Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia23 czerwca 200818:06

Sernik i jabłecznik według receptury Franciszka Hosnowskiego z Ostroga

Sernik i jabłecznik według receptury Franciszka Hosnowskiego z Ostroga - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama

Składniki: mąka pszenna „500” (wrocławska), cukier kryształ, margaryna, masło, jajka, drożdże, sól, mleko, cukier waniliowy, ser z rodzynkami, masa jabłkowa. Sposób przyrządzania: Z mąki, drożdży, podgrzanego mleka i niewielkiej ilości cukru zrobić rozczyn – tak zwaną podmłodę. Kiedy rozczyn urośnie dodać cukier, jaja, sól, mleko i cukier waniliowy. Powstałe ciasto należy zagniatać i na koniec dodać tłuszcz. Zostawić do urośnięcia, następnie znów przemieszać (tak zwane napowietrzanie). Zostawić na 10-15 minut. Następnie podzielić na kęsy i ułożyć na blachę. Pieczenie trwa 20-25 minut. Jako dodatek dodaje się ser z rodzynkami (otrzymamy wówczas sernik) lub masę jabłkową (otrzymamy jabłecznik).

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Tagi:

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 31.10.2025
30 października 202519:05

Nasz Racibórz 31.10.2025

Nasz Racibórz 24.10.2025
23 października 202521:20

Nasz Racibórz 24.10.2025

Nasz Racibórz 17.10.2025
16 października 202521:58

Nasz Racibórz 17.10.2025

Nasz Racibórz 10.10.2025
10 października 202508:24

Nasz Racibórz 10.10.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.