Nasz Racibórz - Raciborski Portal Informacyjny i bezpłatny tygodnik drukowany. Wiadomości z Raciborza, aktualności, telewizja regionalna, ogłoszenia, baza firm, kultura, sport, biznes, zdrowie, noworodki i nieruchomości.
Zaloguj się | Zarejestruj się
Dzisiaj jest: niedziela, 13 czerwca 2021 r.Imieniny: Antoniego, Gracji i Lucjana
Gotowanie
Pokaż listę wszystkich wiadomości »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:27 » komentarzy: 0

Lekarstwo na truciznę i jady wszelkie

Gdy kto zachwyci trucizny. Niech się zaraz napije masła rostopionego jak najwięcej, aż póki nie zwonituje [zwymiotuje] jak najprędzej, albo mleka słodkiego, albo oliwy, atego wszystkiego jak najwięcej i jak najprędzej być może, albo jakimkolwiek sposobem wonit niech poruszy, bo na tym zdrowie zawisło. Znaki zaś arszeniku wypitego te są; że pali jak świeca, począwszy od żołądka, w piersiach, aż do gardła (...). Źródło: Kalendarz uniwersalny (1750)

Więcej »
Reklama
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:28 » komentarzy: 0

O szkodliwych skutkach naczyń metalicznych w gospodarstwie zażywanych

Wydarzają się bardzo często nagłe w ludziach słabości, nagłe choroby lub nagła śmierć, których przyczyn ciężko nam jest dociec lub składamy je na inne okoliczności, które wcale nic do tego nie wpływają. Podlegają czasem ludzi defektom, których dawniej nie mieli, sami nie wiedząc, skąd im te przyszły.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:30 » komentarzy: 0

Raciborskie dania świąteczne

Charakterystyczne dla śląskiej kuchni są potrawy świąteczne, takie jak makowiec i siemieniotka. Na wigilijnym śląskim stole nie może zabraknąć potrawy sporządzonej z maku. Mak uważany był za symbol „tamtego” świata. Sprowadzał on na człowieka sen, przenosił go w „inny” świat. Dlatego maku używano najczęściej do sporządzenia potraw świątecznych i obrzędowych.

Więcej »
Reklama
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:32 » komentarzy: 0

O gotowaniu wieprzowiny w Raciborskiem

W tradycyjnym pożywieniu w Raciborskiem najbardziej popularna była gotowana wieprzowina. Pieczenie i smażenie mięs było znacznie rzadziej stosowane. Mięso wołowe, jako trudniej dostępne, spożywane było głównie z okazji świąt bądź wypadku losowego, kiedy zwierzę trzeba było dobić.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:33 » komentarzy: 0

Żur po raciborsku

W okresie postu w śląskiej kuchni powodzeniem cieszył się żur. Żur postny sporządzano na specjalnym zakwasie, który przygotowywano z litra letniej przegotowanej wody, dwudziestu dekagramów pszennej mąki razowej, ząbka czosnku, skórki razowego chleba, odrobiny cukru i soli. Mąkę wsypywano do kamiennego garnca zwanego bunclokiem, zalewano wodą, mieszano, dodawano roztarty czosnek, odrobinę soli i cukru oraz skórkę z razowego chleba. Garnek przykrywano płótnem lub gazą. Gdy żur ukisł miał smak kwaskowaty. Gotowano półtora litra wody, po czym wlewano szklankę żuru, okraszano usmażoną na margarynie cebulą. Doprawiano do smaku solą, czosnkiem, pieprzem. Do tego żuru podawano ziemniaki gotowane w całości. Źródło: Julita Ćwikła – etnograf z Muzeum w Raciborzu

Więcej »
Najnowsze wydania gazety
Pokaż wszystkie »
Numer archiwalny Nasz Racibórz 23-2021-[636]
Nasz Racibórz 23-2021-[636]
dodano: 10.06.2021
Numer archiwalny Nasz Racibórz 22-2021-[635]
Nasz Racibórz 22-2021-[635]
dodano: 02.06.2021
Numer archiwalny Nasz Racibórz 21-2021-[634]
Nasz Racibórz 21-2021-[634]
dodano: 28.05.2021
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:35 » komentarzy: 0

Lekarstwa różne domowe, dla ludzi bardzo potrzebne, które każdy może sobie zrobić

Na duszność, febrę codzienną, kolkę i purganie, czyli bąków puszczanie Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:37 » komentarzy: 0

Staropolskie bałamuty

Obraz dawnej mentalności znakomicie rysują stare kalendarze, gdzie aż roi się od bałamutnych, ludowych porad, których trzymali się nasi przodkowie, wierząc, iż stosują zdrowy tryb życia. Oto zapisy datowanego na 1760 rok Kalendarza Trajanowicza w tekście pod tytułem „Obserwacje niektóre, co w którym miesiącu, tak względem zdrowia, jak względem gospodarstwa, uważać i zachować, wierszem krótko położone”.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:39 » komentarzy: 0

