Probiotyki, dlaczego warto je przyjmować?

Bakterie probiotyczne zapewniają naszemu organizmowi wiele korzyści, wspierają jego funkcjonowanie i odporność. Wspomagają trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Probiotyki to dobre bakterie, które kontrolują chorobotwórcze drobnoustroje. Co powinniśmy o nich wiedzieć?
Probiotyki. Kiedy warto je stosować?
Dobroczynne bakterie potrzebne są do utrzymania prawidłowej mikroflory, czyli równowagi między dobrymi a złymi bakteriami.
Uważa się, że probiotyki:
- Wspomagają odporność organizmu, dbając o prawidłowy skład mikrobioty jelitowej.
- Wspomagają organizm w trakcie infekcji, walczą z chorobotwórczymi patogenami, przywracają równowagę we florze bakteryjnej.
- Skracają czas trwania biegunki. Szczepy bakterii zawarte w probiotykach skracają i łagodzą jej przebieg. Informacje o dobroczynnych szczepach znajdziemy na stronie https://www.lakcid.pl.
- Dbają o równowagę i chronią nasze jelita przed potencjalnie szkodliwymi bakteriami innej flory bakteryjnej, dzięki czemu idealnie sprawdzają się w czasie podróży do krajów tropikalnych. Chronią przed biegunką podróżnych.
- Należy przyjmować je w trakcie i po antybiotykoterapii. Antybiotyki niszczą nie tylko chorobotwórcze bakterie, ale także niwelują te dobre. Aby odbudować florę bakteryjną, należy przyjmować probiotyki.
- Wspomagają wchłanianie witamin i składników odżywczych.
- Wspomagająco działają także w trakcie chorób jelit, zaparć, kolek, nietolerancji laktozy czy przy infekcjach intymnych.
Gdzie szukać probiotyków?
Dobroczynne bakterie znajdziemy w preparatach probiotycznych w formie kapsułek dostępnych w aptekach. Przy zakupie takiego preparatu należy zwrócić uwagę na zawartość szczepów bakterii i ich ilość. Największą ilość dobroczynnych bakterii mają preparaty lecznicze.
Probiotyki występują również w formie naturalnej, w produktach żywnościowych. Ich ilość jednak jest dużo skromniejsza niż w aptecznych probiotykach. Naturalnymi źródłami probiotyków są produkty mleczne takie jak: kefiry, jogurty, maślanki czy mleka acidofilne. Znajdziemy je również w kiszonkach np. ogórkach czy kapuście i zakwasach np. buraczanym, kapuścianym. Produkty spożywcze, chociaż w swoim składzie nie mają dużych ilości żywych bakterii probiotycznych, warto wprowadzić do codziennej diety, bowiem pozytywnie wpływają na układ odpornościowy naszego organizmu.
![I LO im. Jana Kasprowicza świętuje 80-lecie – gala jubileuszowa i spotkania w szkole [FOTO i WIDEO] I LO im. Jana Kasprowicza świętuje 80-lecie – gala jubileuszowa i spotkania w szkole [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1765557622jubileusz80lo1-570-kopia-.jpg)



![Wielka kumulacja. Weekend pełen jarmarków w powiecie raciborskim [ZAPOWIEDZI] Wielka kumulacja. Weekend pełen jarmarków w powiecie raciborskim [ZAPOWIEDZI] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_17656121671764980271bez-nazwy-107-.jpg)

![Jesteśmy z Kasprowicza. Jubileusz 80-lecia I Liceum Ogólnokształcącego w Raciborzu na bis! [FOTO i WIDEO] Jesteśmy z Kasprowicza. Jubileusz 80-lecia I Liceum Ogólnokształcącego w Raciborzu na bis! [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1765615007bez-nazwy-346-.jpg)




![Bajkowy Zamek Piastowski gościł Pociąg Świątecznych Marzeń [FOTO i WIDEO] Bajkowy Zamek Piastowski gościł Pociąg Świątecznych Marzeń [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1765620050dsc-7094-duz-y-.jpeg)

































Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.