Reklama

Najnowsze wiadomości

Biznes29 sierpnia 200817:46

Rodzinny biznes Wyleżołów

Rodzinny biznes Wyleżołów - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama

Czym byłoby śniadanie bez świeżej bułeczki lub chrupiącego, pachnącego chleba? W Polsce kilkanaście tysięcy mniejszych lub większych piekarni piecze chleb dla prawie czterdziestu milionów mieszkańców. Jedną z nich jest piekarnia Adama i Anety Wyleżołów z Bieńkowic.

Codziennie produkuje się tu szeroki asortyment pieczywa i wyrobów cukierniczych. Jak wynika z danych komputerowych firmy, asortyment wypieków obejmuje ponad 150 pozycji – od różnego rodzaju chleba, bułek, rogali po wszelkiego rodzaju ciasta, ciastka, ciasteczka, torty i oczywiście znane w całej gminie, i nie tylko, kołoczyki weselne. Niezmiennie od lat cała produkcja bazuje na tradycyjnych recepturach. Szczególnie starannie przestrzegany jest reżim technologiczny i rozważny dobór surowców, które to czynniki wpływają na doskonałą jakość i smak wypieków.

Piekarnię w Bieńkowicach kupił, dla syna Adama, Józef Wyleżoł w 1993 roku, a pierwszy pracownik, jakiego zatrudnili, podpisał umowę w lutym 1994 r. Zaczynali od wypieku chleba, bułek i słodkich rogalików, sprzedając we własnym sklepie. Obecnie jest to miejsce pracy dla ponad 20 osób. Firma to piekarnia, sklep oraz cukiernia, na którą 6 lat temu zaadaptowano niewielkie pomieszczenie magazynowe. W 2004 roku ze środków SAPARD-u rozbudowano cukiernię do stanu, w jakim obecnie funkcjonuje. Adam Wyleżoł z wykształcenia jest technikiem pszczelarzem, ale piekarstwa uczył się od swojego ojca, który posiada piekarnię w Nieboczowach. Pan Adam zdał egzaminy mistrzowskie w zawodzie piekarza i sprzedawcy, aby móc szkolić uczniów, skończył także odpowiednie kursy, m.in. pedagogiczny. Pani Aneta Wyleżoł także posiada kwalifikacje do wykonywania zawodu piekarza, a egzaminy mistrzowskie zdawała już we własnej piekarni. Z wykształcenia jest ekonomistką – ukończyła handel zagraniczny w Szkole Głównej Handlowej (dawny SGPiS) w Warszawie. Podział prac w firmie jest prosty: pani Aneta zajmuje się wszelkimi pracami biurowymi, natomiast pan Adam zajmuje się produkcją i sprawuje pieczę nad personelem. Personel w firmie jest młody, ale prawie wszyscy to wykwalifikowani pracownicy. Po trzech latach pracy, zachęcani przez pracodawców, wysyłani są „obowiązkowo” na egzaminy czeladnicze.

Wyleżołowie są otwarci na wszelkie nowinki – na pokazy do piekarni przyjeżdżają technolodzy piekarscy, pokazując nowe rodzaje pieczywa i sposób jego produkcji. Produkcja w piekarni „idzie” cały czas. Jak zatem z czasem wolnym? Weekend wygląda w ten sposób, że ostatni pracownicy w sobotę wychodzą o godzinie 14.00, a w niedzielę o 7.00 rano Adam Wyleżoł jest już w piekarni i „prowadzi kwasy”, czyli zaczyn, z którego powstaje świeży, pachnący i chrupiący chleb. – Staramy się jednak podtrzymać 15-letnią tradycję sobotnich odwiedzin u rodziców Adama, niestety moi rodzice mieszkają daleko na Mazurach – mówi pani Aneta. – Uważamy, że wnuki powinny mieć dziadków, a dziadkowie wnuki. Z wczasami jest podobnie. Choć mają zaufanych pracowników i nie muszą ich pilnować, bo to fachowcy, którzy wiedzą, co robić, to jednak trudno jest opuścić firmę na dłużej. Zimą, kiedy pracy jest trochę mniej, wyjeżdżaj całą rodziną – mają trójkę dzieci – na narty.

