Anyżki według receptury Franciszka Hosnowskiego z Ostroga

Składniki: jajka, cukier, mąka pszenna „500” (wrocławska), anyż, esencja anyżowa. Sposób przyrządzania: Cukier i jajka należy ubić, podgrzać do temperatury 40 stopni C. aż się cukier następnie rozpuści. Uzyskawszy odpowiednią konsystencję mieszamy z mąką, anyżem lub esencją anyżową. Przygotowaną masę kładziemy w formie małych krążków na blachę. Pomocne będzie przy tym worek z tutką - urządzenie zwane na Śląsku „tilą”. Krążki należy odstawić do suszenia. Trwa ono tak długo aż na powierzchni pojawi się delikatna skórka. Dopiero wtedy można odpiekać przez 10 minut w temperaturze około 180 stopni C.



![Służby w akcji przy Cegielnianej. Powiatowe manewry w Raciborzu [FOTO i WIDEO] Służby w akcji przy Cegielnianej. Powiatowe manewry w Raciborzu [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1761741813manewry-.jpg)







![W Pawłowie oddano do użytku zbiorniki retencyjne. Mają zapobiec podtopieniom wsi [FOTO i WIDEO] W Pawłowie oddano do użytku zbiorniki retencyjne. Mają zapobiec podtopieniom wsi [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1761757029dsc-9652-.jpg)












![Scalanie gruntów - inwestycja w rozwój wsi i rolnictwa Powiatu Raciborskiego [FOTO i WIDEO] Scalanie gruntów - inwestycja w rozwój wsi i rolnictwa Powiatu Raciborskiego [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1761754925dsc-7601-.jpg)


























Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany