Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia23 czerwca 200818:24

Rolady śląskie

Rolady śląskie  - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama

Jaka powinna być śląska rolada? Jakie mieć nadzienie? Sprawdź przepisy z Zabełkowa i Borucina.

Przepis na 6 porcji według Elfrydy Szewieczek z Zabełkowa

Składniki: 60 dag mięsa wołowego, pieprz, sól, mielone/befsztyk, pół świeżej papryki, olej do pieczenia, 1 kieliszek czystej wódki, 1 łyżka mąki, pół szklanki wody lub śmietany.

Sposób przyrządzania: Mięso wołowe pokroić na 6 plastrów. Plastry po obu stronach rozbić, by były miękkie i cienkie, posolić i popieprzyć. Mięso mielone rozgnieść z solą i pieprzem, podzielić na 6 części. Paprykę pokroić na paski. Porcję mięsa mielonego i pasek papryki zawinąć w wołowinę. Tak uformowaną roladę spiąć wykałaczkami lub owinąć nićmi. Gotowe rolady włożyć do brytfanny z rozgrzanym olejem, przykryć. Piec ok. 1 godziny na piecu. Na samym początku rolady obracać, aby mięso zarumieniło się z każdej strony (jeśli się tego nie zrobi odpowiednio  wcześnie, rolady nie uzyskają odpowiedniego koloru). Od czasu do czasu polewać wodą. Jeśli po godzinie mięso jest twarde, skropić rolady kieliszkiem czystej wódki. Po upieczeniu i ostygnięciu rolad wyjąć wykałaczki lub zdjąć nici.

Sos: tłuszcz przecedzić, dodać łyżkę mąki, pół szklanki wody lub śmietany i wymieszać.

Rolady po morawsku według receptury Kariny Gajdy z Borucina.

Składniki: mięso wołowe, najlepiej od Kretka z Krzanowic (z kilograma chudej wołowiny, tzw. mięsa roladowego, można zrobić do ośmiu rolad), 30 dag boczku, musztarda, sól, pieprz, nici.

Sposób przyrządzania: mięso pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm i rozklepać tłuczkiem, następnie posmarować musztardą, posypać szczyptą soli i pieprzu, położyć plasterek boczku, zwinąć w rulonik i owinąć nicią. W kastrolu (brytfannie) rozpuścić pół kostki margaryny aż do przyrumienienia. Dawniej używano smalcu. Poukładać rolady i zbrązowić ze wszystkich stron. Potem polać wodą lub winem, ale trzeba pamiętać, że do wołowiny tylko czerwonym. Następnie dusić około 1-1,5 godziny. Po wyjęciu czekać aż ostygną i wtedy rozwinąć z nici.

Sos: do półki szklanki wody ze śmietaną dać około 2 łyżki mąki, rozmieszać i wlać do wywaru z rolad, mieszać intensywnie fyrlokiem aż zawrze. Nie można tego robić, kiedy w brytfannie są rolady.

Na zdjęciach kolejno: Elfryda Szewieczek i jej rolady, Karina Gajda

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności21 sierpnia 202522:16

Dyskusja o przyszłości raciborskiego Rynku – kontrowersje wokół koncepcji i etapów rewitalizacji

Dyskusja o przyszłości raciborskiego Rynku – kontrowersje wokół koncepcji i etapów rewitalizacji - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
24
Racibórz:

Podczas XIV posiedzenia Komisji Gospodarki Miejskiej, Ochrony Środowiska i Bezpieczeństwa Publicznego w Raciborzu ponownie poruszono temat planowanej rewitalizacji Rynku. Radni wyrazili zaniepokojenie chaotycznym - ich zdaniem - przebiegiem prac, brakiem konsultacji społecznych oraz wątpliwościami dotyczącymi infrastruktury podziemnej.

(greh)
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 22.08.2025
21 sierpnia 202521:10

Nasz Racibórz 22.08.2025

Nasz Racibórz 15.08.2025
13 sierpnia 202522:19

Nasz Racibórz 15.08.2025

Nasz Racibórz 08.08.2025
7 sierpnia 202522:29

Nasz Racibórz 08.08.2025

Nasz Racibórz 01.08.2025
1 sierpnia 202518:54

Nasz Racibórz 01.08.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.