Probiotyki, dlaczego warto je przyjmować?

Bakterie probiotyczne zapewniają naszemu organizmowi wiele korzyści, wspierają jego funkcjonowanie i odporność. Wspomagają trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Probiotyki to dobre bakterie, które kontrolują chorobotwórcze drobnoustroje. Co powinniśmy o nich wiedzieć?
Probiotyki. Kiedy warto je stosować?
Dobroczynne bakterie potrzebne są do utrzymania prawidłowej mikroflory, czyli równowagi między dobrymi a złymi bakteriami.
Uważa się, że probiotyki:
- Wspomagają odporność organizmu, dbając o prawidłowy skład mikrobioty jelitowej.
- Wspomagają organizm w trakcie infekcji, walczą z chorobotwórczymi patogenami, przywracają równowagę we florze bakteryjnej.
- Skracają czas trwania biegunki. Szczepy bakterii zawarte w probiotykach skracają i łagodzą jej przebieg. Informacje o dobroczynnych szczepach znajdziemy na stronie https://www.lakcid.pl.
- Dbają o równowagę i chronią nasze jelita przed potencjalnie szkodliwymi bakteriami innej flory bakteryjnej, dzięki czemu idealnie sprawdzają się w czasie podróży do krajów tropikalnych. Chronią przed biegunką podróżnych.
- Należy przyjmować je w trakcie i po antybiotykoterapii. Antybiotyki niszczą nie tylko chorobotwórcze bakterie, ale także niwelują te dobre. Aby odbudować florę bakteryjną, należy przyjmować probiotyki.
- Wspomagają wchłanianie witamin i składników odżywczych.
- Wspomagająco działają także w trakcie chorób jelit, zaparć, kolek, nietolerancji laktozy czy przy infekcjach intymnych.
Gdzie szukać probiotyków?
Dobroczynne bakterie znajdziemy w preparatach probiotycznych w formie kapsułek dostępnych w aptekach. Przy zakupie takiego preparatu należy zwrócić uwagę na zawartość szczepów bakterii i ich ilość. Największą ilość dobroczynnych bakterii mają preparaty lecznicze.
Probiotyki występują również w formie naturalnej, w produktach żywnościowych. Ich ilość jednak jest dużo skromniejsza niż w aptecznych probiotykach. Naturalnymi źródłami probiotyków są produkty mleczne takie jak: kefiry, jogurty, maślanki czy mleka acidofilne. Znajdziemy je również w kiszonkach np. ogórkach czy kapuście i zakwasach np. buraczanym, kapuścianym. Produkty spożywcze, chociaż w swoim składzie nie mają dużych ilości żywych bakterii probiotycznych, warto wprowadzić do codziennej diety, bowiem pozytywnie wpływają na układ odpornościowy naszego organizmu.








![Nieważne co masz, ważne czym się dzielisz. W Urban Lab wręczono medale zasłużonym krwiodawcom [FOTO i WIDEO] Nieważne co masz, ważne czym się dzielisz. W Urban Lab wręczono medale zasłużonym krwiodawcom [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1763990146krew-.jpg)



![Nadchodzi Boże Narodzenie. Bogaty kalendarz przedświątecznych wydarzeń w powiecie raciborskim [ZAPOWIEDZI] Nadchodzi Boże Narodzenie. Bogaty kalendarz przedświątecznych wydarzeń w powiecie raciborskim [ZAPOWIEDZI] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1764103730zrzut-ekranu-2025-11-25-o-21-48-20-.png)
![Pożar na Słowackiego, alarm z czujki na Mickiewicza [RAPORT 998] Pożar na Słowackiego, alarm z czujki na Mickiewicza [RAPORT 998] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1749375209499219631-1011344671183860-2834836459692046695-n-.jpg)





































Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.