Nasz Racibórz - Raciborski Portal Informacyjny i bezpłatny tygodnik drukowany. Wiadomości z Raciborza, aktualności, telewizja regionalna, ogłoszenia, baza firm, kultura, sport, biznes, zdrowie, noworodki i nieruchomości.
Zaloguj się | Zarejestruj się
Dzisiaj jest: środa, 17 lipca 2019 r.Imieniny: Aleksego, Bogdana i Martyny
Gotowanie
Region:
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:06 » komentarzy: 0

Sernik i jabłecznik według receptury Franciszka Hosnowskiego z Ostroga

Składniki: mąka pszenna „500” (wrocławska), cukier kryształ, margaryna, masło, jajka, drożdże, sól, mleko, cukier waniliowy, ser z rodzynkami, masa jabłkowa. Sposób przyrządzania: Z mąki, drożdży, podgrzanego mleka i niewielkiej ilości cukru zrobić rozczyn – tak zwaną podmłodę. Kiedy rozczyn urośnie dodać cukier, jaja, sól, mleko i cukier waniliowy. Powstałe ciasto należy zagniatać i na koniec dodać tłuszcz. Zostawić do urośnięcia, następnie znów przemieszać (tak zwane napowietrzanie). Zostawić na 10-15 minut. Następnie podzielić na kęsy i ułożyć na blachę. Pieczenie trwa 20-25 minut. Jako dodatek dodaje się ser z rodzynkami (otrzymamy wówczas sernik) lub masę jabłkową (otrzymamy jabłecznik).

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:05 » komentarzy: 0

Anyżki według receptury Franciszka Hosnowskiego z Ostroga

Składniki: jajka, cukier, mąka pszenna „500” (wrocławska), anyż, esencja anyżowa. Sposób przyrządzania: Cukier i jajka należy ubić, podgrzać do temperatury 40 stopni C. aż się cukier następnie rozpuści. Uzyskawszy odpowiednią konsystencję mieszamy z mąką, anyżem lub esencją anyżową. Przygotowaną masę kładziemy w formie małych krążków na blachę. Pomocne będzie przy tym worek z tutką - urządzenie zwane na Śląsku „tilą”. Krążki należy odstawić do suszenia. Trwa ono tak długo aż na powierzchni pojawi się delikatna skórka. Dopiero wtedy można odpiekać przez 10 minut w temperaturze około 180 stopni C.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:04 » komentarzy: 0

Jak upiec chleb raciborski

Piekarnia Chrobaków dostarcza na raciborski rynek chleb zwykły mieszany żytnio-pszenny. Czynnikiem decydującym o jego smaku jest kwas chlebowy, który wytwarza się z mąki żytniej zmieszanej z wodą i kminkiem. Każdy z piekarzy ma jednak swoją własną, utrzymywaną w tajemnicy, recepturę na sporządzenie kwasu. Można dodawać szereg składników, między innymi cebulę, maślankę lub kefir. Kwas „dochodzi” dwa dni. Kiedy jest gotowy, można przystąpić do przygotowania chleba.

Więcej »
Reklama
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:55 » komentarzy: 0

Sposób robienia przedniego wiszniaku

Biorą się di napoju czarne wiśnie kwaśne, dobrze dojrzałe, z korzonków obrane, i kładą się w czyste beczkę, w której należycie się gniotą i wyciskują.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:54 » komentarzy: 0

Kołdunki z bobra

Wziąwszy pieczonkę bobrową, odłączyć wszystkie mięso od kości, odrzucić żyły i plewki, samo mięso skroić najdrobniej, lecz nie siekać. Utrzeć na tarce korzenia gałganu kawianą łyżeczkę, cokolwiek estragonu, soli w miarę, trochę pieprzu.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:52 » komentarzy: 0

Wyborny sposób kwaszenia kapusty na zimę

Kwasi się kapustę z burakami (z ćwikłą), które są od niej tańsze. Można brać do tego jakiebądź buraki – różowe, czy czerwone, czy też cukrowe, to wszystko jedno. Sieka się je bradzo drobno, a zsypawszy do cebra lub beczki, zostawia się w spokoju przez dwa dni, aby się zgrzały.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:51 » komentarzy: 0

