Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia23 czerwca 200817:32

O gotowaniu wieprzowiny w Raciborskiem

O gotowaniu wieprzowiny w Raciborskiem - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama

W tradycyjnym pożywieniu w Raciborskiem najbardziej popularna była gotowana wieprzowina. Pieczenie i smażenie mięs było znacznie rzadziej stosowane. Mięso wołowe, jako trudniej dostępne, spożywane było głównie z okazji świąt bądź wypadku losowego, kiedy zwierzę trzeba było dobić.

Ulubione przez Ślązaków rolady wołowe należą do nowszych, przyrządzanych dopiero w XX wieku potraw.  Do II wojny światowej drób również nie gościł zbyt często na śląskich stołach. Współcześnie coraz częściej spożywa się ten gatunek mięsa, a jego konsumpcja na Śląsku jest nawet wyższa niż w innych regionach kraju. Nie ma tradycji potraw tego rodzaju jak pierogi, gołąbki, krokiety. Dzisiaj żaden Ślązak nie wyobraża sobie niedzielnego bądź świątecznego pożywienia bez rolad wołowych, sosu, klusek śląskich i modrej kapusty. Zestaw ten podawany jest najczęściej po zjedzeniu zupy z nudlami czyli  rosołu z makaronem. Rolady przygotowuje się z ładnego kawałka chudej wołowiny. Około sześćdziesiąt dekagramów tego mięsa rozcina się na  niezbyt grube płaty, zbija z obu stron tłuczkiem do mięsa, oprósza solą i pieprzem i smaruje musztardą. Na każdy płat wołowiny nakłada się cienki plasterek słoniny lub boczku wędzonego oraz kilka plasterków cebuli. Zwija się mięso w rolady, zawiązuje białą, lnianą nitką oprósza mąką i smaży na gorącym tłuszczu. W trakcie smażenia rolady podlewa się wodą, dodaje się liść laurowy i parę ziaren ziela angielskiego. Mięso dusi się do momentu aż będzie miękkie. Następnie należy wyjąć rolady z garnka, zdjąć nitki, a sos zagęścić zawiesiną z mąki pszennej i wody oraz podprawić śmietaną. Roladom wołowym nieodłącznie na talerzu towarzyszą kluski zwane śląskimi. Wśród Ślązaków panuje przekonanie, iż kluski posiadają wyższe wartości smakowe i odżywcze niż ziemniaki, które „przelecą przez żołądek i człowiek po nich jest słaby, kluska natomiast trzymo mocno zapewniając sytość”. Najbardziej rozpowszechnione są kluski zwane śląskimi sporządzane z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Zwane są one również guminowymi lub białymi. Na śląskim stole pojawiły się one krótko przed II wojną światową, początkowo tylko na weselach. Kilogram ziemniaków należy ugotować i gorące przecisnąć przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki trzeba następnie ułożyć w misce, podzielić na cztery części, po czym jedną z nich wyjąć. W to miejsce wsypać tyle samo mąki ziemniaczanej. Dodać ponownie wyjęte ziemniaki i zagnieść na jednolitą masę, z której formować okrągłe kuleczki, lekko spłaszczone. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Źródło: Julita Ćwikła – etnograf z Muzeum w Raciborzu

 

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Tagi:

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności21 sierpnia 202522:16

Dyskusja o przyszłości raciborskiego Rynku – kontrowersje wokół koncepcji i etapów rewitalizacji

Dyskusja o przyszłości raciborskiego Rynku – kontrowersje wokół koncepcji i etapów rewitalizacji - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
22
Racibórz:

Podczas XIV posiedzenia Komisji Gospodarki Miejskiej, Ochrony Środowiska i Bezpieczeństwa Publicznego w Raciborzu ponownie poruszono temat planowanej rewitalizacji Rynku. Radni wyrazili zaniepokojenie chaotycznym - ich zdaniem - przebiegiem prac, brakiem konsultacji społecznych oraz wątpliwościami dotyczącymi infrastruktury podziemnej.

(greh)
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 22.08.2025
21 sierpnia 202521:10

Nasz Racibórz 22.08.2025

Nasz Racibórz 15.08.2025
13 sierpnia 202522:19

Nasz Racibórz 15.08.2025

Nasz Racibórz 08.08.2025
7 sierpnia 202522:29

Nasz Racibórz 08.08.2025

Nasz Racibórz 01.08.2025
1 sierpnia 202518:54

Nasz Racibórz 01.08.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.