Reklama

Najnowsze wiadomości

Aktualności29 marca 201910:54

W Borucinie poznali wszystkie tajemnice kawy

W Borucinie poznali wszystkie tajemnice kawy - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Krzanowice:

Kawa, niby zwykły napój, bez którego wielu nie wyobraża sobie dnia. Trunek ten ma jednak wiele tajemnic. Poznali je uczestnicy spotkania pt. „Wszystko co chcielibyście wiedzieć na temat kawy ale baliście się zapytać”, które odbyło się z inicjatywy MOK w Krzanowicach w Domu Kultury w Borucinie.

Gości przywitał dyrektor ośrodka MOK Krzanowice Marian Wasiczek, który rozpoczął spotkanie od przytoczenia anegdoty sytuacyjnej ze swego pobytu we Włoszech. Następnie sternik krzanowickiego MOK-u prosił pana Tymoteusza Ciecierę z Pracowni Kawy Kawowski do rozpoczęcia prezentacji. Moderatorem spotkania była Anna Musioł.

Na początku uczestnicy spotkania otrzymali sporą dawkę wiedzy. Znawca kawy, podzielił się ze słuchaczami wiedzą teoretyczną i praktyczną na temat energetycznego napoju. Opowiedział o jego historii, przedstawił bogatą w ciekawostki prezentację. Szczegółowo opowiedział o procesie wypalania ziaren kawy, wspominał o jej wadach i zaletach dla naszego organizmu. Każdy sposób palenia kawy umożliwia wydobycie z ziaren rożnych właściwości. Należy zapamiętać, że im ciemniejsze wypalenie, tym mniejsza zawartość kofeiny, im jaśniejsze wypalenie, tym wyższa kwaskowatość. Posmak goryczy zwiększa się wraz ze stopniem wypalania, a naturalne aromaty zanikają.

Następnie przyszła kolej na tzw. cupping, czyli degustację kawy, podczas której Tymoteusz Cieciera z pasją opowiadał o smakach, aromatach i rodzajach jej przyrządzania. Kto miał ochotę mógł skosztować prawdziwego, intensywnego espresso, cappuccino, americano czy też kaw zaparzanych w alternatywny sposób. - Dość grubo zmieloną kawę wsypujemy do filtra i zalewamy zagotowaną wodą o temperaturze powyżej 80 stopni. Kawę należy zalewać bardzo powoli, należy przemieszać zmieloną kawę tak, by wszystkie drobiny mogły się jednakowo zaparzyć – tłumaczył podczas prezentacji.

Jak zapewniali degustatorzy, każdy łyk i każdy rodzaj przyrządzonej kawy smakował znakomicie. Pasjonat zaś podkreślał, że nie tylko dobór kawy, ale i sposób podania, jak i towarzystwo, w którym się nią delektujemy, mają spore znaczenie dla ogólnych doznań. Uczestnicy spotkania dopytywali jaki rodzaj ekspresu kawy wybrać, gdzie kupić dobrą kawę.

Autor: MOK Krzanowice, redakcja@naszraciborz.pl

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Dentica 24
ostrog.net
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Materiały RTK
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 26.04.2024
25 kwietnia 202419:33

Nasz Racibórz 26.04.2024

Nasz Racibórz 19.04.2024
19 kwietnia 202421:56

Nasz Racibórz 19.04.2024

Nasz Racibórz 12.04.2024
12 kwietnia 202415:22

Nasz Racibórz 12.04.2024

Zobacz wszystkie
© 2024 Studio Margomedia Sp. z o.o.