Uwagi ogrodnicze o szczepieniu, przesadzaniu i chędożeniu drzew

Jest też sposób dodania farby, czyli barwy owocom: jeżeli latorośl do szczepienia naznaczone są umaczane i wskróś przejęte jaką farbą, tego samego potem koloru wydadzą owoce, lub jeżeli szczepy są złożone z latorośli drzewa jednego koloru wydającego owoce i pniaka innego koloru mającego frukta, np. jeżeli latorośle gruszek lub jabłek przed szczepieniem umoczone w krwi szczuki są, wyrósłszy, czerwonego zupełnie koloru jabłka i gruszki wydadzą.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:50 » komentarzy: 0

Wiadomość ciekawa o rozmaitych i użytecznych doświadczeniach

Jak przechowywać można śliwy, wiśnie i inne owoce jak najdłużej? Zrywaj lub wiśnie z ogonkami i z farbą przez rękawiczkę, kładź je warstwami w barełkę dębową lub olszową, nie bardzo blisko siebie, a każdą warstwę przesyp liściami śliwowymi albo wiśniowymi, lub winnymi albo dębowymi. Zaszpontuj, oblawszy barełkę żywicą dokoła, i wpuść bezpiecznie w studnię. Wytrwają przez zimę do Wielkanocy, a tak będą piękne, jakoby dopiero z drzewa zerwane, i bardzo zdrowe.
Źródło: Kalendarz Kruszyńskiego (1775)

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:49 » komentarzy: 0

Uwagi dietetyczne nad jabłkiem

Uważamy w jabłkach nieskończone prawie różnice co do smaku, barwy, gatunków i pory ich zupełnej dojrzałości. Między owocami jesiennymi jabłka szczególniej zachowują się przez najsurowszą zimę, mało co tracąc ze swej soczystości.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:47 » komentarzy: 0

Lekarstwo na morowe powietrze

Jaskółcze ziele. Zachowuje to ziele ludzi od zarazy powietrznej. Weźmij tego ziela, ruty, czosnku i gorzałki, utłycz to wszystko społem na miazgę, wyciś z niego sok, dawaj tego soku każdego dnia łyżkę dobrą na czczo z rana, za czym z domu kto wynidzie.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:43 » komentarzy: 0

Miscellanea niektóre o człowieku

Jak łysą głowę włosami napełnić, nie osiwieć albo siwizny pozbyć się, a włosy ozdobne i piękne zawsze mieć. Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:41 » komentarzy: 0

Różne ciekawości

Sok wyciśniony z sałwii odmładza ludzi, bo smarując nim na słońcu siwiznę będą czarne włosy. Gdy się kto opali, marcową wodą lub poziomkową niech się na noc i na dzień myje.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:39 » komentarzy: 0

Lekarstwa domowe

Na krwawe oczy – weź soku rucianego, wpuść w niego trochę miodu przaśnego o octu, przecedź przez serwetę i napuszczaj tym oczy; na czerwone i bielmem zaszłe oczy – ugotuj dwa jajka twardo, weź z nich białka, posiekaj je i ugnieć na ciasto, przysyp bardzo dobrze przesianego bursztynu trochę, wytłocz przez serwetę i nałóż tym kąt oka.

Więcej »
Reklama
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:37 » komentarzy: 0

Staropolskie bałamuty

Obraz dawnej mentalności znakomicie rysują stare kalendarze, gdzie aż roi się od bałamutnych, ludowych porad, których trzymali się nasi przodkowie, wierząc, iż stosują zdrowy tryb życia. Oto zapisy datowanego na 1760 rok Kalendarza Trajanowicza w tekście pod tytułem „Obserwacje niektóre, co w którym miesiącu, tak względem zdrowia, jak względem gospodarstwa, uważać i zachować, wierszem krótko położone”.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:35 » komentarzy: 0

Lekarstwa różne domowe, dla ludzi bardzo potrzebne, które każdy może sobie zrobić

