Reklama

Najnowsze wiadomości

Aktualności11 czerwca 201818:52

Cud, miód, orzeszki, czyli z raciborskiego Misia do Włoch

Cud, miód, orzeszki, czyli z raciborskiego Misia do Włoch  - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

Tomasz Szypuła, lodziarz z Baborowa prowadzący także raciborskiego Misia (na zdj. pierwszy od prawej wśród kucających), wszedł w skład polskiej ekipy, która pojedzie na Gelato Festival World Masters w 2020 do Włoch. W Gelato Festival Warszawa jego lody Cud, miód, orzeszki zostały uznane za najlepsze w oczach jury. Zmierzy się z najlepszymi mistrzami gelato na świecie.

Poznaliśmy zwycięzcę polskiego “przystanku” oraz reprezentatów Polski, w kolejnym etapie konkursu Gelato Festival World Masters! Sześciu mistrzów lodziarstwa, spośród startujących w tegorocznym konkursie Gelato Festival zakwalifikowało się do następnego etapu, rozpoczętego w tym roku Gelato Festival World Masters, którego finał będzie w 2021 roku.

Cała szóstka naszych mistrzów gelato, wyłonionych w konkursach: “Gelato Festival Challenge Primulator” w kwietniu i “Gelato Festival Warszawa” w czerwcu, będzie reprezentowała Polskę podczas konkursu “International Day” w 2020, we Włoszech.

Przez dwa upalne dni weekendu Warszawa gościła Gelato Festival Europa 2018, a Warszawiacy mogli chłodzić się, próbując wyśmienitych lodów włoskich/gelato, specjalnie na tę okoliczność przygotowanych przez najlepszych lodziarzy, uczestniczących w konkursie oraz przez włoskich fachowców z Carpigiani Gelato University.

Przez 2 dni, podczas wydarzenia odwiedziło nas ponad 3000 smakoszy lodów, którzy przez dwa dni zjedli ich ponad 2 tony i mogli zagłosować na ulubiony smak. Lody były na świeżo przygotowywane, w cieżarówce “Buontalenti” truck, największej na świecie mobilnej fabryce lodów, przez mistrzów wybranych z grupy najlepszych polskich kreatorów i producentów “gelato”.

W ramach dwóch konkursów wyłoniono finałową 6 twórców lodów. Podczas kolejnego etapu konkursu Gelato Festival World Masters w 2020 we Włoszech Polskę będą reprezentować:

· Paweł Bodziacki i Paweł Petrykowaki – smak: Paolo Fruits Chocolate - Gdańsk
· Mateusz Olszewski – smak: Kremówka - Ząbki
· Peter Bertoti – smak: Czarna porzeczka - Pruszków
· Piotr i Adam Lubocki – smak: Chlebowiec z ryżem jaśminowym i jagodą kamczacką - Szczecin
· Szymon Musialski – smak: Biała czekolada z granatem i pistacjami - Ostrow Wielkopolski
· Tomasz Szypuła – smak: Cud miód orzeszki – Baborów

W ramach konkursu Gelato Festival przyznaje, nagrody dla najlepszych producentów lodów, w kilku kategoriach. Nagrodę Gelato to Go za największą sprzedaż lodów na wynos zdobyła Paulina Salamończyk z Gliwic, oferująca smak “Twarożek kokosowy z salsą morelową”.

W konkursie Tonda Challenge organizowanym przez firmę IFI (konkurs polega na przygotowaniu przez lodziarza porcji najbliższej 60 gramom) złotą szpatułkę otrzymał Mateusz Olszewski z Lodziarni PALERMO, z Ząbek, prezentujący smak “Kremówka”.

