Cud, miód, orzeszki, czyli z raciborskiego Misia do Włoch

Tomasz Szypuła, lodziarz z Baborowa prowadzący także raciborskiego Misia (na zdj. pierwszy od prawej wśród kucających), wszedł w skład polskiej ekipy, która pojedzie na Gelato Festival World Masters w 2020 do Włoch. W Gelato Festival Warszawa jego lody Cud, miód, orzeszki zostały uznane za najlepsze w oczach jury. Zmierzy się z najlepszymi mistrzami gelato na świecie.
Poznaliśmy zwycięzcę polskiego “przystanku” oraz reprezentatów Polski, w kolejnym etapie konkursu Gelato Festival World Masters! Sześciu mistrzów lodziarstwa, spośród startujących w tegorocznym konkursie Gelato Festival zakwalifikowało się do następnego etapu, rozpoczętego w tym roku Gelato Festival World Masters, którego finał będzie w 2021 roku.
Cała szóstka naszych mistrzów gelato, wyłonionych w konkursach: “Gelato Festival Challenge Primulator” w kwietniu i “Gelato Festival Warszawa” w czerwcu, będzie reprezentowała Polskę podczas konkursu “International Day” w 2020, we Włoszech.
Przez dwa upalne dni weekendu Warszawa gościła Gelato Festival Europa 2018, a Warszawiacy mogli chłodzić się, próbując wyśmienitych lodów włoskich/gelato, specjalnie na tę okoliczność przygotowanych przez najlepszych lodziarzy, uczestniczących w konkursie oraz przez włoskich fachowców z Carpigiani Gelato University.
Przez 2 dni, podczas wydarzenia odwiedziło nas ponad 3000 smakoszy lodów, którzy przez dwa dni zjedli ich ponad 2 tony i mogli zagłosować na ulubiony smak. Lody były na świeżo przygotowywane, w cieżarówce “Buontalenti” truck, największej na świecie mobilnej fabryce lodów, przez mistrzów wybranych z grupy najlepszych polskich kreatorów i producentów “gelato”.
W ramach dwóch konkursów wyłoniono finałową 6 twórców lodów. Podczas kolejnego etapu konkursu Gelato Festival World Masters w 2020 we Włoszech Polskę będą reprezentować:
· Paweł Bodziacki i Paweł Petrykowaki – smak: Paolo Fruits Chocolate - Gdańsk
· Mateusz Olszewski – smak: Kremówka - Ząbki
· Peter Bertoti – smak: Czarna porzeczka - Pruszków
· Piotr i Adam Lubocki – smak: Chlebowiec z ryżem jaśminowym i jagodą kamczacką - Szczecin
· Szymon Musialski – smak: Biała czekolada z granatem i pistacjami - Ostrow Wielkopolski
· Tomasz Szypuła – smak: Cud miód orzeszki – Baborów
W ramach konkursu Gelato Festival przyznaje, nagrody dla najlepszych producentów lodów, w kilku kategoriach. Nagrodę Gelato to Go za największą sprzedaż lodów na wynos zdobyła Paulina Salamończyk z Gliwic, oferująca smak “Twarożek kokosowy z salsą morelową”.
W konkursie Tonda Challenge organizowanym przez firmę IFI (konkurs polega na przygotowaniu przez lodziarza porcji najbliższej 60 gramom) złotą szpatułkę otrzymał Mateusz Olszewski z Lodziarni PALERMO, z Ząbek, prezentujący smak “Kremówka”.
Zwycięzcą European Gelato Festival 2018 w Warszawie został smak “Chlebowiec z ryżem jaśminowym i jagodą kamczacką” stworzony przez mistrzów Piotra i Adama Lubockich, z cukierni Artisan, w Szczecienie. Innowacyjny, wytrawny smak przypadł do gustu zarówno jury jak i odwiedzającym. Intrygujący smak chlebowca został ostro przełamany gorzko-kwaśną jagodą. Co ciekawe lody są wykonywane bez udziału mleka i jaj, tylko na składnikach roślinnych. Odkryliśmy więc lody wegańskie o unikatowym smaku. Zwycięzca otrzymał złoty medal, zaprojektowany przez znanego artystę z Florencji - Paolo Penco.
Smaki prezentowanych lodów były oceniane przez profesjonalne jury w kategoriach: prezentacja i histora powstawania, smak i konsystencja. Głosy jurorów stanowiły 50% . Drugie 50% to głosy wszystkich gości, odwiedzających festiwal, smakujących lody i wybierających swój ulubiony. W głosowaniu Jury na pierwszym miesjcu znalazł się smak “Cud miód orzeszki” Tomasza Szypuły z Baborowa, a w oczach, a raczej “smakach” odwiedzjących Warszawiaków zwycięzyła “Czarna porzeczka” Petera Bertoti.
Już dzisiaj zapraszamy na kolejną edycję Gelato Festival w Warszawie za rok! A już teraz, prosto z polskiego przystanku Gelato Festival 2018 – którego partnerami strategicznymi są Carpigiani i Sigep – włoska grupa branży wystawinniczej – wyruszy do Londynu (23-24 czerwca, Convent Garden) a następnie do outletu McArthurGlen w Parndorf pod Wiedniem (6-7 lipca ). Podróż europejska festivalu znajdzie swoj finał na “All Stars” we Florencji (14-16 września), gdzie odbędzie się wielki konkurs zwycięskich, mistrzów gelato od roku 2011. Polskę będzie reprezentował Giacomo Canteri – Lodziarnia LIMONI , zwycięzca ubiegłorocznego Gelato Festival w Warszawie i zdobywca drugiego miejsca w konkursie europejskim, w poprzednim roku.
Następnie Gelato Festival wyruszy przez ocean do USA, gdzie bedzie miał 8 przystanków na wschodnim i zachodnim wybrzeżu.
Gelato Festival 2018 w Warszawie mógł odbyć się dzięki partnerom strategicznym: Carpigiani, Sigep oraz sponsorom: ifi (lider rynku w produkuji profesjonalnych chłodziarek, zamrażarek, pojemników chłodzących do lodów), Mec3 (lider rynku produkujący składniki do lodów rzemiślniczych/gelato) w Polsce złoty sponsor z marką Cookies The Original® , Cartoprint , Hiber , Weker, Zucchero & Co .
Patronat medialny objęły: mędzynarodowo - Punto IT and TuttoGelato, a w Polsce: Radio ESKA, dziennik SuperExpress, portal – Czas Dzieci.
Europejskie edycje Gelato Festival w wybranych miastach kontynentu (w tym od 2 lat Warszawa) stanowią kolejne etapy selekcji do wielkiego finału Gelato Festival World Masters 2021.
W konkursie finałowym weźmie udział 36 najlepszych na świecie mistrzów gelato, wybranych w setkach konkursów trwających przez 4 lata na 5 kontynentach. Jury profesjonalne oraz smakosze lodów będą oceniać proponowane smaki, aby w finale został wyłoniony najbardziej unikatowy i lubiany smak oraz światowy mistrz gelato.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany