Kuchnia sycylijska zagościła w Gastronomiku

Uczniowie szkół z terenu powiatu i nie tylko przygotowywali dziś z pomocą swych staszych kolegów z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych potrawy kuchni sycylijskiej. Warsztaty te są swego rodzaju pokłosiem miesięcznych praktyk uczniów raciborskiego technikum, które odbywały się właśnie na Sycylii.
Praktyki raciborskich uczniów realizowane były w ramach projektu „Europejska wymiana doświadczeń szansą na nowoczesną szkołę zawodową”, finansowanego z programu Erasmus+. W piątkowe przedpołudnie uczniowie szkół z Kornowaca, Lubomi, Krzanowic, Borucina, Wojnowic, Krzyżanowic oraz SP 4 z Raciborza zmierzyli się z kuchnią sycylijską. Z pomocą swych starszych kolegów zapoznali się z niuansami tejże kuchni, a następnie każda z grup pod kierunkiem ucznia z CKZiU numer 1 miała przygotować wybraną potrawę. W bogatym menu znalazły się między innymi: caponatta sycylijska, bruschetta oraz pizza sfincione, czyli tradycyjna pizza sycylijska. Po wspólnym gotowaniu przysła pora na degustację.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany