Reklama

Najnowsze wiadomości

Aktualności2 lutego 201609:09

Nasza tradycja jest kultywowana, a receptura w tajemnicy chowana

Nasza tradycja jest kultywowana, a receptura w tajemnicy chowana  - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

Jak to wygląda? Z wiadomych powodów - nikt do końca się nie dowie... Raciborski strażnik receptury Rajmund Petrzyk uchylił nam rąbka tajemnicy tworzenia piwa w Browarze Raciborskim.  

Jak przebiega proces od momentu przywiezienia surowców do browaru, po ustawienie gotowego już piwa na sklepowych półkach?

Słód (czyli wykiełkowane i wysuszone ziarno jęczmienia browarnego) produkowany w tradycyjnej słodowni klepiskowej przywożony jest do nas cysternami i magazynowany w silosie, z niego kilkudziesięcioma metrami przenośników trafia do śrutownika, w którym jest rozdrabniany. Gdy mamy ześrutowaną odpowiednią ilość słodu, wlewamy do kadzi zaciernej wodę i wsypujemy do niej słód tworząc zacier. Podczas procesu zacierania zawarta w ziarnie skrobia przekształcana jest w cukry fermentowalne przez drożdże - przemieniane na dalszych etapach w alkohol i dwutlenek węgla i niefermentowalne nadające piwu pełni i słodkości. 

Zdjęcie 1. Po całkowitym scukrzeniu skrobi zacier przepompowujemy do kadzi filtracyjnej, gdzie następuje oddzielenie części stałych od brzeczki, która trafia do kotła warzelnego. 

Zdjęcie 2. Po zapełnieniu kotła rozpoczyna się proces gotowania trwający w zależności od gatunku piwa od 1,5 do 4 godzin. Podczas gotowania do brzeczki w kilku dawkach dodawany jest chmiel odmian goryczkowych i aromatycznych nadających piwom zgodnie z ich nazwą odpowiednio goryczki i chmielowego aromatu. Po zakończeniu gotowania oddzielamy od brzeczki znajdujące się w niej części chmielu, a samą brzeczkę schładzamy do temperatury poniżej 10 st. C i wlewamy do otwartych kadzi fermentacyjnych. W nich po dodaniu drożdży piwowarskich przebiega proces fermentacji trwający od około tygodnia do kilkunastu dni. 

Zdjęcie 3. W tym czasie większość pochodzących ze słodu cukrów ulega przemianie w alkohol, dwutlenek węgla i substancje tworzące razem z aromatem chmielu bukiet smakowo-zapachowy piwa. Po zakończeniu fermentacji młode piwo przepompowywane jest do tanków leżakowych, gdzie w temperaturze bliskiej 0 st. C spędza ono od kilku tygodni do kilku miesięcy dojrzewając, nabierając odpowiedniego smaku i aromatu i nasycając się naturalnym dwutlenkiem węgla. Po tym czasie gotowe już piwo może zostać przefiltrowane, utrwalone przez pasteryzację i rozlane w metalowe beczki lub uprzednio umyte i zdezynfekowane butelki szklane, które po zakapslowaniu i przyklejeniu etykiet prosto z taśmy produkcyjnej trafiają do ciężarówek, a z nich do hurtowni i na sklepowe półki.

Zdjęcie 4. Kult i tradycja – smak złotego trunku zostaje zachowany w każdym gatunku. Małą wiedzą dzielimy się z wami, a reszta się kryje za browaru drzwiami. 

Autor: Nikol Urbaniec,

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Tagi:

Komentarze (0)

Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.

Reklama
Reklama

Najczęściej czytane artykuły

Reklama
Aktualności1 listopada 202516:36

Uroczystość Wszystkich Świętych na cmentarzu Jeruzalem w Raciborzu [FOTO i WIDEO]

Uroczystość Wszystkich Świętych na cmentarzu Jeruzalem w Raciborzu [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

W pięknej, jesiennej aurze mieszkańcy Raciborza i okolic odwiedzili dziś groby swoich bliskich. Na cmentarzu Jeruzalem – największej nekropolii w mieście – o godzinie 15.00 rozpoczęły się nieszpory oraz procesja z modlitwą za zmarłych.

red.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Sport2 listopada 202523:41

Sportowe podsumowanie weekendu

Sportowe podsumowanie weekendu - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Sportowe emocje podczas weekendu za nami. Grali piłkarze Podokręgów Racibórz i Rybnik na szczeblu od II ligi do C klasy. Sprawdź, jak poradziła sobie drużyna, której kibicujesz.

(greh)
Sport2 listopada 202519:47

Unia Racibórz trzy punkty na koncie wita po dublecie Witta [FOTO]

Unia Racibórz trzy punkty na koncie wita po dublecie Witta [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

W pochmurne, listopadowe popołudnie na boisku przy ulicy Srebrnej w Raciborzu odbyło się spotkanie trzynastej kolejki III grupy klasy okręgowej. Ósma w tabeli Unia Racibórz podejmowała przedostatni zespół – LKS Naprzód 32 Syrynia. Choć różnica punktowa i miejsce w tabeli wskazywały na faworyta, to drużyna gości przyjechała z zamiarem walki o pełną pulę punktów i długo stawiała gospodarzom zacięty opór.

(greh)
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Sport3 listopada 202509:35

Kolejarz z Chałupek rozjechał Nędzę [FOTO]

Kolejarz z Chałupek rozjechał Nędzę [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Nędza:

2 listopada, w Dzień Zaduszny LKS Nędza zmierzył się z Kolejarzem Chałupki. Spotkanie obfitowało w dużą ilość akcji, goli, oraz interwencji bramkarzy, a zakończyło się pewną wygraną przyjezdnych.

Oskar Tomeczek
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 31.10.2025
30 października 202519:05

Nasz Racibórz 31.10.2025

Nasz Racibórz 24.10.2025
23 października 202521:20

Nasz Racibórz 24.10.2025

Nasz Racibórz 17.10.2025
16 października 202521:58

Nasz Racibórz 17.10.2025

Nasz Racibórz 10.10.2025
10 października 202508:24

Nasz Racibórz 10.10.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.