Reklama

Najnowsze wiadomości

Kultura i edukacja18 maja 201619:11

Z Raciborza do Hiszpanii, czyli uczniowie CKZiU nr 1 na ciekawych praktykach

Z Raciborza do Hiszpanii, czyli uczniowie CKZiU nr 1 na ciekawych praktykach - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

Technicy analitycy, hotelarstwa, obsługi turystycznej oraz żywienia i usług gastronomicznych z CKZiU nr 1 w Raciborzu na miesięcznych praktykach zagranicznych. Część druga bezpośredniej relacji z Hiszpanii. 

Projekt "Zagraniczne praktyki kluczem do sukcesu na rynku pracy" jest realizowany od 1 czerwca 2015 roku w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu. W ramach działań objętych wnioskiem 18 uczniów odbywa obecnie praktykę zagraniczną w Granadzie, na południu Hiszpanii. Technicy analitycy odbywają praktykę w aptekach i występujących przy nich laboratoriach:

- FARMACIA LAS TORRES - Paulina Hanka i Adrian Biegun
- FARMACIA SAN ILDEFONSO - Monika Mucha
- FARMACIA CAMPUS DE LA SALUD - Stefania Stosiek, Rafał Pulka
- FARMACIA AVD. CONSTITUCION - Patryk Fitzon

Ich staż wzbogacony jest o wizyty techniczne m.in. w laboratoriach chorób nowotworowych, artykułów żywnościowych (w tym zakładów ekologicznych produkujących mleko), mikrobiologii i pasożytnictwa:
- Instituto de Parasitologia y Biomedicina "Lopez-Neyra",
- Laboratorio de An%u1E9Alisis de Aceites / CM EUROPA,
- CIDAF, Centro de Investigación y Desarrollo del Alimento Funcional,
- Instituto de Biotecnologia UNIVERSIDAD DE GRANADA,
- GENYO - Pfizer-University of Granada-Junta de Andaluca Centre for Genomics and Oncological Research,
- BIOT.

Technicy żywienia i usług gastronomicznych pracują w:
- Restauracji OLEUM - Aleksandra Buczyńska, Dorota Przewosnik,
- Restauracji LAS TINAJAS - Brygida Broda i Katarzyna Komor,
- Restauracji HOTELU ABBA**** - Denis Kowalski.

W tej części bezpośredniej relacji przedstawiamy fragment wywiadu z technikami analitykami (A) i technikami żywienia i usług gastronomicznych (G), którzy dzielą się z nami swoimi spostrzeżeniami w trzecim tygodniu pobytu:

Dlaczego zdecydowaliście się na miesięczną praktykę zagraniczną?
G: Wyjazd ten był szansą na zdobycie lepszego doświadczenia w moim zawodzie i naukę wielu ciekawych rzeczy - mówi Dorota. 
G: Lubię poznawać nowe smaki i kuchnie różnych narodów, a wyjazd do Hiszpanii umożliwił mi to - mówi Kasia.

Co najbardziej zaskoczyło Cię w miejscu praktyk?
G: Zaskoczyło mnie nastawienie kucharzy i kelnerów do mojej osoby. Są bardzo pozytywnie nastawieni i bardzo otwarci,  wręcz nam pomagają w nauce hiszpańskiego - mówi Aleksandra.
G: Najbardziej zaskoczyła mnie atmosfera panująca w miejscu praktyk. Hiszpanie pracując tańczą, śmieją się i śpiewają. Widać, że praca sprawia im przyjemność - dodaje Dorota.

Jakie różnice dostrzegasz w hiszpańskich zakładach gastronomicznych w porównaniu do polskich?
G: W hiszpańskich zakładach gastronomicznych przykładają większą uwagę do estetyki dań - mówi Kasia. Czystość i higiena w miejscu pracy jest dużo ważniejsza - dodaje Ola. 
G: Hiszpanie używają znacznie więcej przypraw, a dania są zawsze przygotowywane ze świeżych warzyw i owoców - mówi Denis. Ponadto obficie używa się oliwy, oliwek i białego wina - uzupełnia Dorota.

Z jakich produktów korzystasz podczas pracy (czy produkty te są rzadko spotykane w Polsce)?
G: Kuchnia hiszpańska to przede wszystkim świeże owoce morza i ryby, a dania są przygotowywane na głębokim tłuszczu - mówi Brygida. Oczywiście w kuchni nie brakuje typowych polskich produktów, jak ziemniaki, z których też przygotowuje się wiele dań - dodaje Ola.

Czy znasz jakiś nowy przepis/potrawę/danie?
G: Poznałem przepis na hiszpańską lazanię - sambukę - mówi Denis. 
G: Przede wszystkim  na tradycyjne hiszpańskie krokiety oraz tutejsze desery - mówi Brygida. 
G: Poznałam kilka nowych przepisów m.in. "Los Piononos", czyli tradycyjny hiszpański deser, pastę ziemniaczaną z tuńczykiem, paellę wieprzową, tortillę de patatas - mówi Ola.
G: Nauczyłam się przyrządzać paellę z wieprzowiny - mówi Dorota. Ciekawy przepis podał nam szef kuchni na tradycyjny hiszpański deser "Pinonos de Santa", czyli biszkopt z kremem i cynamonem. Kucharka podała mi też przepis na pastę z awokado. Wiem, jak przygotować tortillę de patatas oraz hiszpańskie krokiety - dodaje Dorota.