Na duszność, febrę codzienną, kolkę i purganie, czyli bąków puszczanie Więcej »
Partnerzy portalu
  • Dentica 24
  • ostrog.net
  • Szpital Rejonowy w Raciborzu
  • Spółdzielnia Mieszkaniowa
  • Ochrona Partner Security
  • PGL DOM Sp. z o.o.
  • PWSZ w Raciborzu
  • Zajazd Biskupi
  • Kampka
  • Margomedia - studio graficzne, projektowanie stron internetowych, reklama, druk
  • Ciepły dom
  • USG Ostrowicz
  • Hotel Racibor
Numery archiwalne
Pokaż listę wszystkich numerów »
Numer archiwalny Nasz Racibórz 27-2019-[541]
Nasz Racibórz 27-2019-[541]
dodano: 11.07.2019
Numer archiwalny Nasz Racibórz 26-2019-[540]
Nasz Racibórz 26-2019-[540]
dodano: 05.07.2019
Numer archiwalny Nasz Racibórz 25-2019-[539]
Nasz Racibórz 25-2019-[539]
dodano: 27.06.2019
Numer archiwalny Nasz Racibórz 24-2019-[538]
Nasz Racibórz 24-2019-[538]
dodano: 24.06.2019
Reklama
Dziś w Raciborzu
środa | 17 lipca 2019 | 04:18
12.9°C
bezchmurnie
wiatr słaby 0.5 m/s
z kierunku północnego
Ciśnienie:1014 hpa
Wilgotność:71%
Wschód słońca:04:55
Zachód słońca:20:50
czwartek
18.07.2019
22.3°C
12.3°C
piątek
19.07.2019
25.6°C
14.1°C
sobota
20.07.2019
27.5°C
16.0°C
Partnerzy portalu
  • Dentica
  • Euro Group
  • Roman Weiser
  • Nasz Racibórz - Nasza ekologia
  • Materiały RTK
  • Drukarnia
  • PWSZ Racibórz
  • PKS Racibórz od 09.07
Najnowsze oferty
Zobacz wszystkie
Tygodnik Nasz Racibórz
największy regularny nakład w powiecie raciborskim.
Co piątek w ponad stu punktach i największych zakładach pracy 10-13 tysięcy egzemplarzy gazety!
Kliknij i Czytaj wydanie cyfrowe »
Noworodki
Pokaż wszystkie »
Łukasz Piliński
15 lipca 2019, godz. 21:30
Łukasz Piliński
Łukasz Piliński urodził się 4 lipca 2019. O narodzinach synka informują rodzice Ksymena i Tomasz. Łukasz waży 4400 gram i mierzy 58 cm.
zobacz więcej »
Regulamin | Kontakt i reklama | Raciborska Telewizja Kablowa | Polityka PRYWATNOŚCI oraz dot. plików cookies | Akronis | Aktualności | Biznes | Drukarnia NaszRaciborz.pl | Ekologia | Felietony | Filmy | Baza firm | Foto na płótnie | Głubczyce | Gotowanie | Grud | Historia | Kącik dietetyka | Książki | Kultura i edukacja | Metamorfozy | Moda & uroda | Motoryzacja | Nabór do przedszkoli | Raciborski Rynek Nieruchomości | Noworodki | Raciborski Bazar | Ogłoszenia urzędowe | Patrol24 | PGL DOM | PK Racibórz | PRD | Raciborskie drogi do polskości | Rafako | SM Nowoczesna | Sport | Strony Partnerskie | Styl życia | Szpital Rejonowy | Telegraf | Turystyka | Wiara | Zdrowie | Zwierzęta
Projekt i wykonanie © Margomedia Sp. z o.o.
Klauzula informacyjna RODO - polityka prywatności.
Ta witryna internetowa wykorzystuje technologię plików cookie (tzw. "ciasteczek") w celu: administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług, w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). W tym przypadku, cookie przechowuje informację o unikalnym identyfikatorze sesji. "Ciasteczka" nie przechowują danych prywatnych dotyczących użytkownika, takich jak: imię, nazwisko, hasło, lokalizacja lub adres IP. Zamykając poniższe okienko, automatycznie wyrażasz zgodę na wysyłanie cookies do Twojej przeglądarki. Wtedy też, okienko z tą informacją nie będzie pojawiać się ponownie. Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Przejdź do serwisu