Dzieci i młodzież z Raciborza poznały różne gatunki grzybów

Do udziału w wystawie zaproszono dzieci i młodzież z raciborskich placówek. W stacji na Batorego pojawiły się dzieci z przedszkoli numer 15 i 23. Przybyli także uczniowie z SP4 i SP1, oraz G1. Celem wystawy było uwrażliwienie na ilość grzybów i ich zdatność do spożycia. Wystawę zorganizowano również po to, by uświadomić, szczególnie w trakcie trwającego sezonu grzybowego, niebezpieczeństwa czyhające w przypadku znalezienia lub spożycia nieodpowiedniego gatunku grzybów. Dzieci i młodzież mogły dowiedzieć się, że przestrzegając kilku prostych zasad są w stanie uchronić siebie i swych bliskich przed zatruciem lub śmiercią.
Zasady te to między innymi: zbieranie wyłącznie tych grzybów, co do których nie mamy najmniejszych wątpliwości, że są jadalne. Należy zbierać tylko grzyby, które są wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, stanowią najczęstszą przyczynę pomyłek, które prowadzą do zatruć.
Początkujący grzybiarze powinni zbierać tylko grzyby rurkowe. W tej grupie brak bowiem grzybów śmiertelnie trujących, przez co występuje dużo mniejsze ryzyko zatrucia niż w przypadku grzybów blaszkowych. Należy unikać także błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak. Istnieją bowiem gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak.
Dodatkowo, grzybiarze powinni zbierać grzyby do koszyków bądź pojemników, które umożliwiają przepływ powietrza. Zbieranie grzybów do reklamówek foliowych powoduje zaparzanie grzybów i przyspiesza ich psucie. Zbierający grzyby powinni także pamiętać, że nie należy zbierać okazów rosnących w rowach na skraju lasu oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów, takich jak zakłady produkcyjne lub drogi o dużym natężeniu ruchu, ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
Choć wśród grzybów obecnych w lasach wiele jest gatunków trujących, to nie należy ich niszczyć. Wiele z nich jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu. Jeśli zbierając grzyby masz wątpliwości, czy grzyby są jadalne czy nie, skorzystaj z bezpłatnych porad w stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Pamiętaj! W przypadku spożycia grzybów trujących wezwij pomoc lekarską. Wezwana w porę może uratować życie!
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany