Jedną ręką towar, drugą pieniądze. Zasady ostrożności w raciborskich sklepach tylko na papierku
- Sygnały są bardzo powszechne - mówił na ostatniej telekonferencji (26.03) z władzami miasta szef konsultacyjnej rady gospodarczej przy prezydencie miasta, wnoszą o monitoring sklepów przez władze miasta i powiatu.
- Jeżeli wchodzi kilka osób do sklepów, ekspedienci nie stosują masek ochronnych, rękoma bez środków odkażających podają towar, biorą pieniądze, klienci biorą te zakupy, idą z tym wszystkim do domu - mówił na telekonferencji I. Burek. - Nie ma dobrych przykładów - ocenił. - Uważam, że miasto i powiat powinny zorganizować monitorowanie tego, przestrzegania takich zakupów - skwitował, dodając, że problem jest przede wszystkim na wsiach, ale również w sklepach wielkopowierzchniowych - tam środków się nie widzi albo są znikome. To zaangażowanie miasta miałoby polegać na mobilizowaniu policji i innych organów do tego przeznaczonych.
- Miejmy świadomość, że instytucje samorządowe muszą działać w oparciu o prawo i w ramach prawa, nie ma uprawnień do kontroli tego typu rzeczy, ewentualnie ktoś może pójść i bardzo delikatnie, kulturalnie przypomnieć - odpowiedział prezydent Dariusz Polowy. - Zachowanie dystansu to tylko zalecenie, nie obowiązek - dodał w odniesieniu do klientów. Strażnik miejski nie może sobie dowolnie funkcjonować, a więc sprawdzać, czy ktoś nosi maseczkę albo stosuje inne zabezpieczenia.
W związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa, MR - we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym - przygotowało zalecenia dla branży handlowej.
W obiektach handlowych zaleca się:
Zachować bezpieczną odległość od rozmówcy (1-1,5 metra).
Promować dokonywanie płatności bezgotówkowych w placówkach handlowych.
Promować regularne i dokładne mycie rąk przez pracowników obiektów handlowych wodą z mydłem lub ich dezynfekcję środkiem na bazie alkoholu (min. 60%).
Upewnić się, że osoby przebywające w obiektach handlowych mają dostęp do miejsc, w których mogą myć ręce mydłem i wodą.
Umieścić dozowniki z płynem odkażającym w widocznych miejscach i upewnić się, że dozowniki te są regularnie napełniane.
Wywiesić w widocznym miejscu informacje, jak skutecznie myć ręce.
Upowszechniać wśród pracowników wiedzę z zakresu BHP.
Zwrócić szczególną uwagę na rekomendacje, aby podczas wizyt w placówkach handlowych NIE dotykać dłońmi okolic twarzy zwłaszcza ust, nosa i oczu.
Przestrzegać higieny kaszlu i oddychania. Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce, używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%).
Nie obawiać się zwracać uwagi współpracownikowi i klientowi, aby nie kasłał i nie kichał w naszym kierunku ani na produkty spożywcze.
Zapewnić, aby pomieszczenia handlowe były czyste i higieniczne:
1. powierzchnie dotykowe takie jak: kasy samoobsługowe, blaty, lady i stoły, klamki, włączniki światła, poręcze i inne przedmioty (np. telefony, klawiatury, terminale płatnicze), a także wózki i koszyki muszą być regularnie wycierane środkiem dezynfekującym lub przecierane wodą z detergentem;
2. wszystkie obszary często używane, takie jak toalety, pomieszczenia wspólne, powinny być regularnie i starannie sprzątane z użyciem wody z detergentem.
NIE zaleca się noszenia maseczek ochronnych przez osoby zdrowe!
Maseczki ochronne powinny nosić osoby chore, osoby opiekujące się chorymi oraz personel medyczny pracujący z pacjentami podejrzewanymi o zakażenie koronawirusem.
Komentarze (0)
Dodaj komentarz