Tradycja zawodu piekarza w rodzinie pana Adama jest bardzo ciekawa i mogłaby posłużyć nawet za kanwę do książki. Pradziadek Emil był człowiekiem postępowym jak na owe czasy. Brał udział w powstaniach śląskich, prowadził teatr – był „żywym duchem” wielu przedsięwzięć. Wybudował w Nieboczowach pierwszy sklep kolonialny i przy nim piekarnię. Ale nie miał piekarza, za to trzy córki na wydaniu. Zgłosił się fachowiec z Wodzisławia z doskonałymi papierami, wtedy po niemieckiej szkole. Zaczęło się od wynajmu piekarni, a potem dziadek Wilhelm wżenił się w rodzinę. I tak to się zaczęło. Po wojnie Józef, ojciec pana Adama, rozebrał starą, chylącą się ku ruinie piekarnię i na jej miejscu wybudował nową, którą prowadzi do dziś.

(tb, KGW)

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Najczęściej czytane artykuły

Aktualności14 września 202516:22

Borucin świętuje plony. Dożynki z morawską tradycją i nowoczesnym akcentem [FOTO i WIDEO]

Borucin świętuje plony. Dożynki z morawską tradycją i nowoczesnym akcentem [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Krzanowice:

Borucin, wieś w gminie Krzanowice znana z pielęgnowania morawskich tradycji i silnie zakorzenionej kultury rolnej, obchodził dziś dożynki. To święto plonów, które od pokoleń jednoczy mieszkańców, w tym roku ponownie przyciągnęło wielu uczestników i gości.

waw
Reklama
Aktualności15 września 202508:29

Smutne wieści z ZSOMS. Odszedł Krzysztof Pacelt

Smutne wieści z ZSOMS. Odszedł Krzysztof Pacelt - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
red., źródło ZSOMS
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności14 września 202516:29

Pogrzebień gospodarzem dożynek gminnych. Jeden z największych korowodów w powiecie [FOTO i WIDEO]

Pogrzebień gospodarzem dożynek gminnych. Jeden z największych korowodów w powiecie [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Kornowac:

Największa wieś w gminie Kornowac – Pogrzebień – była dziś gospodarzem dożynek gminnych. Choć poranek przyniósł opady i wprowadził nieco nerwowości w przygotowaniach, o godzinie 14.30, kiedy ruszał korowód, zza chmur wyszło słońce, a święto plonów rozpoczęło się w pełnej oprawie.

waw
Aktualności14 września 202516:05

Samborowice na bursztynowym szlaku. Dożynki 2025 pełne humoru i tradycji [FOTO i WIDEO]

Samborowice na bursztynowym szlaku. Dożynki 2025 pełne humoru i tradycji [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Pietrowice Wielkie:

Tegoroczny dożynkowy korowód w Samborowicach do ostatniej chwili stał pod znakiem zapytania. Kapryśna aura mogła pokrzyżować plany, jednak sołtys Adrian Niewiera nie poddał się przeciwnościom. Zwołał mieszkańców, a ci licznie przybyli pod szkołę, by wspólnie świętować plony i obejrzeć barwne widowisko.

(waw)
Reklama
Reklama
Aktualności14 września 202516:07

Bieńkowice świętują plony. Dożynkowy korowód z tradycją i młodzieżą [FOTO i WIDEO]

Bieńkowice świętują plony. Dożynkowy korowód z tradycją i młodzieżą [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Krzyżanowice:

Bieńkowice, znane z rolniczego charakteru, także w tym roku udowodniły, że dożynki są tu wyjątkowym świętem wspólnoty i tradycji. Ulicami wsi przeszedł długi, barwny korowód pełen maszyn rolniczych, przyozdobionych wstążkami, kwiatami i symbolami plonów.

waw
Reklama
Sport14 września 202522:06

Sportowe podsumowanie weekendu

Sportowe podsumowanie weekendu - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
(greh)
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 12.09.2025
11 września 202521:00

Nasz Racibórz 12.09.2025

Nasz Racibórz 05.09.2025
5 września 202507:46

Nasz Racibórz 05.09.2025

Nasz Racibórz 29.08.2025
28 sierpnia 202523:30

Nasz Racibórz 29.08.2025

Nasz Racibórz 22.08.2025
21 sierpnia 202521:10

Nasz Racibórz 22.08.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.