Uczniowie raciborskiego Gastronomika poznają tajniki kuchni hiszpańskiej

Puerto de la Cruz i Las Caletillas na Teneryfie to miejscowości, w których od 26 września 2018 roku na miesięcznych praktykach zawodowych przebywa 16 uczniów z CKZiU nr 1
w Raciborzu.
Uczniowie uczą się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, a miejscami ich stażu są Hotel Catalonia Punta del Ray w Las Caletillas oraz Hotel Puerto de la Cruz. Wyjazd na praktyki zawodowe w tak odległy zakątek Europy to nie tylko poznawanie tajników pracy. Młodzież oprócz tego realizuje bogaty program kulturowy. Uczniowie byli już na wycieczkach:
- „Teneryfa (nie) taka dzika” – na tej wycieczce odwiedzili Góry Anaga, Playa Teresitas - najpiękniejszą plażę na Teneryfie, nie zabrakło wizyty w nadmorskiej część stolicy Santa Cruz.
- „Dookoła Teneryfy” - to wycieczka objazdowa w jej planie: La Laguna– Ogród botaniczny – Garachico – Masca. To najbardziej atrakcyjna i pełna uroku oraz różnorodnych krajobrazów wycieczka po Teneryfie.
- Teide - młodzież zobaczyła również najwyższy szczyt w Hiszpanii - wulkan Teide, zobaczyli również niesamowite pola lawowe i formacje skalne w Cañadas del Teide.
- „Siam Park” – gdzie uczniowie mogli skorzystać z bogatej oferty atrakcji wodnych.
Przed nimi jeszcze wizyta w Loro Parku i wycieczka na klify Los Gigantes.
Uczniowie z raciborskiego Gastronomika poznają takie dania jak np. Paella, ziemniaczki Papas arrugadas, sos mojo, sos rojo i sos mojo verde, przepis na przygotowanie ryby Pescado i Bacalao encebollado, sałatka z krewetkami oraz churrosy. Potrafią przygotować dania kuchni hiszpańskiej i kanaryjskiej.
Miesięczne praktyki zawodowe realizowane są dzięki udziałowi w projekcie „Mobilni i kreatywni na europejskim rynku pracy” realizowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) w ramach projektu „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”
na podstawie relacji Aleksandry Kalisz
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.