Zrób to sam, czyli tworzenie korony dożynkowej krok po kroku!

Przełom sierpnia i września to czas rolniczych imprez dziękczynnych zwanych dożynkami. Nieodłącznym atrybutem każdych dożynek, czy to gminnych, powiatowych, parafialnych czy wiejskich są u nas korony dożynkowe w innych regionach zwane też wieńcami. Zobacz jak robią koronę w Jankowicach w gminie Kuźnia Raciborska.
Wykonane ze zboża, kukurydzy, pestek dyni, suszonych kwiatów cudeńka przyozdabiane owocami, żywymi kwiatami i innymi ozdobami przyciągają oko wzbudzając podziw a nawet zachwyt uczestników imprez dożynkowych. Niejeden z nas zastanawiał się czasem nad tym jak powstają dożynkowe korony, kto je wykonuje, kto projektuje. W związku z tym, że akurat trafiła się okazja prześledzenia całego procesu wykonania korony od stalowego stelażu i ściętego zboża po gotową koronę w galerii przedstawiamy ten niewątpliwie ciekawy materiał fotograficzny.
Na zdjęciach przedstawiamy panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Jankowicach, które właśnie dziś jeszcze nieoficjalnie zaprezentowały swoje najnowsze dożynkowe dzieło. Oficjalnie nowa korona zostanie zaprezentowana podczas dożynek gminnych w Budziskach w najbliższą niedzielę. Pomysłodawczynią nowego kształtu tegorocznej korony jest tradycyjnie przewodnicząca koła, pani Elżbieta Dolla. W pracach związanych z tworzeniem gotowego produktu uczestniczy jednak wiele aktywnych pań z KGW i nie tylko a sala Wiejskiego Ośrodka Kultury i Sportu zamienia się na ten okres w regularną stodołę. Panie godzinami tworzą te misterne bukiety, słomiane ornamenty, kwiaty z pestek, które potem wraz z głównym elementem uwitym na stelażu stanowią jedną całość. Ostatecznie tworzenie korony dożynkowej w wykonaniu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Jankowicach trwa około tygodnia. Ale efekt końcowy… No sami Państwo oceńcie. Najlepiej na żywo w Budziskach!
h.mac
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany