Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia27 kwietnia 201314:55

Dietetycy z Medyka przekonują do jedzenia drugiego śniadania

Dietetycy z Medyka przekonują do jedzenia drugiego śniadania - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

W Raciborskim Medyku przyszli dietetycy z mgr Tkocz zorganizowali w ramach kwietniowych zajęć Szkolnej Poradni Dietetycznej warsztaty przygotowywania II śniadania. Uczestnikami zajęć praktycznych byli uczniowie Zespołu Szkół Specjalnych wraz z opiekunami - mgr E. Kaszny i K. Pitry. Uczniowie Raciborskiej Szkoły Specjalnej są uczestnikami programu „Trzymaj formę”.

Uczennice wydziału dietetyki przygotowały krótki pokaz, które produkty i napoje mogą być wykorzystywane do śniadania oraz przedstawiły ich wartość odżywczą. Następnie rozpoczęły się warsztaty, czyli zaproszona do Medyka młodzież zaczęła pracę nad przygotowaniem wartościowego posiłku.

Drugie śniadanie stanowi najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jest ono niezwykle istotne z punktu widzenia prawidłowego metabolizmu, ponieważ organizm dzieci i młodzieży potrzebuje rano znacznie więcej energii do działania. Jej brak, a szczególnie niedostateczna ilość węglowodanów, w znaczny sposób obniża sprawność pracy umysłowej. Organizm nie potrafi kumulować niektórych składników odżywczych i witamin, niezwykle istotnym jest sukcesywne dostarczanie mu posiłków w ciągu dnia - najlepiej, aby było ich około pięciu, a jednym z nich było właśnie drugie śniadanie.

Drugie śniadanie jest tez niezwykle ważne dla uczniów. Nauka w szkole jest dla dziecka dużym wysiłkiem. Umysłowe zmagania potęgują zapotrzebowanie na energię, które i tak jest dość duże w przypadku wciąż rozwijającego się organizmu dziecka. W okresie szkolnym urozmaicona, dieta bogata w składniki odżywcze jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Spożywanie drugiego śniadania w szkole warunkuje dostarczenie składników pokarmowych, ale także uczy od najmłodszych lat prawidłowych nawyków żywieniowych.

Młodzież z Zespołu Szkół Specjalnych w Raciborzu wspaniale poradziła sobie z przygotowaniem drugiego śniadania, a nawet podkreśliła, że już na pewno nie będzie oczekiwała pomocy rodziców w tym zakresie. Kanapki, które powstały w pracowni technologicznej pod okiem przyszłych fachowców były kolorowe, urozmaicone i co najważniejsze zawierały produkty zalecane na drugie śniadanie: chleb razowy, warzywa, szynkę drobiową, jajko. Do picia przygotowano napój owocowo- warzywny. Uczmy się od młodzież prawidłowych nawyków żywieniowych i nie zaczynajmy dnia tylko od kawy.

med

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Tagi:
Zobacz film z RTK

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 04.07.2025
4 lipca 202508:58

Nasz Racibórz 04.07.2025

Nasz Racibórz 27.06.2025
27 czerwca 202519:05

Nasz Racibórz 27.06.2025

Nasz Racibórz 20.06.2025
19 czerwca 202522:36

Nasz Racibórz 20.06.2025

Nasz Racibórz 13.06.2025
13 czerwca 202509:38

Nasz Racibórz 13.06.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.