapewnia Bartłomiej Adamski.
Oprócz pierogów w stołówce serwowano wczoraj barszcz z uszkami, który również cieszył się powodzeniem wśród klientów. – Ugotowaliśmy 20 litrów barszczu, cały się sprzedał – podkreślał Adamski. Wczorajszy festiwal to nie jedyna kulinarna impreza w wydaniu właścicieli Mam catering. – 6 grudnia chcemy zorganizować Mikołajki, na których będziemy serwować świąteczne potrawy – zachęca do odwiedzin akademickiej stołówki jej współwłaściciel.
(k)
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany