Reklama

Najnowsze wiadomości

Biznes26 marca 202213:42

Racibórz gościł uczestników warsztatów piwowarskich. Dla browarów przyszły trudne czasy

Racibórz gościł uczestników warsztatów piwowarskich. Dla browarów przyszły trudne czasy - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

Przez dwa dni, 24 i 25 marca 2022 r. Zamek Piastowski w Raciborzu gościł uczestników Wiosennych Warsztatów Piwowarskich. Dla branży czasy nie są dobre. Wysokie inflacja i akcyza oraz COVID ciągną rynek piwa w dół. Jak wynika z analiz Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego oraz firmy NielsenIQ, branża piwowarska notuje najgorsze wyniki od 10 lat.

Było to pierwsze takie wydarzenie, które zostało zorganizowane w dawnej piastowskiej siedzibie. Organizatorem wydarzenia był Bikotech Sp. z o.o., a rolę gospodarza pełnił Browar Zamkowy w Raciborzu. Do Raciborza przyjechali goście m. in.: z Warszawy, Gdańska, Łodzi, Opola, Elbląga oraz innych miejscowości.

Dane opublikowane w 2021 roku przez Państwową Agencję Rozwiązywania Problemów Alkoholowych (PARPA) wskazały na znaczący spadek konsumpcji piwa. W 2020 r. osiągnęła ona poziom 93,6 litra na jednego mieszkańca, czyli wartość najniższą od 10 lat. Wyliczenia NielsenIQ potwierdziły spadkowe tendencje. W 2021 r. wolumen piwa skurczył się o ponad 4 proc., co oznacza, że z rynku zniknął ponad milion hl tego napoju. Względem rekordowego 2018 roku ta strata jest jeszcze mocniej widoczna wynosząc aż 5 mln hl, inaczej mówiąc - 1 mld sprzedanych butelek piwa mniej.

– Od czterech lat wyniki branży piwowarskiej pikują w dół. Po niezwykle trudnym 2020 roku, liczyliśmy na odbicie. Niestety kolejny rok tylko pogłębił kryzys branży. Zimna wiosna w połączeniu z lockdownem opóźniły otwarcie sezonu piwnego. W szeregu ze słabszą sprzedażą szły gwałtownie rosnące koszty i zapowiedź 50% podwyżki akcyzy w najbliższych 5 latach – tłumaczy Bartłomiej Morzycki, dyrektor generalny Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie. Więcej: Rynek piwa kurczy się i notuje najgorsze wyniki od 10 lat

Spotkanie w Raciborzu rozpoczęło się w czwartkowe popołudnie 24 marca od powitania przybyłych gości, którego dokonali starosta raciborski - Grzegorz Swoboda, dyrektor Zamku Piastowskiego w Raciborzu - Krystyna Niklewicz oraz właściciel Browaru Zamkowego Sp. z o.o. - Jerzy Łazarczyk. Następnie przez dwa dni wydarzenia licznie zgromadzeni uczestnicy wysłuchali szeregu prelekcji, zwiedzili nocą raciborską pracownię Gambrinusa (warzelnia, fermentacja, rozlewnia, magazyn) oraz wzięli udział w warsztatach. Historię raciborskiego browaru zebranym przybliżył Mariusz Dudek - prezes Browaru Zamkowego Sp. z o.o. oraz Tymoteusz Cieciera - technolog do spraw jakości i bezpieczeństwa w Browarze Zamkowym sp. z o.o.

Warsztat 1: Jakość, bezpieczeństwo i powtarzalność produkcji
- Wpływ pracy operatora na zarządzanie jakością i powtarzalność produktu, Patryk Cieślik, Grupa Żywiec;
- Skuteczna dezynfekcja i pasteryzacja w stylu Calgonit, Jędrzej Gorczyński, Calvatis;
- Trigger Point jako najprostszy sposób zaangażowania pracownika w kontrolę procesu, Łukasz Świątkowski, Grupa Żywiec;
- Kształtowanie kultury bezpieczeństwa w zakładzie produkcyjnym na przykładzie Browaru Elbląg, Łukasz Kamrowski, Grupa Żywiec.

Warsztat 2: Najważniejsze zmiany w przepisach podatkowych dla browarów regionalnych i rzemieślniczych
- Marta Zaręba i Krzysztof Rutkowski, Kancelaria Doradztwa Celnego i Podatkowego.

