W Borucinie poznali wszystkie tajemnice kawy

Kawa, niby zwykły napój, bez którego wielu nie wyobraża sobie dnia. Trunek ten ma jednak wiele tajemnic. Poznali je uczestnicy spotkania pt. „Wszystko co chcielibyście wiedzieć na temat kawy ale baliście się zapytać”, które odbyło się z inicjatywy MOK w Krzanowicach w Domu Kultury w Borucinie.
Gości przywitał dyrektor ośrodka MOK Krzanowice Marian Wasiczek, który rozpoczął spotkanie od przytoczenia anegdoty sytuacyjnej ze swego pobytu we Włoszech. Następnie sternik krzanowickiego MOK-u prosił pana Tymoteusza Ciecierę z Pracowni Kawy Kawowski do rozpoczęcia prezentacji. Moderatorem spotkania była Anna Musioł.
Na początku uczestnicy spotkania otrzymali sporą dawkę wiedzy. Znawca kawy, podzielił się ze słuchaczami wiedzą teoretyczną i praktyczną na temat energetycznego napoju. Opowiedział o jego historii, przedstawił bogatą w ciekawostki prezentację. Szczegółowo opowiedział o procesie wypalania ziaren kawy, wspominał o jej wadach i zaletach dla naszego organizmu. Każdy sposób palenia kawy umożliwia wydobycie z ziaren rożnych właściwości. Należy zapamiętać, że im ciemniejsze wypalenie, tym mniejsza zawartość kofeiny, im jaśniejsze wypalenie, tym wyższa kwaskowatość. Posmak goryczy zwiększa się wraz ze stopniem wypalania, a naturalne aromaty zanikają.
Następnie przyszła kolej na tzw. cupping, czyli degustację kawy, podczas której Tymoteusz Cieciera z pasją opowiadał o smakach, aromatach i rodzajach jej przyrządzania. Kto miał ochotę mógł skosztować prawdziwego, intensywnego espresso, cappuccino, americano czy też kaw zaparzanych w alternatywny sposób. - Dość grubo zmieloną kawę wsypujemy do filtra i zalewamy zagotowaną wodą o temperaturze powyżej 80 stopni. Kawę należy zalewać bardzo powoli, należy przemieszać zmieloną kawę tak, by wszystkie drobiny mogły się jednakowo zaparzyć – tłumaczył podczas prezentacji.
Jak zapewniali degustatorzy, każdy łyk i każdy rodzaj przyrządzonej kawy smakował znakomicie. Pasjonat zaś podkreślał, że nie tylko dobór kawy, ale i sposób podania, jak i towarzystwo, w którym się nią delektujemy, mają spore znaczenie dla ogólnych doznań. Uczestnicy spotkania dopytywali jaki rodzaj ekspresu kawy wybrać, gdzie kupić dobrą kawę.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany