Eko-szkolenie na zamku

Gospodarowanie ściekami, selektywna zbiórka odpadów na terenach wiejskich, produkty regionalne na przykładzie Beskidów, produkcja żywności ekologicznej na potrzeby własne i rynku lokalnego a także sprzedaż bezpośrednia z gospodarstw rolnych - te tematy omawiano na raciborskim w ramach szkolenia Edukacja ekologiczna w gospodarstwie rolnym, w tym nowe techniki sprzedaży.
Szkolenie odbyło się w piątek w sali konferencyjnej zamku. Zorganizował je Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie. Było jednym z dziewięciu, organizowanych w różnych regionach Śląska. W Raciborskiej edycji wzięło udział około 50 rolników, w tym osoby prowadzące gospodarstwa ekologiczne.
Była wśród nich Agnieszka Kowol z Kuźni Raciborskiej. Razem z mężem prowadzą gospodarstwo ekologicznej przy ul. Brzozowej 4, tuż przy lesie. Mają ponad 3 ha, w tym zabudowania gospodarcze. Zajmują się edukacją ekologiczną dla przedszkolaków i uczniów. To trzecia taka zagroda ekologiczna w województwie śląskim. Mają liczne zwierzęta - kozy, kury, króliki a nawet hucuła. - Organizujemy całodzienny pobyt, podczas którego dzieci mogą obcować z przyrodą, mają kontakt ze zwierzętami, mogą nawet doić kozę, jedzą ekologiczne posiłki - tłumaczy Agnieszka Kowol. Zagroda to dla p. Kowol dodatkowe źródło dochodu. Ostatnio eksperymentują również z uprawą porzeczki czarnej.
Szkolenie na zamku sfinansowała Unia Europejska w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.
(w)
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany