Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia13 grudnia 201809:15

Herbata zielona i czerwona - różnice

Herbata zielona i czerwona - różnice - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Polska:

Dobroczynne właściwości herbaty są znane od stuleci. Również w Polsce jest to jeden z najczęściej wybieranych napojów. Swoją kolebkę posiada w Chinach, jednak na przestrzeni wieków stał się częścią kultury i tradycji wielu innych krajów. Dzisiejsze czasy sprzyjają sięganiu po herbatę, ponieważ codziennie borykamy się ze stresem, zanieczyszczeniami, czy zwiększonym wysiłkiem fizycznym, a regularne spożywanie tego napoju wesprze nasz organizm w prawidłowym funkcjonowaniu. Szeroki wybór odmian pozwala korzystać z różnorodnych właściwości naparów. Różnią się one nie tylko smakiem i aromatem, ale często nawet sposobem produkcji. Jakie więc różnice znajdziemy między herbatą zieloną a czerwoną?

Herbata zielona

Zielona herbata już podczas produkcji wyróżnia się obróbką na tle innych odmian. Jej liście nie są poddawane fermentacji, a utlenianiu – pierwiastki i związki chemiczne łączą się z tlenem. Od razu po zebraniu są suszone i podgrzewane, co sprawia, że liście pozostają zielone. Im szybciej herbata zostanie spożyta, tym bardziej wzrasta jej jakość Powinna być przechowywana bez dostępu do światła, w przeciwnym razie traci swój kolor i intensywny aromat. Parzymy ją w wodzie o temperaturze 70-80°C. Herbata zielona posiada najwięcej właściwości zdrowotnych. Zawiera m.in. witaminy B1, B2, C, K, E oraz cenne pierwiastki, takie jak: magnez, fosfor, miedź i jod. Dzięki dobroczynnym składnikom posiada właściwości alkalizujące, które stanowią wybawienie dla osób zmagających się z nadkwaśnością i chorobą wrzodową żołądka. Więcej zielonych herbat można znaleźć na https://www.czasnaherbate.net/herbaty-zielone-c-2_4.html.

Herbata czerwona

Czerwona herbata zwraca szczególną uwagę konsumentów ze względu na długość produkcji. W przeciwieństwie do odmiany zielonej jest poddawana fermentacji, jednak proces ten jest przerywany, a namoczone liście leżakują od 3 do nawet 60 lat. Z wiekiem nabiera coraz więcej wartości, więc w tym przypadku data przydatności nie istnieje. Podczas przechowywania powinna mieć dostęp do powietrza. Optymalną temperaturą do parzenia czerwonej herbaty jest 90 - 100°C. Dzięki zawartości enzymów i polifenoli często jest stosowana jako jeden ze składników diety odchudzającej. Tanina ułatwia trawienie i przyspiesza zamianę tłuszczu w energię. Kofeina z kolei wchłania się wolniej niż ta pochodząca z kawy, dlatego działa łagodnie i długotrwale. Herbaty czerwone można znaleźć tutaj.

Autor: materiał partnerski, k.zdrojewska@naszraciborz.pl

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności26 kwietnia 202410:41

Co? Gdzie? Kiedy? Nawigator weekendowy

Co? Gdzie? Kiedy? Nawigator weekendowy - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
red., fot. arch. portalu/Qbik
Kultura i edukacja25 kwietnia 202408:59

Śmieciomoda wiosna 2024

Śmieciomoda wiosna 2024 - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
mat. nadesłany
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Dentica 24
ostrog.net
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Materiały RTK
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 26.04.2024
25 kwietnia 202419:33

Nasz Racibórz 26.04.2024

Nasz Racibórz 19.04.2024
19 kwietnia 202421:56

Nasz Racibórz 19.04.2024

Nasz Racibórz 12.04.2024
12 kwietnia 202415:22

Nasz Racibórz 12.04.2024

Nasz Racibórz 05.04.2024
7 kwietnia 202412:45

Nasz Racibórz 05.04.2024

Zobacz wszystkie
© 2024 Studio Margomedia Sp. z o.o.