Żur po raciborsku

W okresie postu w śląskiej kuchni powodzeniem cieszył się żur. Żur postny sporządzano na specjalnym zakwasie, który przygotowywano z litra letniej przegotowanej wody, dwudziestu dekagramów pszennej mąki razowej, ząbka czosnku, skórki razowego chleba, odrobiny cukru i soli. Mąkę wsypywano do kamiennego garnca zwanego bunclokiem, zalewano wodą, mieszano, dodawano roztarty czosnek, odrobinę soli i cukru oraz skórkę z razowego chleba. Garnek przykrywano płótnem lub gazą. Gdy żur ukisł miał smak kwaskowaty. Gotowano półtora litra wody, po czym wlewano szklankę żuru, okraszano usmażoną na margarynie cebulą. Doprawiano do smaku solą, czosnkiem, pieprzem. Do tego żuru podawano ziemniaki gotowane w całości. Źródło: Julita Ćwikła – etnograf z Muzeum w Raciborzu









![Pierwsza gala sportowa Unii Racibórz w RCK. Nagrody, podziękowania i wzruszające pożegnania [FOTO i WIDEO] Pierwsza gala sportowa Unii Racibórz w RCK. Nagrody, podziękowania i wzruszające pożegnania [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1766091358gala-unia-.jpg)













![Koncert kolędowy w Państwowej Szkole Muzycznej w Raciborzu [FOTO i WIDEO] Koncert kolędowy w Państwowej Szkole Muzycznej w Raciborzu [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1766094446dsc-6064-.jpg)



![Gala piłkarskiej Unii Racibórz na bis [FOTO] Gala piłkarskiej Unii Racibórz na bis [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1766141672bez-nazwy-20-.jpg)























Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany