Reklama

Najnowsze wiadomości

Biznes11 kwietnia 201321:36

Dobre piwo robi się przy zaworach a nie przy komputerze...

Dobre piwo robi się przy zaworach a nie przy komputerze... - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

...przekonywała dziś w pałacyku Rafako Danuta Kukuła (na zdj.), dyrektor wrocławskiego browaru Spiż. Racibórz gościł browarników z całej Polski na Warsztatach Piwowarskich na Granicy, zorganizowanych przez wydawnictwo Agro Industry. Imprezę wsparł Browar Zamkowy, który zapowiedział nowego raciborskiego pilsa, warzonego wedle oryginalnej receptury z początku XX wieku.

Wrocławski browar Spiż, otwarty w 1992 r. w sąsiedztwie ratusza, przecierał szlaki dla tzw. małych browarów. Dziś powstają jak grzyby po deszczu. Na rynku działa sporo dostawców gotowych urządzeń i półproduktów. W maju zacznie działać mini-browar przy raciborskim Rynku. Coraz lepiej radzi sobie pracownia Gambrinusa na zamku, zdolna produkować rocznie 60 tys. hl piwa. Oferuje 11 gatunków butelkowanych i 9 w kegach. Rusza warzenie pilsa, jak zapewniał dziś Mariusz Dudek, wedle oryginalnej receptury z początku XX wieku, odkrytej wśród starych zapisek. Rośnie sprzedaż piwa z Ostroga. W 2010 r. było to 2000 hl, w 2011 r. 14300 hl, w zeszłym roku już 18350 hl.

Piwa nie uwarzy jednak komputer, choć, jak zauważyła Danuta Kukuła ze Spiża, producenci oferują coraz to nowocześniejsze urządzenia. - Piwo się robi przy zaworach a nie przy komputerze - dodała. Jej pracodawca, Bogdan Spiż, ukończył technikum browarnicze i ekonomię. Połączył wiedzę fachową z umiejętnością zarządzania. Pierwsze urządzenia sprowadził z Niemiec. - Nie ustrzegł się błędów i zapłacił frycowe. 30 proc. urządzeń, jak się okazało, nie trzeba było wcale kupować za granicą. Trzeba rozważyć wydajność. Spiż może produkować 8 tys. hl piwa, a warzy 2 tys. hl - mówiła Kukuła, opisując niuanse piwowarskiego biznesu pozwalające skonfrontować entuzjazm inwestorów z realiami.

Najważniejsze to pasja i wiedza. - Nie jest sztuką kupić nowoczesne urządzenia. Nie jest sztuką uzyskać dochód. Sztuką jest uzyskać jakość - konkludowała. A jakość wymaga długiej praktyki. - Mój szef, Bogdan Spiż, choć pełni rolę konsula honorowego Meksyku, może w każdej chwili wejść na produkcję i prowadzić każdy jej etap - zakończyła.

Dyskusja na warsztatach koncentrowała się wokół zagadnień technologii stosowanych w browarach regionalnych i restauracyjnych, wizerunku branży, kosztów prowadzenia działalności i wyzwań z nią związanych.

(waw)

 

 

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Tagi:
Zobacz film z RTK

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 11.07.2025
10 lipca 202521:57

Nasz Racibórz 11.07.2025

Nasz Racibórz 04.07.2025
4 lipca 202508:58

Nasz Racibórz 04.07.2025

Nasz Racibórz 27.06.2025
27 czerwca 202519:05

Nasz Racibórz 27.06.2025

Nasz Racibórz 20.06.2025
19 czerwca 202522:36

Nasz Racibórz 20.06.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.