Lekarstwa domowe

Na krwawe oczy – weź soku rucianego, wpuść w niego trochę miodu przaśnego o octu, przecedź przez serwetę i napuszczaj tym oczy; na czerwone i bielmem zaszłe oczy – ugotuj dwa jajka twardo, weź z nich białka, posiekaj je i ugnieć na ciasto, przysyp bardzo dobrze przesianego bursztynu trochę, wytłocz przez serwetę i nałóż tym kąt oka.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:41 » komentarzy: 0

Różne ciekawości

Sok wyciśniony z sałwii odmładza ludzi, bo smarując nim na słońcu siwiznę będą czarne włosy. Gdy się kto opali, marcową wodą lub poziomkową niech się na noc i na dzień myje.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:43 » komentarzy: 0

Miscellanea niektóre o człowieku

Jak łysą głowę włosami napełnić, nie osiwieć albo siwizny pozbyć się, a włosy ozdobne i piękne zawsze mieć. Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:47 » komentarzy: 0

Lekarstwo na morowe powietrze

Jaskółcze ziele. Zachowuje to ziele ludzi od zarazy powietrznej. Weźmij tego ziela, ruty, czosnku i gorzałki, utłycz to wszystko społem na miazgę, wyciś z niego sok, dawaj tego soku każdego dnia łyżkę dobrą na czczo z rana, za czym z domu kto wynidzie.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:49 » komentarzy: 0

Uwagi dietetyczne nad jabłkiem

Uważamy w jabłkach nieskończone prawie różnice co do smaku, barwy, gatunków i pory ich zupełnej dojrzałości. Między owocami jesiennymi jabłka szczególniej zachowują się przez najsurowszą zimę, mało co tracąc ze swej soczystości.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:50 » komentarzy: 0

Wiadomość ciekawa o rozmaitych i użytecznych doświadczeniach

Jak przechowywać można śliwy, wiśnie i inne owoce jak najdłużej? Zrywaj lub wiśnie z ogonkami i z farbą przez rękawiczkę, kładź je warstwami w barełkę dębową lub olszową, nie bardzo blisko siebie, a każdą warstwę przesyp liściami śliwowymi albo wiśniowymi, lub winnymi albo dębowymi. Zaszpontuj, oblawszy barełkę żywicą dokoła, i wpuść bezpiecznie w studnię. Wytrwają przez zimę do Wielkanocy, a tak będą piękne, jakoby dopiero z drzewa zerwane, i bardzo zdrowe.
Źródło: Kalendarz Kruszyńskiego (1775)

Więcej »
Reklama
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:51 » komentarzy: 0

Uwagi ogrodnicze o szczepieniu, przesadzaniu i chędożeniu drzew

Jest też sposób dodania farby, czyli barwy owocom: jeżeli latorośl do szczepienia naznaczone są umaczane i wskróś przejęte jaką farbą, tego samego potem koloru wydadzą owoce, lub jeżeli szczepy są złożone z latorośli drzewa jednego koloru wydającego owoce i pniaka innego koloru mającego frukta, np. jeżeli latorośle gruszek lub jabłek przed szczepieniem umoczone w krwi szczuki są, wyrósłszy, czerwonego zupełnie koloru jabłka i gruszki wydadzą.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:52 » komentarzy: 0

Wyborny sposób kwaszenia kapusty na zimę

Kwasi się kapustę z burakami (z ćwikłą), które są od niej tańsze. Można brać do tego jakiebądź buraki – różowe, czy czerwone, czy też cukrowe, to wszystko jedno. Sieka się je bradzo drobno, a zsypawszy do cebra lub beczki, zostawia się w spokoju przez dwa dni, aby się zgrzały.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:54 » komentarzy: 0

Kołdunki z bobra

Wziąwszy pieczonkę bobrową, odłączyć wszystkie mięso od kości, odrzucić żyły i plewki, samo mięso skroić najdrobniej, lecz nie siekać. Utrzeć na tarce korzenia gałganu kawianą łyżeczkę, cokolwiek estragonu, soli w miarę, trochę pieprzu.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:55 » komentarzy: 0

Sposób robienia przedniego wiszniaku

Biorą się di napoju czarne wiśnie kwaśne, dobrze dojrzałe, z korzonków obrane, i kładą się w czyste beczkę, w której należycie się gniotą i wyciskują.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:04 » komentarzy: 0

Jak upiec chleb raciborski

Piekarnia Chrobaków dostarcza na raciborski rynek chleb zwykły mieszany żytnio-pszenny. Czynnikiem decydującym o jego smaku jest kwas chlebowy, który wytwarza się z mąki żytniej zmieszanej z wodą i kminkiem. Każdy z piekarzy ma jednak swoją własną, utrzymywaną w tajemnicy, recepturę na sporządzenie kwasu. Można dodawać szereg składników, między innymi cebulę, maślankę lub kefir. Kwas „dochodzi” dwa dni. Kiedy jest gotowy, można przystąpić do przygotowania chleba.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:05 » komentarzy: 0

Anyżki według receptury Franciszka Hosnowskiego z Ostroga

Składniki: jajka, cukier, mąka pszenna „500” (wrocławska), anyż, esencja anyżowa. Sposób przyrządzania: Cukier i jajka należy ubić, podgrzać do temperatury 40 stopni C. aż się cukier następnie rozpuści. Uzyskawszy odpowiednią konsystencję mieszamy z mąką, anyżem lub esencją anyżową. Przygotowaną masę kładziemy w formie małych krążków na blachę. Pomocne będzie przy tym worek z tutką - urządzenie zwane na Śląsku „tilą”. Krążki należy odstawić do suszenia. Trwa ono tak długo aż na powierzchni pojawi się delikatna skórka. Dopiero wtedy można odpiekać przez 10 minut w temperaturze około 180 stopni C.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:06 » komentarzy: 0

Sernik i jabłecznik według receptury Franciszka Hosnowskiego z Ostroga

Składniki: mąka pszenna „500” (wrocławska), cukier kryształ, margaryna, masło, jajka, drożdże, sól, mleko, cukier waniliowy, ser z rodzynkami, masa jabłkowa. Sposób przyrządzania: Z mąki, drożdży, podgrzanego mleka i niewielkiej ilości cukru zrobić rozczyn – tak zwaną podmłodę. Kiedy rozczyn urośnie dodać cukier, jaja, sól, mleko i cukier waniliowy. Powstałe ciasto należy zagniatać i na koniec dodać tłuszcz. Zostawić do urośnięcia, następnie znów przemieszać (tak zwane napowietrzanie). Zostawić na 10-15 minut. Następnie podzielić na kęsy i ułożyć na blachę. Pieczenie trwa 20-25 minut. Jako dodatek dodaje się ser z rodzynkami (otrzymamy wówczas sernik) lub masę jabłkową (otrzymamy jabłecznik).

Więcej »
Partnerzy portalu
  • Dentica 24
  • ostrog.net
  • Szpital Rejonowy w Raciborzu
  • Spółdzielnia Mieszkaniowa
  • Ochrona Partner Security
  • PGL DOM Sp. z o.o.
  • PWSZ w Raciborzu
  • Zajazd Biskupi
  • Kampka
  • Margomedia - studio graficzne, projektowanie stron internetowych, reklama, druk
  • USG Ostrowicz
  • Hotel Racibor
  • Galeria Bobasa
Numery archiwalne
Pokaż listę wszystkich numerów »
Numer archiwalny Nasz Racibórz 23-2021-[636]
Nasz Racibórz 23-2021-[636]
dodano: 10.06.2021
Numer archiwalny Nasz Racibórz 22-2021-[635]
Nasz Racibórz 22-2021-[635]
dodano: 02.06.2021
Numer archiwalny Nasz Racibórz 21-2021-[634]
Nasz Racibórz 21-2021-[634]
dodano: 28.05.2021
Numer archiwalny Nasz Racibórz 20-2021-[633]
Nasz Racibórz 20-2021-[633]
dodano: 20.05.2021
Promuj swój biznes skutecznie - kup artykuł sponsorowany
Dziś w Raciborzu
niedziela | 13 czerwca 2021 | 19:16
14.5°C
całkowite zachmurzenie
wiatr umiarkowany 6.17 m/s
z kierunku północno-wschodniego
Ciśnienie:1023 hpa
Wilgotność:72%
Wschód słońca:04:37
Zachód słońca:20:57
poniedziałek
14.06.2021
19.2°C
8.1°C
wtorek
15.06.2021
22.9°C
11.0°C
środa
16.06.2021
23.3°C
15.0°C
Partnerzy portalu
  • Dentica
  • Euro Group
  • Materiały RTK
  • Pientka
  • Zajazd Biskupi
  • Nieruchomości powiatu raciborskiego
  • PWSZ Racibórz
Reklama
Regulamin | Kontakt i reklama | Raciborska Telewizja Kablowa | Polityka PRYWATNOŚCI oraz dot. plików cookies | #KupujTeraz #SRC47400 | Akronis | Aktualności | Biznes | Drukarnia NaszRaciborz.pl | Ekologia | Felietony | Filmy | Baza firm | Foto na płótnie | Gotowanie | Grud | Historia | Kącik dietetyka | Książki | Kultura i edukacja | Metamorfozy | Moda & uroda | Motoryzacja | Nabór do przedszkoli | Raciborski Rynek Nieruchomości | Noworodki | Raciborski Bazar | Ogłoszenia urzędowe | Patrol24 | PGL DOM | PK Racibórz | PRD | Raciborskie drogi do polskości | Rafako | SM Nowoczesna | Sport | Strony Partnerskie | Styl życia | Szpital Rejonowy | Telegraf | Turystyka | Wiara | Zdrowie | Zwierzęta
Projekt i wykonanie © Margomedia Sp. z o.o.