Reklama

Najnowsze wiadomości

Aktualności15 listopada 201811:01

Gdzie kucharek sześć... Tam smacznie i zdrowo!

Gdzie kucharek sześć... Tam smacznie i zdrowo! - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

Trzy lata temu stołówka w SP 1 przeszła generalny remont. Po modernizacji błyskawicznie wyszła naprzód. Obecnie serwuje swoje obiady aż w trzech szkołach podstawowych. Zadaniem kuchni nie jest jedynie zapewnianie dzieciom tradycyjnych posiłków. Chcemy do naszego menu dodawać potrawy z różnych części świata – zaznacza Danuta Michalczuk, kierowniczka stołówki. Wczoraj odwiedziliśmy zespół podczas szkolenia, które poprowadził Krzysztof Odroń – doradca kulinarny firmy Hügli. Czego jeszcze się dowiedzieliśmy?

To nie jest pierwsze tego typu szkolenie, wraz z szefową kuchni staramy się jeździć na spotkania producentów i zapraszać ich do siebie. Warto dodać, że uczymy się teraz bezpłatnie, po godzinach. – tłumaczy Danuta Michalczuk. Ogromne wsparcie mamy również ze strony dyrekcji SP 1, która popiera zdrowy tryb życia.

5 zł – tyle kosztuje kompletny obiad z kompotem lub herbatą dziennie – kontynuuje kierowniczka. Obecnie robimy obiady dla 530 osób ze szkół każdego dnia. Posiłki podawane są u nas (SP1) oraz przewożone w specjalnie dostosowanych w tego celu naczyniach. Z usług ostrógskiej stołówki korzysta również SP 3 oraz SP 18 . Całość drużyny tworzy 9 osób, w tym 6 kucharek, których szefową jest Lidia Maciaszek. Kobiety od 7 rano, bo wtedy przyjeżdża świeże mięso, przygotowują ponad 500 zestawów obiadowych, z których pierwsze wyjeżdżają już o 11:30. W ubiegłym miesiącu kuchnia łącznie sprzedała 11837 kompletnych obiadów.

Stołówka liczy aż 6 pomieszczeń: jadalnia, kuchnia, chłodnia z zamrażarką, spiżarnia, obieralnia oraz pomieszczenie gdzie czyści się naczynia. Wyjątkowa jest również pod względem sprzętu, który posiada np. nowoczesny piec konwekcyjny, który piecze za pomocą pary oraz termomix, który pozwala na robienie tzw. past rosołowych. Na stanie jest również 5 kotłów, każdy po 150 litrów. Kuchnia wewnątrz przypomina bardziej prężnie działającą restaurację, niż typową, szkolną stołówkę.

- My wszystko robimy sami, nie kupujemy gotowych produktów. Staramy się zróżnicować menu, jednocześnie przestrzegając wymogów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Dzieci uwielbiają makarony oraz zupy krem, chcemy przemycać jak najwięcej warzyw w atrakcyjny dla dziecka sposób. Dlatego również przeprowadzamy wszystkie szkolenia. Chcemy uczyć się przygotowywać dania, których w tradycyjnej polskiej kuchni nie ma – dodaje na koniec Danuta Michalczuk.

Autor: Patryk Cyran, redakcja@naszraciborz.pl

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Zobacz film

Komentarze (0)

Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.

Reklama
Reklama

Najczęściej czytane artykuły

Reklama
Aktualności22 kwietnia 202409:31

Czarny dym przy Stalmacha

Czarny dym przy Stalmacha - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
red., fot. Czytelniczka
Aktualności22 kwietnia 202410:12

Mężczyzna z rozbitą głową na chodniku przy Bosackiej

Mężczyzna z rozbitą głową na chodniku przy Bosackiej - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
red., fot. arch. portalu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Dentica 24
ostrog.net
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Materiały RTK
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 19.04.2024
19 kwietnia 202421:56

Nasz Racibórz 19.04.2024

Nasz Racibórz 12.04.2024
12 kwietnia 202415:22

Nasz Racibórz 12.04.2024

Nasz Racibórz 05.04.2024
7 kwietnia 202412:45

Nasz Racibórz 05.04.2024

Nasz Racibórz 29.03.2024
29 marca 202415:21

Nasz Racibórz 29.03.2024

Zobacz wszystkie
© 2024 Studio Margomedia Sp. z o.o.