Reklama

Najnowsze wiadomości

Kultura i edukacja15 maja 201920:03

Uczniowie CKZiU nr 1 praktykują u najlepszych

Uczniowie CKZiU nr 1 praktykują u najlepszych  - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

Prawdziwy fachowiec jest dziś na wagę złota. I właściwie nie ma znaczenia branża, bo do specjalisty „który się zna” zawsze ustawiają się kolejki. Rynek się obudził i szkoły kształcące w zawodach cieszą się obecnie dużym powodzeniem. Nauka konkretnego fachu i zdobywanie doświadczenia pod okiem profesjonalistów – to przyniesie uczniom najlepsze owoce. 

Jak ważna jest praktyka w nauce zawodu doskonale wiedzą w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu. Młodzież tutaj się ucząca regularnie praktykuje w Polsce i za granicą. Tym razem w ramach unijnego projektu pn. „Podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Powiecie Raciborskim – CKZiU nr 1 w Raciborzu” uczniowie mieli okazję zobaczyć jak pracują najlepsi w ich branży.

17 kwietnia młodzież klas hotelarskich i gastronomicznych wraz z opiekunami odbyła wizyty studyjne w jednych z najlepszych hoteli na Podbeskidziu: Olympik i Belweder w Ustroniu oraz Gołębiewski w Wiśle. Uczniowie poznali „od kuchni” jak działają poszczególne działy. Mieli okazję zobaczyć pokoje hotelowe, sale konferencyjne, strefy SPA i zaplecze gastronomiczne. Mogli sprawdzić jak w rzeczywistości działa system HACCP (procedury dotyczące bezpieczeństwa żywności).

Uczniowie zwiedzili magazyny żywnościowe, gdzie zobaczyli w jaki sposób prawidłowo przechowuje się produkty, nowoczesne przygotowalnie obróbki wstępnej oraz oczywiście same kuchnie. Taki sprzęt robi wrażenie: piece konwekcyjno-parowe, kotły warzelne, płyty i grille do smażenia beztłuszczowego oraz cyrkulator temperatury i urządzenie do wytwarzania próżni. - Byliśmy zaskoczeni, że na miejscu wypiekają własne pieczywo i posiadają pracownie cukiernicze! W Gołębiewskim goście najczęściej zamawiają sernik i szarlotkę - opowiadają uczniowie.

Tymczasem o tym jak spektakularna może być kuchnia molekularna przekonała się młodzież z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. Otrzymała niepowtarzalną okazję wzięcia udziału w warsztatach w restauracji Via Toscana w Katowicach. - Okazuje się, że dobre jedzenie to nie zawsze domowe i proste dania. Warto wymyślać coraz to nowe sposoby na przyrządzanie smacznego jedzenia – przekonuje młodzież. W tajniki nowatorskiej kuchni wprowadził ją Paweł Drozdek, mistrz kuchni molekularnej.

Uczniowie poznali nowoczesne sposoby gotowania i przyrządzania dań, m.in. metodę sous vide. Żywność jest zamknięta szczelnie w plastikowej torebce próżniowej a następnie umieszczana w kąpieli wodnej lub parowej. Jest gotowana w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze niższej od tradycyjnego gotowania. Uczniowie przygotowali m.in. tatar z owoców kompresowanych ze sferycznym mango i lodami utrwalonymi ciekłym azotem.

Zawodowe umiejętności w ramach projektu szlifowali też uczniowie kierunku technik architektury krajobrazu. 28 kwietnia zakończył się ich kurs florystyczny, który prowadził mistrz w tej sztuce Tomasz Paszczyński. Program obejmował przede wszystkim tworzenie kompozycji kwiatowych i roślinnych na różne okazje. Co ważne, po zakończeniu uczestnicy otrzymali zaświadczenia MEN potwierdzające nowe kwalifikacje zawodowe.

#ckziu nr 1

Autor: CKZiU nr 1, redakcja@naszraciborz.pl

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności18 maja 202412:25

Targ staroci i bazarek rzeczy używanych, który ma być teraz co miesiąc [FOTO i WIDEO]

Targ staroci i bazarek rzeczy używanych, który ma być teraz co miesiąc [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Organizatorka bazarku, Joanna Turkiewicz, zapowiada, że przy sprzyjającej pogodzie będzie stale towarzyszył comiesięcznemu targowi staroci.

red.
Reklama
Aktualności17 maja 202409:00

PTTK zaprasza na wyprawę. Cel to Orlica i Jagodna

PTTK zaprasza na wyprawę. Cel to Orlica i Jagodna - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
red., fot. poglądowe arch. PTTK
Reklama

Partnerzy portalu

Dentica 24
ostrog.net
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Materiały RTK
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Aktualności18 maja 202412:16

III Dni Dulcissimiańskie. Mistyczka z Raciborza Brzezia bliższa wiernym

III Dni Dulcissimiańskie. Mistyczka z Raciborza Brzezia bliższa wiernym - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Wydarzenie rozpisano na trzy dni, 17-19 maja. Przygotowano wykłady, panel dyskusyjny, wspólne Eucharystie i uwielbienie, ale nie zabraknie też poczęstunków i pikniku rodzinnego. – Serdecznie zapraszam do wspólnego poznawania tej niezwykłej postaci – mówi s. Małgorzata Cur ze zgromadzenia Sióstr Maryi Niepokalanej. Dni na żywo relacjonuje EWTN.

red.
Aktualności17 maja 202410:02

Trwają działania PRĘDKOŚĆ

Trwają działania PRĘDKOŚĆ - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
2
KPP Racibórz
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 17.05.2024
17 maja 202412:11

Nasz Racibórz 17.05.2024

Nasz Racibórz 26.04.2024
25 kwietnia 202419:33

Nasz Racibórz 26.04.2024

Zobacz wszystkie
© 2024 Studio Margomedia Sp. z o.o.