Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia26 sierpnia 200911:55

Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama

Odmienne geograficznie i kulturowo regiony Hiszpanii różni także sposób odżywiania się ich mieszkańców. Nad morzem królują dania z ryb i owoców morza, w głębi kraju - warzywa i różnego rodzaju mięsa, a w górach - jagnięcina i rośliny strączkowe.

Dla Asturii typową potrawą jest fabada asturiana - fasola z wieprzowiną duszona w sosie pomidorowym. Wizytówką wyżynnej Kastylii są pieczone mięsiwa cielęce i jagnięce, a także suszone szynki (najsłynniejsza to serrano) oraz pieprzne wieprzowe kiełbaski chorizo. Katalonia żywi się rybami przyrządzanymi na wiele sposobów z jarzynami (świeżymi, gotowanymi bądź marynowanymi), w Galicji podaje się zarzuela de ricos - kawałki smażonych ryb, duszone w ostrym sosie z pomidorów, cebuli, czosnku, oliwy i wina oraz polpo – ugotowane macki ośmiornicy, cięte na talarki nożycami. Walencja to ojczyzna paelli - najsłynniejszej hiszpańskiej potrawy z ryżu duszonego na wielkiej żelaznej patelni wraz z warzywami, kawałkami kurczaka albo owocami morza.
W całej Hiszpanii popularnością cieszą się chłodniki z przetartych warzyw - ajo blanco (biały) i gazpacho (czerwony). Ich rodowód sięga jeszcze czasów rzymskich, kiedy to stanowiły podstawę wyżywienia legionistów stacjonujących na terenach dzisiejszej Andaluzji. Inne typowe dla Hiszpanii zupy, to: puchero - zupa na wołowinie z szynką, kiełbasą, kluseczkami, pietruszką i czosnkiem oraz gęsta olla podrida, której podstawę stanowią: mięso baranie, gicz cielęca, ogony wołowe, szynka, wędzona kiełbasa , groch i różne jarzyny. Po ugotowaniu, mięso pokrojone w małe kawałki podaje się w zupie przyprawionej czosnkiem i aromatycznymi przyprawami.

W całej Hiszpanii jada się tortillas - smażone omlety z rozmaitymi dodatkami, serwowane na zimno i na gorąco. Znany w naszej kuchni omlet z ziemniakami ma właśnie hiszpański rodowód.
Przed posiłkami, zgodnie z hiszpańskim zwyczajem, podaje się prażone migdały, oliwki, pieczywo oraz sosy: pomidorowe i czosnkowe.

GAZPACHO

50 dag pomidorów, 2 cebule
2 ząbki czosnku, 1 mały ogórek
2 papryki, 1łyżka oliwy (z pierwszego tłoczenia)
sól, pieprz

Zmiksuj pomidory, obrany pokrojony ogórek oraz jedną cebulę. Czosnek rozetrzyj z odrobiną soli. Strąki papryki przekrój na połówki , usuń białe środki z pestkami. Połówki papryk pokrój na kawałki albo w paseczki. Zmiksowane pomidory wymieszaj z czosnkiem, oliwą i pieprzem. Wstaw do lodówki, aby zupa dobrze się oziębiła. Bezpośrednio przed podaniem wrzuć do gazpacho paprykę i drugą pokrojoną w cienkie krążki cebulę. Podawaj z czosnkowymi grzankami.

TORTILLA Z WOŁOWINĄ

50 dag ugotowanych ziemniaków, 20 dag mielonego mięsa wołowego,
po ½ czerwonej, żółtej i zielonej papryki, 1 średnia marchewka,
1 cebula, 3 jajka, 3 łyżki śmietany,
sól, czarny pieprz, oliwa do smażenia, pęczek natki

Ziemniaki pokrój w grubą kostkę, podsmaż na złoty kolor. Dodaj mięso mielone i smaż razem około 5 minut. Oczyść i obierz warzywa, pokrój je w kostkę i dodaj do ziemniaków z mięsem. Smaż razem 8 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Jajka wymieszaj ze śmietaną, mieszaniną polej mięso z warzywami. Smaż pod przykryciem ok. 5 minut. Gdy spód jest gotowy, odwróć tortillę i smaż kolejne 5 minut. Przed podaniem posyp drobno posiekaną natką.

PSTRĄG Z SZYNKĄ

4 średnie pstrągi, 4 plastry suszonej hiszpańskiej szynki, olej, mąka, biały pieprz, gruba sól

Wypatroszone pstrągi osusz i natrzyj w środku grubą solą i białym pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce na pół godziny. Do każdej ryby włóż plaster szynki, zepnij wykałaczką i obtocz w mące. Podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju po 4-5 minut z każdej strony poczym przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw na 10 minut do gorącego piekarnika (200 stopni).

OMLET HISZPAŃSKI

50 dag podgotowanych ziemniaków, duża cebula, 6 jajek, oliwa lub olej, sól, pieprz, drobno posiekane: zielona pietruszka, szczypiorek, świeża papryka

Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Pokrój cebulę w krążki. Ziemniaki pokrój w grube plastry, ułóż na patelni warstwami posypując 1 łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Podsmaż pod przykryciem na małym ogniu kilka minut poczym odkryj, dodaj krążki cebuli i smaż dalej lekko mieszając ok. 10 min. Jajka ubij z resztą soli i pieprzu, dodaj zieleninę i paprykę, wlej do ziemniaków, lekko zamieszaj. Smaż, aż jaja będą od dołu ścięte, wówczas ostrożnie przewróć i podsmaż lekko z drugiej strony.



 

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Najczęściej czytane artykuły

Reklama
Aktualności29 października 202513:39

Służby w akcji przy Cegielnianej. Powiatowe manewry w Raciborzu [FOTO i WIDEO]

Służby w akcji przy Cegielnianej. Powiatowe manewry w Raciborzu [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

W środę, 29 października, w godzinach porannych na terenie zaplecza Szpitala Rejonowego im. dr. Józefa Rostka w Raciborzu przeprowadzono rozbudowane manewry służb ratunkowych. Scenariusz zakładał poważny wypadek z udziałem karetki pogotowia, która po utracie panowania nad pojazdem uderzyła w budynek szpitalny, powodując pożar i liczne obrażenia wśród osób znajdujących się w pobliżu. Symulacja obejmowała również ofiary śmiertelne oraz osoby ciężko ranne.

(greh)
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 31.10.2025
30 października 202519:05

Nasz Racibórz 31.10.2025

Nasz Racibórz 24.10.2025
23 października 202521:20

Nasz Racibórz 24.10.2025

Nasz Racibórz 17.10.2025
16 października 202521:58

Nasz Racibórz 17.10.2025

Nasz Racibórz 10.10.2025
10 października 202508:24

Nasz Racibórz 10.10.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.