Warsztat 3: Optymalizacja kosztów i nowe technologie
- Pasteryzacja przepływowa w przemyśle browarniczym, Paweł Bednarek i Maciej Osiński, Admar;
- Puszka czy butelka? Zagadnienia legislacyjne UE, dostępność opakowań oraz trendy w rozlewnictwie piwa, Mateusz Kinda, STM;
- Analiza parametrów jakościowych piwa bezalkoholowego, Monika Sitarek-Andrzejczyk, CBI Proakademia;
- Okiem praktyka: w poszukiwaniu optymalizacji działalności małego producenta piwa, Andrzej Gałasiewicz, Minibrowary;
- prezentacja Frizo.

Warsztat 4: Odpady
- Zagospodarowanie odpadów browarniczych, dr Sławomir Wierzba, Uniwersytet Opolski;
- Nadmiarowa gęstwa drożdżowa w gospodarce cyrkularnej, dr Dorota Kręgiel, Politechnika Łódzka.

Warsztat 5: Piwa nowofalowe i surowce do produkcji
- Wyzwania technologiczne w produkcji i analizie piw nowofalowych, Dorota Michałowska, IBPRS;
- Jakości ekstrahowanego chmielu do produkcji piwa, Rafał Reszczyński, Sieć Badawcza Łukasiewicz – Instytut Nowych Syntez Chemicznych.

Autor: fot. Zamek Piastowski, [email protected]

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Dodaj komentarz

Autor: Gość (Aby podpisać komentarz swoim nickiem musisz się zalogować)
Portal naszraciborz.pl przeciwstawia się niestosownym, nasyconym nienawiścią komentarzom,
niezależnie od wyrażanych poglądów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem – wyślij nam zgłoszenie.
Pozostało (1000) znaków do wykorzystania
Aby potwierdzić, że jesteś człowiekiem kliknij: pizzę
Reklama
Reklama

Najczęściej czytane artykuły

Reklama
Aktualności4 września 202520:05

Plac Długosza jak złomowisko samochodów? W planach parking podziemny

Plac Długosza jak złomowisko samochodów? W planach parking podziemny - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Przyszłość placu Długosza w Raciborzu ponownie znalazła się w centrum dyskusji. Podczas sesji radna Julia Parzonka zwróciła uwagę na problem miejsc postojowych. Pytała, co stanie się z obecnym parkingiem i czy władze miasta przewidziały alternatywne rozwiązania dla kierowców.

red.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności4 września 202519:44

Fontanny, ławki i hulajnogi. Ratusz chce zmieniać śródmieście, radny zadaje pytania

Fontanny, ławki i hulajnogi. Ratusz chce zmieniać śródmieście, radny zadaje pytania - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Dyskusja o przyszłości centralnych przestrzeni Raciborza nabiera tempa. Prezydent miasta Jacek Wojciechowicz zapowiedział, że plac Długosza ma zostać zabudowany, nawiązując do wyglądu sprzed 1945 roku, natomiast rynek zostanie wzbogacony o drzewa. Podczas ostatniego spotkania uwagę zwrócił radny Piotr Klima, który poruszył praktyczne kwestie związane z funkcjonowaniem śródmieścia: fontann z wodą pitną, lokalizacją ławek oraz ruchem hulajnóg.

red.
Aktualności4 września 202520:51

Kontrowersje wokół podświetlania drzew w parku Roth. Ekologia kontra estetyka

Kontrowersje wokół podświetlania drzew w parku Roth. Ekologia kontra estetyka - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Na sesji Rady Miasta Raciborza wywiązała się dyskusja dotycząca iluminacji drzew w parku im. Miasta Roth. Temat podniósł radny Roman Wałach, który zwrócił uwagę, że choć wizualizacje podświetlonych drzew wyglądają atrakcyjnie, to jednak pojawiają się zastrzeżenia natury ekologicznej.

red., fot. UM Racibórz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 05.09.2025
5 września 202507:46

Nasz Racibórz 05.09.2025

Nasz Racibórz 29.08.2025
28 sierpnia 202523:30

Nasz Racibórz 29.08.2025

Nasz Racibórz 22.08.2025
21 sierpnia 202521:10

Nasz Racibórz 22.08.2025

Nasz Racibórz 15.08.2025
13 sierpnia 202522:19

Nasz Racibórz 15.08.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.