Piwo Raciborskie najchętniej spożywane

Rok 2011 był zdecydowanie lepszy niż 2010 - powiedział prezes Browaru Zamkowego, Ryszard Sandecki. - W ubiegłym roku sprzedaliśmy około 15 tys. hektolitrów piwa, w tym roku na pewno wyprodukujemy więcej, do 20 tys. hektolitrów - dodaje. Ze względu na akcyzę nie opłaca się przekraczać tej granicy.
- Produkcja na pewno nie przekroczy granicy 20 tys. hektolitrów piwa. Z tego względu, że nie opłaca się zwiększyć jej o tysiąc czy dwa powyżej tej ilości, gdyż wtedy akcyza byłaby po prostu zbyt wysoka - wyjaśnia prezes Sandecki. Przypomnijmy, że raciborski browar produkuje piwo według tradycyjnych receptur. Warzenie odbywa się w naczyniach wykonanych ze stali kwasoodpornej i miedzi według metod z końca XIX wieku. Fermentację prowadzi się w otwartych kadziach, po tym procesie piwo poddaje się leżakowaniu. - Około półtora miesiąca trwa proces od warzenia do uzyskania finalnego produktu - zdradza Sandecki.
Od prawie dwóch miesięcy Browar Zamkowy ma w swojej ofercie 2 nowe produkty: Twierdzowe Ciemne (korzenne na miodzie) i Raciborskie Mocne. Browar rozlewa już więc 7 piw. Stworzenie oryginalnego napoju nie jest łatwe. - Próby technologiczne trwają 3 bądź 4 miesiące, żeby piwo wyszło takie jak powinno. Jeśli chodzi o Raciborskie Miodowe, to dodawaliśmy do niego różne rodzaje miodu, ale dopiero gryczany dał odpowiednią słodycz i aromat - mówi laborantka. - Najwięcej sprzedajemy tradycyjnego Piwa Raciborskiego, które stanowi połowę produkcji - dodaje. Czy będą nowe odmiany złotego napoju? - W pierwszym półroczu nie, a potem zobaczymy - odpowiada Sandecki.
- Cieszę się, że ludzie przekonali się, że nasze piwo jest inne. Obecnie sprzedajemy je w całej Polsce. Współpracujemy też z siecią Piwa Świata. Zimą obserwujemy wzrost sprzedaży piw mocniejszych, latem ludzie wolą słabsze napoje - dodaje Sandecki.
Sisi
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany