Jak dobrać miskę do różnych typów potraw?
W każdej kuchni znajduje się co najmniej kilka rodzajów misek, które służą do serwowania różnego typu potraw. Często zwracamy uwagę wyłącznie na wielkość naczynia, nie zastanawiając się nad jego przeznaczeniem. W jaki sposób dobierać miski do konkretnych dań i produktów?
Rodzaje misek kuchennych ze względu na przeznaczenie
Miski to jedne z najczęściej użytkowanych naczyń kuchennych. Służą do serwowania dań, ale też ich przygotowywania oraz przechowywania produktów. Każda z tych czynności wymaga doboru innego typu naczynia tak, aby zachować właściwości potraw. Miski kuchenne mogą służyć do:
• podgrzewania potraw w mikrofalówce,
• wyrabiania ciast i kremów,
• odmierzania niezbędnej ilości produktów,
• odcedzania,
• transportu żywności.
Jeśli chodzi o samo serwowanie potraw, to w sklepach znajdziemy duży wybór misek w różnych kształtach i rozmiarach. Najmniejsze z nich to salaterki, które służą do podawania sałatek i innych, drobnych przekąsek. Ciekawe propozycje tychże misek można znaleźć na https://fabrykaform.pl/misy-salaterki-miseczki. W przypadku zup najczęściej wybieramy duże, okrągłe miski, które pomieszczą dużą ilość płynu. Jednocześnie nie powinny być zbyt szerokie, aby nie dopuścić do zbyt szybkiego wychłodzenia.
Z jakiego materiału powinna być wykonana miska?
Ogromne znaczenie w kontekście serwowania potraw ma nie tylko wielkość miski, ale również materiał, z którego została wykonana. Mięsa z reguły podaje się w miskach ze stali nierdzewnej, która wykazuje właściwości antybakteryjne. Świetnie sprawdzają się także w przypadku dań mięsnych w marynacie. W szklanych miskach pięknie prezentują się sałatki warstwowe oraz kolorowe przekąski. Warto wybrać jeden z modeli dostępnych na https://fabrykaform.pl/miski-na-salatke, aby stół prezentował się efektownie. Ci, którzy są za pan brat z ekologią, chętnie wybierają miski bambusowe. Można w nich podawać różnego typu potrawy, jednak najlepiej sprawdzają się w przypadku dań “suchych”. Zupełnie inaczej niż naczynia ceramiczne, w których tradycyjnie podajemy zupy. Małą popularnością cieszy się plastik, jednak i tego typu miski można wykorzystać do podawania słonych przekąsek, na przykład chipsów lub precelków.
Jakie miski wybrać do kuchni?
Wybierając naczynia kuchenne, warto postawić na minimalizm. Mniej misek, za to lepszej jakości, to przede wszystkim porządek. W każdej kuchni powinny znaleźć się miseczki do zupy - warto sprawdzić ofertę dostępną na https://fabrykaform.pl/miseczki-do-zupy. Poza tym godne polecenia są miski do sałatek. Choć większość z nas nie używa ich na co dzień, doskonale sprawdzają się podczas imprez. Niezastąpione są też małe miseczki na przekąski typu orzeszki lub chrupki. Wielbiciele gotowania powinni też rozważyć zakup misek z miarką oraz dużych, służących do przygotowania ciast, deserów czy kremów. Doskonałym rozwiązaniem są naczynia wielofunkcyjne. Można w nich serwować potrawy, a dodatkowo są wyposażone w pokrywkę umożliwiającą łatwy i bezpieczny transport.
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.