Reklama

Najnowsze wiadomości

Aktualności1 grudnia 202122:39

Rodzaje mąk - z której upieczemy pyszny chleb, a z której uzyskamy idealne ciasto na pizzę?

Rodzaje mąk - z której upieczemy pyszny chleb, a z której uzyskamy idealne ciasto na pizzę? - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Polska:

Mąka to element obowiązkowy w każdej kuchni. Jest podstawowym składnikiem wielu dań, dzięki niej możemy upiec chleb, ciasta, naleśniki i pierogi. Obecnie wybór mąk jest olbrzymi, na sklepowych półkach możemy znaleźć ich różne rodzaje. Produkty zbożowe to główne źródło energii, którego nie powinno zabraknąć w codziennej diecie. Warto uwzględnić w niej rozmaite gatunki mąk, które wpłyną pozytywnie na nasze zdrowie.

Jakie wyróżniamy rodzaje mąk?

Każde opakowanie produktu oznakowane jest charakterystycznym numerem np. 450, czy 650. To nic innego jak określenie typu mąki, który oznacza jaką ilość substancji mineralnych zawiera mąka po zmieleniu. Im wyższy typ, tym mąka jest bardziej wartościowa dla naszego organizmu. Jakie zatem są najbardziej znane rodzaje tego produktu?

Mąka pszenna

W Polsce najczęściej sięgamy po mąkę pszenną pozyskiwaną z oczyszczonego ziarna pszenicy. Zawiera ona dużo glutenu, przez co ciasto, które jest z niej wykonane szybko rośnie i staje się pulchne. Ma biały kolor, jednak im posiada wyższy typ, tym jest bardziej ciemniejsza. Jest bogata w białko oraz witaminy z grupy B oraz minerały takie jak: fosfor, magnez, cynk i wapń.

Mąka orkiszowa

Ze względu na większą ilość minerałów i witamin jest bardziej wartościowa niż mąka pszenna. Znajduje się w niej sporo rozpuszczalnego błonnika, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Ma takie samo zastosowanie jak mąka pszenna - możemy upiec z niej ciasto oraz chleb, czy też naleśniki. Orkisz posiada niemal dwukrotnie niższy indeks glikemiczny.

Mąka żytnia

Posiada mniej białka niż mąka pszenna, za to jest ono dużo bardziej cenne dla naszego organizmu. Bogata w wysoką zawartość minerałów - magnezu, wapnia, cynku i potasu. Spożywanie mąki żytniej zalecane jest osobom cierpiącym na cukrzycę oraz odchudzającym się, gdyż lepiej wpływa na stężenie glukozy we krwi oraz posiada niższy indeks glikemiczny.

Semolina, czyli mąka z pszenicy durum

To gruboziarnista mąka pszenna, która może być stosowana również przez osoby dbające o linię. Jest zdrowa i dostarcza organizmowi wielu wartości odżywczych. Posiada niski indeks glikemiczny, dlatego mogą ją spożywać także diabetycy. Bogata w błonnik, kwas foliowy i żelazo.

Mąka z samopszy

Samopsza to rodzaj pszenicy zbliżony do orkiszu. Jest to gatunek mało znany w Polsce, który dopiero zyskuje na popularności. W swoim składzie posiada więcej mikroelementów niż mąka pszenna, czy orkiszowa. Zawiera dużą ilość białka oraz kwasów tłuszczowych. Świetnie nadaje się do wyrobu pieczywa i wypieków.

maka_2

Jaką mąkę użyć do pizzy, a jaką do pieczenia chleba?

Do wypieku domowego chleba najlepiej użyć mąki żytniej. Można upiec z niej zarówno pieczywo razowe, jak i mieszane. Mąkę żytnią często miesza się z mąką pszenną, aby bochenek był lekki i bardziej delikatny. Dzięki mące żytniej pieczywo zachowuje swoją świeżość przez długi czas. Do wypieku chleba najlepiej użyć mąki typu 750, 850 lub mąki pszennej graham - typ 1850. W przypadku pizzy sytuacja jest nieco inna, bowiem najlepsze ciasto na pizzę uzyskamy używając do tego celu mąki typu 00. Odpowiednia mąka powinna posiadać konsystencję pudru i być idealnie oczyszczona, pozbawiona wszelkich dodatków. Te wszystkie warunki spełnia mąka typu 00. Mąkę, z której przygotujemy idealne ciasto na pizzę można znaleźć w sklepie internetowym Schronisko Bukowina - więcej o mące na pizze przeczytasz tutaj:
https://schroniskobukowina.pl/blog/jaka-maka-do-pizzy-jest-najlepsza

W ofercie dostępne są również inne rodzaje mąk takie jak np. włoska semolina, dzięki której przyrządzimy znakomity makaron, pełnoziarnista mąka z samopszy oraz świeża mąka żytnia.

Autor: materiał partnerski,

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności17 kwietnia 202411:42

Dariusz Polowy - da się skutecznie rządzić niezależnie od większości w Radzie Miasta

Dariusz Polowy - da się skutecznie rządzić niezależnie od większości w Radzie Miasta - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
177
materiał zlecony i finansowany przez KWW Dariusz Polowy - Silny Racibórz
Reklama
Aktualności17 kwietnia 202420:53

Jarmark kwiatów i muzyka filmowa w plenerze

Jarmark kwiatów i muzyka filmowa w plenerze - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Zamek Piastowski
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności17 kwietnia 202409:40

Wyczuwalny zapach gazu w Borucinie

Wyczuwalny zapach gazu w Borucinie - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
red., fot. FB/OSP KSRG Krzanowice
Reklama
Aktualności19 kwietnia 202409:31

Skrzyżowanie w Pawłowie znów dało o sobie znać

Skrzyżowanie w Pawłowie znów dało o sobie znać - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
1
red., fot. grupa Racibórz 112
Aktualności17 kwietnia 202409:46

3 maja w Raciborzu odbędzie się Bieg bez Granic

3 maja w Raciborzu odbędzie się Bieg bez Granic - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
OSiR, fot. arch. portalu/Qbik
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Dentica 24
ostrog.net
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Materiały RTK
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 12.04.2024
12 kwietnia 202415:22

Nasz Racibórz 12.04.2024

Nasz Racibórz 05.04.2024
7 kwietnia 202412:45

Nasz Racibórz 05.04.2024

Nasz Racibórz 29.03.2024
29 marca 202415:21

Nasz Racibórz 29.03.2024

Nasz Racibórz 22.03.2024
21 marca 202421:40

Nasz Racibórz 22.03.2024

Zobacz wszystkie
© 2024 Studio Margomedia Sp. z o.o.