Jedzmy zdrowo, czyli wykłady i warsztaty w Nędzy

- Otrzymałam wiadomość, że jest taki program, więc postanowiłam się zgłosić. Sama prowadzę ogródek ekologiczny i stwierdziłam, że dostarczona tu wiedza może mi pomóc w jego prowadzeniu. Wiem, że to co sama wyhoduję jest po prostu zdrowe - powiedziała jedna ze słuchaczek Akademii EKO-idei, która dziś ruszyła w GCK w Nędzy.
Na pomysł zorganizowania projektu dotyczącego ekologicznej żywności wpadła Joanna Mużelak, dyrektor GCK w Nędzy. - Sama interesuję się od wielu lat tą tematyką, postanowiłam więc upowszechnić ten temat wśród naszych mieszkańców. Dziś mamy wykład, ale na kolejnych spotkaniach będą też warsztaty kulinarne i inne zajęcia. Cały projekt zakończy się jarmarkiem produktów ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych. W sprzedaży będą m.in. miody, jaja, chleb pieczony na zakwasie, domowe ciasta i przetwory owocowe - powiedziała nam Joanna Mużelak.
Dzisiejsze zajęcia poprowadził Piotr Dominiak, certyfikowany trener edukacji ekologicznej. - Kiedyś mówiło się o kulturze agrarnej dziś mówi się o przemyśle spożywczym. Sama zmiana nazwy powinna nas zastanowić. Zwróćmy uwagę, że przemysł spożywczy nakierowany jest na masową produkcję, na generowanie zysków, na handel globalny a nie lokalny - mówił Dominiak.
W trakcie kolejnych spotkań uczestnicy dowiedzą się m.in. jak upiec chleb na zakwasie, jakie zioła są najlepsze do danej potrawy, poznają zasady kompostowania, nawożenia i tworzenia biologicznie czynnej gleby.
SPru
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany