PRISETTI - przedwojenna raciborska marka słodyczy wraca na światowe rynki

Mieszko wskrzesza PRISETTI - starą, przedwojenną markę raciborskich słodyczy. Idzie tropem wielu firm, które nawiązują do dobrych tradycji. Mieszko chce z Prisetti zawojować USA, Azję i Bliski Wschód. Wszędzie tam nazwy Mieszko czy Michaszki są trudne do wypowiedzenia. Zobacz archiwalne zdjęcia i współczesne opakowania.
Zaczęło się od Kuchni Raciborskiej* - książki, która opisuje kulturę materialną żywienia w Raciborzu i okolicach. Prezes Mieszka, Igor Jeliński, przeczytał rozdział poświęcony przedwojennym producentom słodyczy. Do potentatów na niemieckim rynku należała wówczas firma Franza Sobtzicka, znana później jako Roka Werke, z centralą w Raciborzu (fabryka Sobtzicka to dziś Urząd Miasta) oraz filiami we Wrocławiu i Monachium. Sobtzick sprzedawał na cały świat, wypuszczając przy okazji całe serie kolorowych glansów i karteczek, będących dziś przedmiotem handlu na aukcjach kolekcjonerskich.
Kolejni znani przedwojenni raciborscy producenci to: Hermann Preiss, Wedekindt, Rohlapp & Co, Goldsiegel, Martin Pirsch czy Bernhard Niedopil. Racibórz słynął ze słodkości, podobnie zresztą jak z wyrobów tytoniowych Domsa czy Reinersa (wspominają o nich współczesne przewodniki retro np. po Berlinie). Po wojnie do słodkościowych tradycji nawiązywały spółdzielnie Ślązak i Raciborzanka. Z nich w latach 90. wyrosła spółka Mieszko - obok Wawelu, Wedla czy Jutrzenki czołowy polski producent w branży.
Fabryka czekolady Preissa (działała od 1886 roku) mieściła się przy obecnej Staszica, dawniej Weidenstrasse (budynek istnieje - po wojnie mieścił drukarnię), produkowała cukierki, praliny, drażetki, marcepany, pierniki miodowe oraz wyroby świąteczne na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Sprzedawała je pod marką Prisetti. Pirsch z kolei był właścicielem Goldsiegel – Kakao - und Schokoladenfabrik (po wojnie Ślązak, dziś stoi tu market Kaufland).
Przez kilkanaście miesięcy Mieszko kompletowało dane na temat obu producentów. Spółka chciała poznać ich historię, zebrać zdjęcia, stare faktury i inne akcydensy zachowane w prywatnych i muzealnych kolekcjach. Sprawdzano również czy żyją spadkobiercy dawnych raciborskich fabrykantów.
Od 2015 roku znaki towarowe Prisetti oraz Goldsiegel są zarejestrowane na rzecz Mieszko. Wkrótce pierwsza przedwojenna marka raciborskich słodyczy - PRISETTI znów ożyje. Logo będzie podobne do tego sprzed 100 lat.
- To będzie marka premium na USA, Chiny i Bliski Wschód - mówi prezes Igor Jeliński. Prisetti kojarzy się z lekkością, dobrym smakiem. Za granicą łatwiej wymówić włoskobrzmiące Prisetti, niż polskie Mieszko. Pod tą marką spółka będzie sprzedawać swoje eksportowe hity, m.in. praliny Cherrissimo i Amoretta. W Polsce, w krajach Europy Środkowo-Wschodniej i wszędzie tam, gdzie są skupiska Polonii, pozostanie dobrze znana i uznana marka Mieszko.
Z myślą o rynkach wschodnich i tych, gdzie rośnie konsumpcja czekolady, m.in. rosyjskim, (chodzi o Rosję i byłe republiki ZSSR), algierskim czy egipskim Mieszko wprowadza na rynek kolejną markę, tym razem Dolcessimo. Produkty Dolcessimo to wyroby ekstrudowane o smakach: marcepanu, kawy, orzecha oraz kokosa oblane delikatną, kakaową polewą. Chodzi o produkty grupy value for money, czyli dobra jakość - przystępna cena - tłumaczy prezes Jeliński. W lutym Mieszko zaprezentuje swoje nowe produkty na targach w Dubaju, w maju prawdopodbnie w Chinach.
Opisy produktów
Dolcessimo: cukierki w opakowaniach 230g oraz wafle 34g
Dolcessimo to rozpływające się w ustach cukierki w polewie czekoladowej dostępne w czterech smakach: kawowym, orzechowym, kokosowym i marcepanowym oraz chrupiące wafle oblane deserową czekoladą z nadzieniem o smaku kakaowym, toffe, waniliowym i orzechowym.
Prisetti: Cherrissimo Classic 310g, Cherrissimo Classic 155g, Cherrissimo Classic 116g, Cherrissimo no alkohol added 118g, Cherrissimo Exclusive 310g, Amoretta Desserts 162g,
Amoretta Desserts 325g
Korzenie marki Prisetti są powiązane z otwarciem w 1886 roku fabryki słodyczy w Raciborzu, gdzie produkowano głównie czekoladę, marcepan, ciasteczka z dodatkiem miodu, a później również praliny. Na markę Prisetti składają się: Cherrissimo Classic - praliny z soczystą wiśnią w towarzystwie wytrawnej czekolady, Cherrissimo bez dodatku alkoholu, Cherrissimo Exclusive - praliny z wiśnią wzbogacone wyrazistą nutą kilku najpopularniejszych alkoholi: rumu, białego wina oraz migdałowego amaretto oraz uwielbiane na całym świecie słodkie desery z Creme Brulee, Tiramisu oraz Panna Cottą na czele zamknięte w pralinach Amoretta Desserts.
*Grzegorz Wawoczny, Kuchnia Raciborska. Podróże kulinarne po dawnej i obecnej ziemi raciborskiej, s. 529, Racibórz 2005.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany