Bezpieczne grzybobranie

Zbieranie grzybów już od dawien dawna cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Nasze społeczeństwo nadal ceni sobie wyjątkowe walory smakowe i zapachowe grzybów, a ich spożywanie stało się tradycyjnym zwyczajem żywieniowym. Ponadto dla amatorów grzybobrania sam pobyt w lesie stanowi niezastąpioną formę aktywnego wypoczynku. Zatem z jednej strony, grzyby są cenionym artykułem spożywczym, a ich zbieranie dostarcza dużej satysfakcji, jednakże nie można zapominać, że często mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych.
Aby uniknąć tragicznych w skutki pomyłek, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Raciborzu przypomina podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania, a także zakupu, przechowywania i przyrządzania grzybów:
1. Zbieraj wyłącznie te grzyby, co do których nie masz jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
2. Zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
3. Unikaj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące np. muchomor sromotnikowy, muchomor wiosenny mają przyjemny, słodkawy smak);
4. Zbieraj grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów; nie przechowuj świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
5. Nie zbieraj i nie niszcz grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
6. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno – epidemiologicznych;
7. Pamiętaj, że warunkiem dopuszczenia do obrotu grzybów jest uzyskanie atestu opatrzonego pieczęcią i podpisem klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy (zgodnie z obowiązującym w Polsce rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2008 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu i produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy). Grzyby suszone są wprowadzane do obrotu w opakowaniu i oznakowane następującymi informacjami: gatunek grzybów, numer atestu, rok zbioru.
8. Punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie targowisk są zobowiązani zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów.
9. Grzyby psują się podobnie szybko jak mięso lub ryby i w stanie nieświeżym nie należy ich jeść.
10. Grzyby w stanie surowym nie nadają się do spożycia.
11. Pamiętaj, że grzyby posiadają niewielką wartość odżywczą i są ciężko strawne. Nie spożywaj ich nigdy w większej ilości (nie więcej niż 10-20 dag w jednym posiłku);
12. Nie podawaj grzybów małym dzieciom i osobom starszym; z jedzenia grzybów powinny zrezygnować osoby mające kłopoty z układem pokarmowym.
Pamiętaj, że w razie najmniejszego nawet podejrzenia zatrucia grzybami (pojawienie się takich objawów jak: nudności, uporczywe wymioty i biegunka, bóle brzucha, bóle w nadbrzuszu, silne pragnienie, kurcze mięśni, drgawki mięśni, spadek ciśnienia tętniczego krwi, bóle wątroby, silnie rozszerzone źrenice, podwyższona temperatura), należy natychmiast sprowokować wymioty aż do całkowitego opróżnienia żołądka (wprowadzenie palca do gardła i podanie osolonej wody), zabezpieczając pierwszą porcję wymiocin do badania mikologicznego i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Nie wolno podawać mleka ani alkoholu. Wymienione zabiegi należy zastosować również u osób, które jadły tę samą potrawę, choć nie wystąpiły u nich jeszcze objawy zatrucia. Nie lekceważ tzw. fazy pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.
PSSE Racibórz
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany