Reklama

Najnowsze wiadomości

Aktualności14 maja 200913:02

Kebabownie jak apteki

Kebabownie jak apteki - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama

Nie ma nowych sieci handlowych, są za to kebabownie. Kolejne lokale powstają jak grzyby po deszczu. Wszyscy właściciele zapewniają, że to ich kebaby są najlepsze.

W Raciborzu powstaje coraz więcej kebabowni. Każdy z właścicieli zapewnia, że jego bułka, nadziana mięsem i surówkami, dodatkowo polana pikantnym sosem, jest najlepsza. Mimo, że konkurencję mają sporą, nie boją się o powodzenie swoich biznesów. – Jeśli apteki się utrzymują, to dlaczego kebaby mają paść? – pyta retorycznie jeden z nich.

Kebab to obracające się na ruszcie pieczone mięso. Specjał kuchni tureckiej. Podaje się go zazwyczaj w bułce lub cienkim cieście zawiniętym w tortillę z surówkami i gęstymi sosami. Raciborzanom kebab szczególnie zasmakował. Świadczą o tym powstające w ostatnim czasie liczne bary, sprzedające ten turecki specjał.

Jeszcze rok temu jedynym miejscem, w którym można było zjeść turecki przysmak, był Nazar Kebab na Świńskim Rynku. Właściciel z pochodzenia jest Turkiem, dlatego jego dania przyrządzane są według jego własnej receptury. Klienci mogą zjeść tradycyjny kebab w bułce i cieście, z dwoma rodzajami mięsa, wołowo-cielęcym, a od niedawna drobiowym. Nazar poleca też pizzę turecką. – Jest to cienkie drożdżowe ciasto, zwijane w rulon, posmarowane sosem pomidorowym i farszem mięsnym. Do tego można zamówić zestaw surówek oraz dodatkowa porcję mięsa. Ta potrawa, obok tradycyjnego kebabu w bułce, cieszy się największym zainteresowaniem klientów – zdradziła nam jedna z pracownic. Bar serwuje również hamburgery oraz hot-dogi tureckie. - Kebab jem okazyjnie, ale ze wszystkich, jakie jadłem, ten w Nazarze smakuje mi najbardziej. Jego smak przypomina oryginalny turecki, który podają w Niemczech czy Holandii – powiedział nam Romek, wielbiciel tureckiej kuchni.

Po niewątpliwym sukcesie kebabowni na Świńskim Rynku, bracia Michał i Grzegorz Cyfka postanowili również otworzyć takowy bar. Alibaba powstała w grudniu ubiegłego roku przy ul. Londzina. Właściciele serwują płaty mięsa drobiowego w bułce jak również w cieście. Do tego spora ilość różnokolorowych surówek i trzy rodzaje sosów. – 30 kg wał mięsa zamawiamy z Duesseldorf, a bułki piecze nam jedna z raciborskich piekarni – uchylił rąbka tajemnicy Michał Cyfka, właściciel. Kebab cieszy się ogromną popularnością wśród mieszkańców w różnym wieku. – Z jednego wała mięsa robimy około 120 kebabów – dodał. Parę metrów dolej powstał kolejny punkt kebabowy, o nazwie Mix Kebab. Właściciele nie chcieli zdradzić swojego nazwiska, ale zapewniają, że mają najlepsze dania w mieście. – Podajemy dwa rodzaje mięsa, drobiowe i cielęco-indycze. Produkty zamawiamy w oryginalnej tureckiej fabryce w Berlinie – chwalił się właściciel, chcąc pozostać anonimowy. Mimo, że panowie nie są tureckiego pochodzenia, to dania przegotowują zgodnie z orientalną recepturą.

24 kwietnia otwarto kolejny, tym razem Istambuł Kebab przy ul. Nowej. Właścicielem jest Gurcan Kececi, rodowity Turek. Jak dotąd jest to jedyny punkt, gdzie sprzedawane są kebaby z wołowiną i baraniną. Właściciel nie chce zdradzić receptury oraz gdzie zakupuje produkty. Mimo tego, że bar funkcjonuje na razie trzy tygodnie, to już zyskał sobie stałych klientów. – Ludzie przychodzą do nas na śniadanie, obiady i kolacje. Najwięcej jest w weekendowe popołudnia. Najczęściej kupują duży kebab w bułce – powiedziała nam Justyna Trafimczuk, pracownica Istambułu.

Justyna Langer

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 25.04.2025
24 kwietnia 202516:50

Nasz Racibórz 25.04.2025

Nasz Racibórz 18.04.2025
17 kwietnia 202522:23

Nasz Racibórz 18.04.2025

Nasz Racibórz 11.04.2025
14 kwietnia 202520:31

Nasz Racibórz 11.04.2025

Nasz Racibórz 04.04.2025
3 kwietnia 202518:29

Nasz Racibórz 04.04.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.