Reklama

Najnowsze wiadomości

Aktualności4 stycznia 201011:54

Rubiols czyli ciastka z loków anioła

Rubiols czyli ciastka z loków anioła - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

Najpierw trzeba z Majorki przywieźć dynię o wdzięcznej nazwie cabello de angel (loki anioła). Potem jej miąższ skarmelizować ze sporą ilością cukru aż powstanie rodzaj marmolady – nadzienie do majorkańskich kruchych ciasteczek rubiols. Piecze je mieszkający w Raciborzu Hiszpan Francisco Sanchez Gost.

Przepis pierwszy na kruche ciasto, z którego można piec rubiols.

300 g smalcu
4 łyżki cukru pudru 
4 żółtka
1 szklanka oleju
1 szklanka soku pomarańczowego (bez cukru)
1 szklanka likieru anyżkowego
1 kg mąki (około) – tak żeby ciasto dało się rozwałkować 


Francisco Sanchez Gost urodził się na słonecznej Majorce. Tam też spędził większość swojego życia. Aż do chwili, gdy w życie ognistego Hiszpana wkroczyła Dorota, subtelna blondynka z Polski. Poznali się na statku turystycznym i zamieszkali na rodzinnej wyspie Francisco. Tam też urodził się ich pierworodny syn, dziesięcioletni dzisiaj Juan Jose. 
Jednak po czterech latach żona zatęskniła za ojczystym krajem i zapadła decyzja – cała rodzina Gost przenosi się do Polski, do Raciborza. 

Kuchnię prowadzą różnorodną. Hiszpańskie przysmaki mieszają się tam z tradycyjnymi polskimi potrawami i nie jest to wcale mieszanka wybuchowa, a raczej spełniająca oczekiwania obu stron. Jednak od czasu do czasu, gdy Francisco zatęskni za słodkościami z młodości, bierze stolnicę i zagniata kruche ciasto. Nadziewa je marmoladą, zrobioną z dyni, która rośnie jedynie na Majorce. Nazywa się cabello de angel co na polski tłumaczy się – loki anioła. – Tych ciastek nie robimy tak na co dzień, raczej na święta, na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy Nowy rok – wyjaśnia Francisco Sanchez Gost. – Nasiona przywiozłem z Majorki. Zasadziłem w ogródku i wyrosło mi ponad 40 dyń. Jeżeli ktoś jest zainteresowany robieniem tych ciasteczek to z chęcią udostępnię i przepis i nasiona bo co roku jest ich więcej i więcej. 

Wyhodowane już na polskiej ziemi „loki anioła” Francisco przerabia na rodzaj marmolady. Wycina ze środka miąższ, co bywa trudne, bo skóra tej „anielskiej’ dyni jest wyjątkowo gruba. Potem odparowuje wodę i dodaje cukru. Trzeba to robić powoli i długo, bo cukier musi się skarmelizować i osiągnąć brązowy kolor. Marmolada jest nadzieniem do ciasteczek. Ale z ich produkcją też bywają problemy, bowiem do ciasta trzeba wlać likieru anyżkowego, też produktu typowo majorkańskiego. Trudno go kupić w Polsce, czasami można w Czechach. Dlatego przywożą sobie butelkę, gdy jadą z wizytą do hiszpańskiej rodziny. Czasami gdy zbraknie tego produktu, Francisco robi kruche ciasto według drugiego przepisu.

Przepis drugi na kruche ciasto

400 g cukru 
400 g smalcu
3 żółtka i 1 całe jajko 
½ szklanki soku pomarańczowego
½ szklanki białego wytrawnego wina 
1 kg mąki (około), tak by ciasto było zdatne do wałkowania. 

Z ugniecionego ciasta wykroić koła, wypełnić marmoladą z dyni, złożyć na pół i skleić po brzegach. Upieczone posypać cukrem pudrem. Jeść ze smakiem, rozmyślając o lokach anioła oraz złotych i pełnych słońca majorkańskich plażach. 
SMACZNEGO

Jolanta Reisch

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 11.07.2025
10 lipca 202521:57

Nasz Racibórz 11.07.2025

Nasz Racibórz 04.07.2025
4 lipca 202508:58

Nasz Racibórz 04.07.2025

Nasz Racibórz 27.06.2025
27 czerwca 202519:05

Nasz Racibórz 27.06.2025

Nasz Racibórz 20.06.2025
19 czerwca 202522:36

Nasz Racibórz 20.06.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.