Zwycięzcą European Gelato Festival 2018 w Warszawie został smak “Chlebowiec z ryżem jaśminowym i jagodą kamczacką” stworzony przez mistrzów Piotra i Adama Lubockich, z cukierni Artisan, w Szczecienie. Innowacyjny, wytrawny smak przypadł do gustu zarówno jury jak i odwiedzającym. Intrygujący smak chlebowca został ostro przełamany gorzko-kwaśną jagodą. Co ciekawe lody są wykonywane bez udziału mleka i jaj, tylko na składnikach roślinnych. Odkryliśmy więc lody wegańskie o unikatowym smaku. Zwycięzca otrzymał złoty medal, zaprojektowany przez znanego artystę z Florencji - Paolo Penco.

Smaki prezentowanych lodów były oceniane przez profesjonalne jury w kategoriach: prezentacja i histora powstawania, smak i konsystencja. Głosy jurorów stanowiły 50% . Drugie 50% to głosy wszystkich gości, odwiedzających festiwal, smakujących lody i wybierających swój ulubiony. W głosowaniu Jury na pierwszym miesjcu znalazł się smak “Cud miód orzeszki” Tomasza Szypuły z Baborowa, a w oczach, a raczej “smakach” odwiedzjących Warszawiaków zwycięzyła “Czarna porzeczka” Petera Bertoti.

Już dzisiaj zapraszamy na kolejną edycję Gelato Festival w Warszawie za rok! A już teraz, prosto z polskiego przystanku Gelato Festival 2018 – którego partnerami strategicznymi są Carpigiani i Sigep – włoska grupa branży wystawinniczej – wyruszy do Londynu (23-24 czerwca, Convent Garden) a następnie do outletu McArthurGlen w Parndorf pod Wiedniem (6-7 lipca ). Podróż europejska festivalu znajdzie swoj finał na “All Stars” we Florencji (14-16 września), gdzie odbędzie się wielki konkurs zwycięskich, mistrzów gelato od roku 2011. Polskę będzie reprezentował Giacomo Canteri – Lodziarnia LIMONI , zwycięzca ubiegłorocznego Gelato Festival w Warszawie i zdobywca drugiego miejsca w konkursie europejskim, w poprzednim roku.

Następnie Gelato Festival wyruszy przez ocean do USA, gdzie bedzie miał 8 przystanków na wschodnim i zachodnim wybrzeżu.

Gelato Festival 2018 w Warszawie mógł odbyć się dzięki partnerom strategicznym: Carpigiani, Sigep oraz sponsorom: ifi (lider rynku w produkuji profesjonalnych chłodziarek, zamrażarek, pojemników chłodzących do lodów), Mec3 (lider rynku produkujący składniki do lodów rzemiślniczych/gelato) w Polsce złoty sponsor z marką Cookies The Original® , Cartoprint , Hiber , Weker, Zucchero & Co .

Patronat medialny objęły: mędzynarodowo - Punto IT and TuttoGelato, a w Polsce: Radio ESKA, dziennik SuperExpress, portal – Czas Dzieci.

Europejskie edycje Gelato Festival w wybranych miastach kontynentu (w tym od 2 lat Warszawa) stanowią kolejne etapy selekcji do wielkiego finału Gelato Festival World Masters 2021.

W konkursie finałowym weźmie udział 36 najlepszych na świecie mistrzów gelato, wybranych w setkach konkursów trwających przez 4 lata na 5 kontynentach. Jury profesjonalne oraz smakosze lodów będą oceniać proponowane smaki, aby w finale został wyłoniony najbardziej unikatowy i lubiany smak oraz światowy mistrz gelato.

Autor: Perfect Ideas/materiały prasowe, redakcja@naszraciborz.pl

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 25.04.2025
24 kwietnia 202516:50

Nasz Racibórz 25.04.2025

Nasz Racibórz 18.04.2025
17 kwietnia 202522:23

Nasz Racibórz 18.04.2025

Nasz Racibórz 11.04.2025
14 kwietnia 202520:31

Nasz Racibórz 11.04.2025

Nasz Racibórz 04.04.2025
3 kwietnia 202518:29

Nasz Racibórz 04.04.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.