Z Raciborza do Hiszpanii, czyli uczniowie CKZiU nr 1 na ciekawych praktykach

Technicy analitycy, hotelarstwa, obsługi turystycznej oraz żywienia i usług gastronomicznych z CKZiU nr 1 w Raciborzu na miesięcznych praktykach zagranicznych. Część druga bezpośredniej relacji z Hiszpanii.
Projekt "Zagraniczne praktyki kluczem do sukcesu na rynku pracy" jest realizowany od 1 czerwca 2015 roku w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu. W ramach działań objętych wnioskiem 18 uczniów odbywa obecnie praktykę zagraniczną w Granadzie, na południu Hiszpanii. Technicy analitycy odbywają praktykę w aptekach i występujących przy nich laboratoriach:
- FARMACIA LAS TORRES - Paulina Hanka i Adrian Biegun
- FARMACIA SAN ILDEFONSO - Monika Mucha
- FARMACIA CAMPUS DE LA SALUD - Stefania Stosiek, Rafał Pulka
- FARMACIA AVD. CONSTITUCION - Patryk Fitzon
Ich staż wzbogacony jest o wizyty techniczne m.in. w laboratoriach chorób nowotworowych, artykułów żywnościowych (w tym zakładów ekologicznych produkujących mleko), mikrobiologii i pasożytnictwa:
- Instituto de Parasitologia y Biomedicina "Lopez-Neyra",
- Laboratorio de An%u1E9Alisis de Aceites / CM EUROPA,
- CIDAF, Centro de Investigación y Desarrollo del Alimento Funcional,
- Instituto de Biotecnologia UNIVERSIDAD DE GRANADA,
- GENYO - Pfizer-University of Granada-Junta de Andaluca Centre for Genomics and Oncological Research,
- BIOT.
Technicy żywienia i usług gastronomicznych pracują w:
- Restauracji OLEUM - Aleksandra Buczyńska, Dorota Przewosnik,
- Restauracji LAS TINAJAS - Brygida Broda i Katarzyna Komor,
- Restauracji HOTELU ABBA**** - Denis Kowalski.
W tej części bezpośredniej relacji przedstawiamy fragment wywiadu z technikami analitykami (A) i technikami żywienia i usług gastronomicznych (G), którzy dzielą się z nami swoimi spostrzeżeniami w trzecim tygodniu pobytu:
Dlaczego zdecydowaliście się na miesięczną praktykę zagraniczną?
G: Wyjazd ten był szansą na zdobycie lepszego doświadczenia w moim zawodzie i naukę wielu ciekawych rzeczy - mówi Dorota.
G: Lubię poznawać nowe smaki i kuchnie różnych narodów, a wyjazd do Hiszpanii umożliwił mi to - mówi Kasia.
Co najbardziej zaskoczyło Cię w miejscu praktyk?
G: Zaskoczyło mnie nastawienie kucharzy i kelnerów do mojej osoby. Są bardzo pozytywnie nastawieni i bardzo otwarci, wręcz nam pomagają w nauce hiszpańskiego - mówi Aleksandra.
G: Najbardziej zaskoczyła mnie atmosfera panująca w miejscu praktyk. Hiszpanie pracując tańczą, śmieją się i śpiewają. Widać, że praca sprawia im przyjemność - dodaje Dorota.
Jakie różnice dostrzegasz w hiszpańskich zakładach gastronomicznych w porównaniu do polskich?
G: W hiszpańskich zakładach gastronomicznych przykładają większą uwagę do estetyki dań - mówi Kasia. Czystość i higiena w miejscu pracy jest dużo ważniejsza - dodaje Ola.
G: Hiszpanie używają znacznie więcej przypraw, a dania są zawsze przygotowywane ze świeżych warzyw i owoców - mówi Denis. Ponadto obficie używa się oliwy, oliwek i białego wina - uzupełnia Dorota.
Z jakich produktów korzystasz podczas pracy (czy produkty te są rzadko spotykane w Polsce)?
G: Kuchnia hiszpańska to przede wszystkim świeże owoce morza i ryby, a dania są przygotowywane na głębokim tłuszczu - mówi Brygida. Oczywiście w kuchni nie brakuje typowych polskich produktów, jak ziemniaki, z których też przygotowuje się wiele dań - dodaje Ola.
Czy znasz jakiś nowy przepis/potrawę/danie?
G: Poznałem przepis na hiszpańską lazanię - sambukę - mówi Denis.
G: Przede wszystkim na tradycyjne hiszpańskie krokiety oraz tutejsze desery - mówi Brygida.
G: Poznałam kilka nowych przepisów m.in. "Los Piononos", czyli tradycyjny hiszpański deser, pastę ziemniaczaną z tuńczykiem, paellę wieprzową, tortillę de patatas - mówi Ola.
G: Nauczyłam się przyrządzać paellę z wieprzowiny - mówi Dorota. Ciekawy przepis podał nam szef kuchni na tradycyjny hiszpański deser "Pinonos de Santa", czyli biszkopt z kremem i cynamonem. Kucharka podała mi też przepis na pastę z awokado. Wiem, jak przygotować tortillę de patatas oraz hiszpańskie krokiety - dodaje Dorota.
Dlaczego zdecydowaliście się na miesięczną praktykę zagraniczną w Hiszpanii?
A: Było to dla mnie wyzwanie. Chciałam sprawdzić, czy poradzę sobie na praktykach w innych kraju. Wszelkie obawy okazały się bezpodstawne - mówi Monika.
A: Miesięczna praktyka w Hiszpanii stwarza przede mną ogromne możliwości w późniejszej karierze zawodowej. Ponadto poznaję nowych ludzi, uczę się nowego języka (%u2026), nie licząc tych, korzyści wyjazd do Hiszpanii był moim marzeniem, a dzięki temu projektowi się ono spełniło - mówi Stefania. - Zdecydowałem się na te praktyki, ponieważ zawsze marzyłem o zwiedzeniu Hiszpanii, a dodatkowo powstała możliwość realizowania się w moim przyszłym zawodzie - dodaje Adrian.
Czy uważasz, że praktyki zagraniczne są potrzebne?
A: Jak najbardziej są potrzebne. Jest to wspaniała możliwość sprawdzenia się zarówno w kwestii zawodowej, jak i języka. Można zobaczyć jak wygląda praca w naszym zawodzie za granicą - mówi Paulina.
A: Oczywiście. Oprócz możliwości poznania zawodu w obcym kraju i szlifowania języka, poznajemy kulturę w najlepszy możliwy sposób - mówi Adrian. Ponadto poznajemy zagraniczny rynek pracy - dodaje Rafał.
Czego nowego się nauczyłaś/eś?
A: Nauczyłam się robić tabletki na kapsułkarce, pomagałam w przygotowaniu szamponu na porost włosów czy kremu przeciwzmarszczkowego - mówi Monika.
Co podczas twojego dotychczasowego pobytu wzbudziło największe zainteresowanie?
A: Największe zainteresowanie wzbudziła produkcja maści wszelkiego rodzaju i lekarstw - mówi Adrian.
A: Bardzo zaintrygował mnie cały system pracy w aptekach, polegający na tym, że ludzie do apteki przynoszą zamiast recept karty elektroniczne, na których lekarz zawiera informacje o potrzebnych lekarstwach. Następnie z wydanych klientowi lekarstw wycina się kartonik z kodem kreskowym i przykleja na wydrukowaną, specyficzną receptę - mówi Paulina. Ponadto można powiedzieć, że farmaceuta jest ważniejszy od lekarza, bo to właśnie do niego najpierw przychodzi pacjent - dodaje Stefania.
Czy wyjazd do Hiszpanii spełnił Twoje oczekiwania?
A: Wyjazd pozostawia wspaniałe wspomnienia i wrażenia, polecam każdemu - mówi Rafał. Ponadto program kulturowy jest przepełniony fantastycznymi wycieczkami i spacerami po mieście, co tylko potwierdza, że wszystkie moje oczekiwania zostały zaspokojone - dodaje Paulina. Planowane wyjazdy do specjalistycznych laboratoriów już teraz wzbudzają we mnie entuzjazm i zainteresowanie - uzupełnia Stefania.
A: Nie sądziłam, że tak szybko odnajdę się w aptece i będę obsługiwać klientów - mówi Paulina. Cieszę się również na zaplanowane wizyty techniczne. - dodaje.
Jakie umiejętności doskonalisz podczas praktyki zagranicznej?
A: Szlifuje język angielski, poznaję hiszpański i rozwijam się w zawodzie - mówi Adrian. Uczę się samodzielnego radzenia sobie w każdej sytuacji - dodaje Stefania.
Co poradziłbyś/poradziłabyś uczestnikom kolejnego wyjazdu?
A: Radzę powtarzać zwroty z lekcji hiszpańskiego, ponieważ są tutaj bardzo potrzebne. Ponadto trzeba być otwartym na nowych ludzi i nowe smaki oraz nowe zwyczaje i doświadczenia - mówi Stefania. Zabrać ze sobą dawkę pozytywnej energii %u2026 i parasolkę, bo nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać - dodaje Monika.
O wizytach technicznych techników analityków w laboratoriach medycznych, przemysłowych i uniwersyteckich w kolejnej odsłonie ZAGRANICZNYCH PRAKTYK KLUCZEM DO SUKCESU NA RYNKU PRACY.
Więcej informacji o trwających obecnie praktykach zagranicznych i bezpośrednia relacja TUTAJ.
Iwona Niklewicz-Wróbel, Małgorzata Warwas
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany