Zatrzymaj czas, sekret zachowania młodości
Po wielu latach obserwacji i studiowania ludzkiej fizjologi, można dojść do wniosku, że proces starzenia można spowolnić i opóźnić. Z obserwacji wiem, że kilka nawyków nieobciążających fizycznie czy finansowo, pozwala moim pacjentom starzeć się wolniej, utrzymać zdrowie oraz sprawność ruchową i intelektualną.
Na długość naszego życia wpływa: stan umysłu, codzienna aktywność - o ile jest stała, jakość i ilość pożywienia, picie wody oraz ilość chemii, jaką wpuszczamy do naszego organizmu. Na wygląd zewnętrzny składa się prezencja skóry, włosów, sylwetka, sposób poruszania, jednak przedłużona młodość wiąże się zdecydowanie z naszym nastawieniem do życia. Fizjologicznie jednak rzecz ujmując starzenie się będzie zależało od takich czynników jak wolne rodniki, bakterie i wirusy, pasożyty i grzyby, toksyny, tytoń, alkohol, cukier, tłuszcze trans w diecie, ale także od promieniowania słonecznego i jakości powietrza oraz co najważniejsze ilości i przewlekłości stresu. Na niektóre z tych czynników nie mamy wpływu, ale na inne na szczęście tak. Stres jest czynnikiem najbardziej zabójczym, bo wpływa na zakończenia chromosomów skracając je i degenerując nas niezależnie od PESELU. W przyśpieszonym tempie starzeją się w ten sposób nasze narządy, mózg i skóra. Redukuje się także pod wpływem stresu nasza naturalna odporność, ukryta choćby w mikrobiocie jelitowej, jak również zwiększa zapadalność na choroby takie jak cukrzyca, otyłość, stany zapalne jelit, alergie, migreny, zmiany skórne i depresje.
Jak temu zaradzić? Oto kilka praktycznych rad.
Przede wszystkim ogranicz stres zewnętrzny jak i ten podświadomy (ćwiczenia, sen, seks, medytacja, detoks informacyjny - każdy sposób jest dobry, o ile będzie twój i będzie działał). Kolejno, ruszaj nie tylko ciało, ale i głowę - czytaj, kreuj, ucz się, wymyślaj, planuj - to rozbudowuje naszą sieć neuronów i tworzy nowe połączenia synaptyczne. Wprowadź do diety antyoksydanty, z surowych owoców, warzyw i olejów roślinnych. Ogranicz produkty z wysokoglutenowej pszenicy i nadmierne ilości przetworzonych produktów nabiałowych, niszczą one jelita i powodują przewlekłe stany zapalne, przyśpieszając w ten sposób oksydację (starzenie). Wprowadź bezglutenowe kasze i nasiona strączkowe. Ogranicz mięso, w szczególności wędliny i konserwy, a wprowadź dobrej jakości rybę. Zadbaj o odpowiednią strawność pokarmów tj. mocz strączki i nasiona, blanszuj nie rozgotowuj, gryź dobrze i długo jedzenie, nie popijaj do posiłków, za to pij dużo wody między posiłkami. Nie jedz przed snem. Nie pal i unikaj kawy przemysłowej, akrylamidy przyśpieszają starzenie, w szczególności skóry. Nieodzownym a nadal darmowym dla nas lekarstwem na długowieczność jest sen, taki po którym czujemy się wypoczęci.
Magdalena Kopel
Poradnia Żywienia Racibórz
tel. 606 497 215
www.dietetykraciborz.pl
Komentarze (0)
Komentarze zostały zablokowane.