Dlaczego zdecydowaliście się na miesięczną praktykę zagraniczną w Hiszpanii?
A: Było to dla mnie wyzwanie. Chciałam sprawdzić, czy poradzę sobie na praktykach w innych kraju. Wszelkie obawy okazały się bezpodstawne - mówi Monika.
A: Miesięczna praktyka w Hiszpanii stwarza przede mną ogromne możliwości w późniejszej karierze zawodowej. Ponadto poznaję nowych ludzi, uczę się nowego języka (%u2026), nie licząc tych, korzyści wyjazd do Hiszpanii był moim marzeniem, a dzięki temu projektowi się ono spełniło - mówi Stefania. - Zdecydowałem się na te praktyki, ponieważ zawsze marzyłem o zwiedzeniu Hiszpanii, a dodatkowo powstała możliwość realizowania się w moim przyszłym  zawodzie - dodaje Adrian.

Czy uważasz, że praktyki zagraniczne są potrzebne?
A: Jak najbardziej są potrzebne. Jest to wspaniała możliwość sprawdzenia się zarówno w kwestii zawodowej, jak i języka. Można zobaczyć jak wygląda praca w naszym zawodzie za granicą - mówi Paulina.
A: Oczywiście. Oprócz możliwości poznania zawodu w obcym kraju i szlifowania języka, poznajemy kulturę w najlepszy możliwy sposób - mówi Adrian. Ponadto poznajemy zagraniczny rynek pracy - dodaje Rafał.

Czego nowego się nauczyłaś/eś?
A: Nauczyłam się robić tabletki na kapsułkarce, pomagałam w przygotowaniu szamponu na porost włosów czy kremu przeciwzmarszczkowego - mówi Monika.

Co podczas twojego dotychczasowego pobytu wzbudziło największe zainteresowanie?
A: Największe zainteresowanie wzbudziła produkcja maści wszelkiego rodzaju i lekarstw - mówi Adrian.
A: Bardzo zaintrygował mnie cały system pracy w aptekach, polegający na tym, że ludzie do apteki przynoszą zamiast recept karty elektroniczne, na których lekarz zawiera informacje o potrzebnych lekarstwach. Następnie z wydanych klientowi lekarstw wycina się kartonik z kodem kreskowym i przykleja na wydrukowaną, specyficzną receptę - mówi Paulina. Ponadto można powiedzieć, że farmaceuta jest ważniejszy od lekarza, bo to właśnie do niego najpierw przychodzi pacjent - dodaje Stefania.
 
Czy wyjazd do Hiszpanii spełnił Twoje oczekiwania?
A: Wyjazd pozostawia wspaniałe wspomnienia i wrażenia, polecam każdemu - mówi Rafał. Ponadto program kulturowy jest przepełniony fantastycznymi wycieczkami i spacerami po mieście, co tylko potwierdza, że wszystkie moje oczekiwania zostały zaspokojone - dodaje Paulina. Planowane wyjazdy do specjalistycznych laboratoriów już teraz wzbudzają we mnie entuzjazm i zainteresowanie - uzupełnia Stefania.
A: Nie sądziłam, że tak szybko odnajdę się w aptece i będę obsługiwać klientów - mówi Paulina. Cieszę się również na zaplanowane wizyty techniczne. - dodaje.

Jakie umiejętności doskonalisz podczas praktyki zagranicznej?
A: Szlifuje język angielski, poznaję hiszpański i rozwijam się w zawodzie - mówi Adrian. Uczę się samodzielnego radzenia sobie w każdej sytuacji - dodaje Stefania.

Co poradziłbyś/poradziłabyś uczestnikom kolejnego wyjazdu? 
A: Radzę powtarzać zwroty z lekcji hiszpańskiego, ponieważ są tutaj bardzo potrzebne. Ponadto trzeba być otwartym na nowych ludzi i nowe smaki oraz nowe zwyczaje i doświadczenia - mówi Stefania. Zabrać ze sobą dawkę pozytywnej energii %u2026 i parasolkę, bo nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać - dodaje Monika.

O wizytach technicznych techników analityków w laboratoriach medycznych, przemysłowych i uniwersyteckich w kolejnej odsłonie ZAGRANICZNYCH PRAKTYK KLUCZEM DO SUKCESU NA RYNKU PRACY.

Więcej informacji o trwających obecnie praktykach zagranicznych i bezpośrednia relacja TUTAJ.

Iwona Niklewicz-Wróbel, Małgorzata Warwas

Autor: ,

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Tagi:

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności18 maja 202517:16

Muzyczna modlitwa i dialog narodów. Majowy koncert sakralny w Brzeziu [FOTO i WIDEO]

Muzyczna modlitwa i dialog narodów. Majowy koncert sakralny w Brzeziu [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

W niedzielę, 18 maja, kościół pw. świętych Mateusza i Macieja w Raciborzu-Brzeziu wypełnił się dźwiękami muzyki sakralnej, która poruszyła serca licznie zgromadzonej publiczności.

Grzegorz Wawoczny
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 16.05.2025
15 maja 202521:18

Nasz Racibórz 16.05.2025

Nasz Racibórz 09.05.2025
11 maja 202511:00

Nasz Racibórz 09.05.2025

Nasz Racibórz 25.04.2025
24 kwietnia 202516:50

Nasz Racibórz 25.04.2025

Nasz Racibórz 18.04.2025
17 kwietnia 202522:23

Nasz Racibórz 18.04.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.