Na Boże Narodzenie Muzeum przygotowało wystawę o piernikach
Racibórz słynął na całym Śląsku ze swoich pierników. Pierwszym, odnotowanym w źródłach, raciborskim wytwórcą tych specjałów był piernikarz Georg Close, ujęty wśród obywateli Raciborza w 1404 roku. O historii tych wypieków opowie nowa wystawa w raciborskim Muzeum.
„Piernik to ciasto z mąki i miodu, znane w Polsce od czasów najdawniejszych i nazywane miodownikiem, a od przyprawy korzennej, czyli „piernej”, przezwane piernikiem” - pisał Zygmunt Gloger. W renesansie pierniki były ozdobą królewskich kiermaszów i odpustów. Dopiero w XIX wieku przestały być rarytasem wyłącznie dla zamożnych, bo najważniejszy ich składnik, czyli drogi miód zastąpiono tanim syropem cukrowym. Pierniki stały się przez to popularne na wsiach. Na odpustach sprzedawano piernikowe: lalki w powijakach, serca, postacie dam, rycerzy i jeźdźców na koniach. Ulubionym wzorem były również zwierzęta: koń, krowa, jeleń, baranek i owca. Często spotykane były sceny biblijne i postacie świętych. Najpopularniejszy był św. Mikołaj. Racibórz słynął z pierników na całym Śląsku. Kiedy w listopadzie wieczorne niebo robiło się czerwone od zachodzącego Słońca, mówiono, że św. Mikołaj rozpalił piece i szykuje pierniki.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany