Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia17 lutego 201309:32

Tradycyjne śląskie śniadania

Tradycyjne śląskie śniadania  - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Region:

Feryjne czytadło na niedzielę. Żur z ziemniakami, zalewajka, wodzionka, polewka na maślance i fitka - to najpopularniejsze śląskie dania serwowane dawniej na… śniadanie.

Kuchnia śląska jest jedną z najlepiej rozpoznawalnych kuchni w Polsce. Obok gwary stanowi ważną część tożsamości etnicznej mieszkańców. Pożywna i smaczna jest również bardzo zróżnicowana, ukształtowana przez wpływy zamieszkującej Śląsk ludności pochodzenia polskiego, czeskiego, austriackiego czy żydowskiego. Obok kuchni Górnego Śląska istnieje m.in. kuchnia górali podbeskidzkich, kuchnia Zagłębia, bogata tradycja myśliwska z okolic Pszczyny, czy mieszczańska z terenów dawnego Księstwa Cieszyńskiego. 

- To, co znalazło się na śląskim stole o poranku, w dużej mierze zależało od miejsca zamieszkania, zamożności gospodarzy, wykonywanego przez nich zawodu oraz ogólnych warunków ekonomicznych, społecznych i gospodarczych panujących na danym terenie – mówi Wiesław Ambros, prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.

- W większości domów podstawę śniadań stanowiły dania ciepłe, głównie zupy oraz chleb z „tłustym”. Powszechnie jadano wodzionkę, czyli zupę z chleba i czosnku, będącą dziś synonimem śląskiej biedy. Spożywano także melkę z mleka i pszennej mąki, ścierkę z wrobionego do mleka ciasta pszennego lub garus − zupę przyrządzoną z mąki i suszonych owoców. W poniedziałki na śniadanie zwykle podawano pokrojone w plastry kluski, które zostawały z niedzielnego obiadu. Wyjątkową skromnością odznaczały się potrawy spożywane w rodzinach rolniczych, szczególnie na przednówku. Dominowały wówczas wszelkiego rodzaju dania przygotowane z ziemniaków (często przemarzniętych lub nadpsutych) – dodaje Ambros.

Wraz z rozwojem przemysłu zmieniał się styl odżywiania się. Początkowo robotnicy, wywodzący się najczęściej ze społeczności wiejskiej, zachowywali wyniesione z domu nawyki żywieniowe. Kupowanie żywności było negatywnie postrzegane, więc starano się potrzebne surowce wytworzyć samemu. W przydomowych ogródkach hodowano kury, króliki oraz uprawiano warzywa i zioła. Z biegiem lat wzrost poziomu życia i wpływ kultury miejskiej, wymusiły zmiany w tradycyjnym menu. Wzrosło spożycie chleba, coraz częściej wypiekanego w piekarniach, mięsa, wędlin i podrobów kupowanych u masarza. Na śniadanie zaczęto pić kawę z cykorii zamiast kawy zbożowej, a dzieciom podawano kakao z łusek kakaowca.

Natomiast w bogatych domach kupieckich lub rzemieślniczych śniadania opierały się głównie na chlebie, do którego serwowano kiełbasę, pasztety, ser żółty, pasty jajeczne lub serowe, a w biedniejszych − smalec, skwarki, miód i powidła. Jadano też pszenne bułki lub rogaliki, które popijano kawą z mlekiem lub kakao.

- Mówiąc o śląskich śniadaniach warto wspomnieć również o tych z terenów żywiecczyzny czy Podbeskidzia - mówi Aleksander Szałajko z bielskich ZT Bielmar, producenta margaryny Śniadaniowej – Kuchnia górali oparta była głównie na gospodarce szałaśniczo – pasterskiej i nie należała do bogatych. Podstawą ich pożywienia był chleb, do którego podchodzono z ogromnym szacunkiem i nigdy go nie marnowano. Dodatkowo spożywano bardzo dużo mleka, serów oraz maślanek. W pole zawsze zabierano swaczynę, rodzaj drugiego śniadania, którą bardzo często był np. ser ze szczypiorkiem. Pragnienie gaszono wodą lub zsiadłym mlekiem. Od maja do września wytwarzano bundz z sera owczego i formowano go na kształt bochenków, przez co nazywany był góralskim chlebem. Z kolei w dzień Zielonych Świątek w gronie rodzinnym smażono na patelni wajeśnicę (jajecznicę) z dodatkiem szpyrek. Tradycja zakazywała spożywania jej łyżką, dlatego nakładano ją na kromkę chleba. Zwyczaj ten wciąż kultywowany jest w wielu domach na ziemi cieszyńskiej i bielskiej.

Tradycyjna kuchnia śląska charakteryzowała się praktycznym podejściem do gotowania, co widać także w przypadku śniadań. Serwowane potrawy miały być proste, łatwe w wykonaniu, przygotowywane ze składników ogólnie dostępnych i przede wszystkim treściwe, by zapewnić energię na cały dzień ciężkiej pracy fizycznej. Obok gospodarności przejawia się również w niej ogromny szacunek do żywności i przekonanie, że nic w śląskim domu, nie mogło się zmarnować.

KP

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Tagi:
Zobacz film z RTK

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Sport26 kwietnia 202521:22

Piłkarskie zmagania oldbojów z charytatywnym akcentem [FOTO]

Piłkarskie zmagania oldbojów z charytatywnym akcentem [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

W sobotę, 26 kwietnia w hali sportowej przy ulicy Łąkowej rozegrano turniej charytatywny na rzecz Patryka Lesia. Wydarzenie było dedykowane zawodnikom kategorii oldbojów. Na parkiecie było wiele sportowych emocji i dynamicznych zmagań.

red., fot. Jan Ptak
Sport27 kwietnia 202500:01

Osiem do zera! Unia Racibórz żegna z Czernicy outsidera [FOTO]

Osiem do zera! Unia Racibórz żegna z Czernicy outsidera [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

26 kwietnia na boisku przy ulicy Srebrnej w Raciborzu rozegrano jednostronne spotkanie pomiędzy miejscową Unią Racibórz a Zameczkiem Czernica, drużyną zamykającą tabelę III grupy klasy okręgowej. Mecz obserwowali licznie zgromadzeni kibice obu zespołów.

(greh)
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Sport28 kwietnia 202500:15

Sportowe podsumowanie weekendu

Sportowe podsumowanie weekendu - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Region:

Miniony weekend w regionie nie poskąpił piłkarskich emocji. Grali piłkarze od II ligi do C klasy Podokręgów Racibórz i Rybnik. Sprawdź, jak poradziła sobie ekipa, której kibicujesz.

(greh)
Aktualności28 kwietnia 202512:47

Racibórz: KOLTECH poszerza rekrutację!

Racibórz: KOLTECH poszerza rekrutację! - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
ogłoszenie rekrutacyjne
Reklama
Aktualności28 kwietnia 202512:56

Sprzedaż pospółki kopanej w Raciborzu

Sprzedaż pospółki kopanej w Raciborzu - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
materiał partnera
Aktualności27 kwietnia 202520:11

Druga edycja World Hat Walk w Raciborzu [FOTO]

Druga edycja World Hat Walk w Raciborzu [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
fot. M. Kościelniak
Reklama
Reklama
Kultura i edukacja26 kwietnia 202512:56

Wernisaż absolwentów Liceum Sztuk Plastycznych w Raciborskim Centrum Kultury

Wernisaż absolwentów Liceum Sztuk Plastycznych w Raciborskim Centrum Kultury - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
ZSO nr 1, fot. Alicja Witek, Nina Banach-Gębska, Nadia Juroszek
Reklama
Aktualności26 kwietnia 202510:22

Pomoc przedświąteczna? Zawsze!

Pomoc przedświąteczna? Zawsze! - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
mat. nadesłany
Aktualności28 kwietnia 202508:30

Powiatowe zawody sportowo-pożarnicze na bis

Powiatowe zawody sportowo-pożarnicze na bis - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
fot. Oskar Tomeczek, lotnicze Krzysztof Bilicz
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 25.04.2025
24 kwietnia 202516:50

Nasz Racibórz 25.04.2025

Nasz Racibórz 18.04.2025
17 kwietnia 202522:23

Nasz Racibórz 18.04.2025

Nasz Racibórz 11.04.2025
14 kwietnia 202520:31

Nasz Racibórz 11.04.2025

Nasz Racibórz 04.04.2025
3 kwietnia 202518:29

Nasz Racibórz 04.04.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.