Sanepid czuwa. W punktach żywieniowych ruszyły kontrole
Punkty sprzedające jedzenie przy trasach turystycznych pod okiem Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Raciborzu. W sezonie wakacyjnym w tych miejscach trwają wzmożone kontrole.
Kontrolowane są restauracje, budki sprzedające fast foody i lody, lodziarnie, kawiarnie, sklepy i kioski oraz obiekty, w których przebywa młodzież. – Te ostatnie pod kątem bezpieczeństwa żywności w sezonie letnim – mówi Karina Talabska z PSSE w Raciborzu.
Jak dotąd kontrole przebiegają pomyślnie dla prowadzących punkty żywieniowe. – Próby lodów są pobierane systematycznie co roku, nie stwierdza się obecności drobnoustrojów chorobotwórczych w lodach, sporadycznie natrafiamy na obiekty, gdzie stwierdzamy brak zachowania higieny – mówi Talabska, dodając, że nie są to drobnoustroje, które mogą spowodować istotne zagrożenia dla zdrowia lub życia człowieka.
Kontrole ruszyły z początkiem wakacji, z końcem sezonu będą znane szczegółowe sprawozdania. Stan sanitarny obiektów przy trasach turystycznych jest zachowany, sporadycznie zdarzają się drobne uchybienia. Jakie konsekwencje ponoszą przedsiębiorcy, u których kontrolerzy natrafią na niedociągnięcia? W zależności od ich wagi są to: pokrycie kosztów kontroli na podstawie wystawionego rachunku lub, w sytuacji gdy zdarzenie ma znamiona wykroczenia, dostaje mandat.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany