Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia8 kwietnia 201913:36

Tak się jada kebaba!

Tak się jada kebaba! - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

W Polsce kebab kojarzy się z fast foodem, z resztą jak większość potraw sprzedawana z budek. Jednak jedzenie serwowane na ulicach przeszło rewolucje, wliczając w to kebab, i obecnie dostaniemy danie z najlepszych składników, które nieraz zaskoczy nas swoim smakiem. Kebab zaskakuje nie tylko smakiem, ale również formą podania, których jest wiele, poza tymi, które dobrze znamy.

Na słowo kebab przed oczami naszej wyobraźni staje mięso w bułce z surówką i sosem. Kebab jest to jednak bardzo szerokie pojęcie, które obejmuje grillowane mięso. Dania przyrządzone z niego różnią się od siebie formą podania, przyrządzenia oraz dodatkami im towarzyszącymi. Podobno wyróżnia się aż dwadzieścia rodzajów kebabu. Ten, który my mamy na myśli to doner kebab, czyli mięso z grilla pionowego. Pierwszy na pomysł opiekania mięsa w ten sposób wpadł Aleksander, kucharz z Bursy, który nadziewał mięso na miecz i wbijał go przy ognisku. Takie mięso łatwo można obrócić i równomiernie przypiec z każdej strony poczym gotowe kawałki skroić. Takie skrawki serwuje się zazwyczaj w specjalnym chlebku albo w wersji na talerzu z różnymi dodatkami warzywnymi. W innej formie jest zawinięty w cienki chlebek i nosi nazwę – durum. Ta alternatywa jest tańsza.

Kebab trzyma poziom

Mięso kebab może być tez przygotowywane na ruszcie poziomym, które w Polsce kojarzą się z szaszłykami. Wiele form oraz sposobów przyprawiania sprawia, że i w tym wypadku powstaje kilka odrębnych rodzajów tego dania. Dla tych, co ważny jest ostry smak potrawy sięgną po Adana kebab, czyli nadziane na szpadki wałeczki mielonego mięsa, przyprawione bardzo pikantnie i podawane w towarzystwie cebulą, papryką i pietruszką. Odrobinę tylko łagodniejszy jest urfa kebab, który swój smak zawdzięcza czarnemu chilli. Z kolei iskender kebab to paseczki mięsa wymieszane z sosem pomidorowym, jogurtem, masłem i chlebem, często towarzyszy mu sałatka z grillowanych warzyw. Kosteczki mięsa upieczone na szpadce to sis kebab. Jeśli kebabowi towarzyszy bakłażan, mamy czynienia z daniem określanym mianem patlican kebab. Zamów kebab w takiej formie, na jaką akurat masz ochotę z restauracji Zahir Kebab, którego często zamawiają mieszkańcy Łodzi, Torunia oraz wielu innych polskich miast. Najlepiej jest to zrobić poprzez stronę, PizzaPortal.pl.

Autor: artykuł partnerski,

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności11 czerwca 202510:37

Turecka przygoda tancerzy raciborskiego Źródła

Turecka przygoda tancerzy raciborskiego Źródła - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Młodzieżowy II skład Zespołu Folklorystycznego „Raciborzanie” ze Stowarzyszenia „Źródło” wrócił z 9-dniowego pobytu na Międzynarodowym Festiwalu w Turcji.

mat. nadesłany
Aktualności12 czerwca 202512:36

W zamkowej kaplicy pw. św. Tomasza Becketa znów wybrzmiały organy z 1873 roku [FOTO i WIDEO]

W zamkowej kaplicy pw. św. Tomasza Becketa znów wybrzmiały organy z 1873 roku [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Koncerty inauguracyjne pod nazwą Musica sacra ex arce Piastensi odbyły się wczoraj, 11 czerwca. Na zaproszenie władz Powiatu Raciborskiego oraz Zamku Piastowskiego wystąpili: Aleksandra Zamojska (Salzburg) – sopran oraz raciborscy organiści Arkadiusz Popławski i Mariusz Wycisk.

Zamek Piastowski
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 06.06.2025
5 czerwca 202521:47

Nasz Racibórz 06.06.2025

Nasz Racibórz 30.05.2025
29 maja 202517:46

Nasz Racibórz 30.05.2025

Nasz Racibórz 23.05.2025
22 maja 202518:47

Nasz Racibórz 23.05.2025

Nasz Racibórz 16.05.2025
15 maja 202521:18

Nasz Racibórz 16.05.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.