Najlepszy tort Euro 2012 wyłoniony

Stadiony piłkarskie, piłki futbolowe czy flagi Polski i Ukrainy – torty o tych kształtach tworzyli dziś uczniowie raciborskiego Zespołu Szkół Zawodowych na konkursie cukierniczym o tematyce Euro 2012. Wszystkie wypieki prezentowały się smakowicie, lecz główną nagrodę zdobyły Alina Juraszek i Elżbieta Kowaczek.
W raciborskim ZSZ praca wrzała od rana. Uczniowie piekli ciasta, robili masy oraz przygotowywali ozdoby tak, aby to ich wypiek został uznany za najlepszy. Pomysłów było wiele, od piłek do stadionów piłkarskich ozdobionych żelkami bądź piłkarzami z masy cukrowej, a nawet z obliczem maskotek Euro 2012, czyli Slawkiem i Slavko. Warunek był jeden, wszystkie elementy musiały być z produktów jadalnych. – Poziom był bardzo wysoki, a uczniowie niezwykle zaangażowani. Mają swoje pomysły, tym bardziej że temat był dość ciężki do realizowania – oceniała Mirosława Bajsarowicz-Placek, nauczycielka przedmiotów zawodowych.
Czym inspirowali się uczniowie podczas wykonywania smakowitych tortów? – Była to nasza własna inwencja twórcza. Tort w kształcie boiska nadziewany masą malinową i cytrynową, a na górze piłkarzyki zrobione z masy cukrowej – wyjaśniały Gabriela Posmyk i Agnieszka Mikina, uczennice klasy II e.
Konkurs miał na celu promocję zawodu cukiernika oraz podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego, a także rozwijanie zainteresowań uczniów i ich umiejętności. – Chcieliśmy także wzbogacić proces dydaktyczny o innowacyjne formy nauczania, tak aby był on ciekawszy – mówiła Irena Gotzmann, nauczycielka technologii żywienia.
O główną nagrodę rywalizowało ze sobą 9 zespołów dwuosobowych w składzie:
Gabriela Posmyk i Agnieszka Mikina,
Patrycja Nowak i Elżbieta Płonka,
Weronika Fichna i Izabela Machura,
Alina Juraszek i Elżbieta Kowaczek,
Agnieszka Mazur i Justyna Świącik,
Janek Kwaśny i Kasia Zdrzałek,
Marlena Micuła i Monika Pawliczek,
Amanda Weinser i Krystyna Gomółka,
Karolina Czekajło i Żaneta Barszczewska.
W konkursie ocenie podlegało wiele czynników, m.in. organizacja stanowiska pracy, wykorzystanie surowców, przestrzeganie zasad BHP, zgodność z tematyką, technika wykonania, dekoracja oraz odpowiednia prezentacja. – Jestem członkiem komisji egzaminacyjnej w Katowicach, gdzie oceniam kwalifikacje zawodowe uczniów i w tym konkursie brałem pod uwagę te same czynniki, jak tam. Ważna jest technika, estetyka, dokładność wykonania. Jestem pełen podziwu dla tych młodych ludzi, mają oni chęć do pracy w tym zawodzie, a to dziś rzadkość – wyjaśniał Franciszek Hosnowski, jeden z jurorów i właściciel cukierni.
Wyniki:
I miejsce - Alina Juraszek i Elżbieta Kowaczek
II miejsce - Marlena Micuła i Monika Pawliczek
III miejsce - Weronika Fichna i Izabela Machura
SaSze
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany