Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia5 czerwca 201709:01

Zawsze o krok przed konkurencją – Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski zaprasza na zakupy!

Zawsze o krok przed konkurencją – Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski zaprasza na zakupy! - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Powiat:

Co sprawia, że firma jest w stanie utrzymać się na rynku prawie trzydzieści lat, ciągle się rozwijając, mimo coraz większej konkurencji? Na przykładzie Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego Ernestyn Janeta sądzimy, że decyduje o tym kilka wartości – przede wszystkim pasja, nieustanna dbałość o jakość wyrobów, nowe pomysły, szacunek do klienta, otwarcie na jego sugestie i potrzeby czy dobra atmosfera.

W obecnym świecie problemem nie jest już dostępność różnego rodzaju produktów i wyrobów. Coraz trudniej jednak, wśród wielu propozycji i producentów, znaleźć takie wyroby, które byłyby smaczne, a przede wszystkim wartościowe. Gdzie szukać wyjątkowego smaku i jakości? Najlepiej tam, gdzie są one obecne od wielu lat. Jednym z takich miejsc jest niewątpliwie Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta.

Ciężka praca, wiedza i determinacja, czyli o początkach firmy Ernestyna Janety

Doświadczenie zawodowe Ernestyna Janety od początku związane było z branżą mięsną. Pracował w raciborskich zakładach mięsnych, gdzie zdobywał wiedzę i umiejętności. W 1989 roku podjął decyzję o stworzeniu swojej firmy. Pierwszy zakład powstał w Lubomi przy ulicy Nepomucena, a sklep – w Raciborzu na ulicy Rudzkiej. Jak wspomina główny technolog zakładu Marian Smyczek, który od 25 lat pracuje w firmie Ernestyna Janety, w pierwszych latach oferowano podstawowe produkty, takie jak kiełbasa szynkowa, kminkowa, śląska, zwyczajna, salceson, pasztet czy metka. Od początku zakład czerpie mięso wieprzowe i wołowe z własnej hodowli, a drób z zaufanej ubojni. Takie rozwiązanie jest gwarancją najwyższej jakości wyrobów zakładu Ernestyna Janety.

2004 rok – nowy większy zakład, nowe możliwości

W 2004 roku wybudowano nowy, większy zakład, który do chwili obecnej znajduje się w Lubomi przy ulicy Pogrzebieńskiej. Do tego roku Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta posiadał dwanaście sklepów, m.in. w Raciborzu, Lubomi i Krzanowicach. Wraz z przybywaniem kolejnych punktów sprzedaży poszerzał się asortyment. W sklepach Ernestyna Janety można było kupić coraz więcej rodzajów szynek i kiełbas, zaczęto wytwarzać także produkty garmażeryjne, rolady, mięso mielone, szaszłyki czy grochówkę. Obecnie zakład posiada 21 sklepów, nie tylko w powiecie, ale też poza nim – w Rybniku, Kędzierzynie-Koźlu czy Orzeszu. Produkty zakładu Ernestyna Janety eksportowane są także za granicę, m.in. do Czech, Słowacji, Austrii czy Niemiec. Ponadto kilka lat temu pojawiły się bistra – dwa z nich są w Raciborzu, jedno w Rybniku.

Nie sposób wyliczyć wszystkich wyrobów, jakie obecnie oferuje Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta. Wybór rozpoczyna się od kiełbas grubych i cienkich, szynek, przez metki, pasztety, salcesony po wyroby garmażeryjne, np. kotlety, karczek, szaszłyki, mięso mielone, rolady, krokiety, fasolkę po bretońsku, klopsiki, bogracz, flaczki wołowe, a nawet naleśniki czy pierogi (te ostatnie w wielu smakach, m.in. ruskie, z mięsem, ze szpinakiem, z kapustą i grzybami, z truskawkami, serem, jagodami, jabłkami i cynamonem czy wiśniami).

Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta – ponad 200-osobowa firmowa rodzina

Dbałość o to, by wyroby niezmiennie reprezentowały najwyższą jakość, to tylko część sukcesu. Inna, niemniej ważna kwestia, to atmosfera. W zakładzie Ernestyna Janety pracuje obecnie około 230 pracowników, wielu z nich od kilkudziesięciu lat. Przez prawie trzydzieści lat w firmie wytworzyła się wyjątkowa rodzinna atmosfera, która sprzyja tworzeniu wyrobów z pasją i oddaniem. Niemniej ważni są też klienci, których grono nieustannie się powiększa. W największej mierze to oni decydują o tym, co zaoferuje im zakład Janety. Firma jest bowiem otwarta na sugestie i słucha ich potrzeb. To właśnie po rozmowach z klientami zdecydowano się m.in. stworzyć bistra.

Ernestyn Janeta – z życzeniami urodzinowymi i wyrazami uznania

Ernestyn Janeta działa w branży od prawie pięćdziesięciu lat. W tym czasie ciężko pracował i wiele poświęcał, by poznać największe tajniki zawodu. Pracował z determinacją i zaciętością, by wyrób swoich produktów doprowadzić do perfekcji. O tym, że mu się udało, świadczą liczne nagrody, m.in. Rzemieślnik Roku z 2000 roku, odznaczenie Honorowy Obywatel Gminy Lubomia, najwyższe wyróżnienie honorowe w uznaniu szczególnych zasług dla rzemiosła rzeźniczo-wędliniarskiego od Zarządu Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP czy Złoty Laur. Zakład Ernestyna Janety był wyróżniany kilkanaście razy jako najlepszy producent wędlin podczas targów Polagra, kilkakrotnie przyznano mu puchar Ministra Rolnictwa za najlepsze produkty w Polsce.18 maja podczas 47. Dni Przemysłu Mięsnego osiemnaście produktów Janety zostało wyróżnionych w konkursie „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” Wiosna 2017 pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jedno z najważniejszych bodaj wyróżnień to przyznanie Ernestynowi Janecie „Szabli Kilińskiego” – najwyższego odznaczenia rzemieślniczego w Polsce.

Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta od prawie trzydziestu lat nie tylko karmi nas świeżymi wyrobami najwyższej jakości, ale też daje pracę wielu ludziom. Tutaj wiele osób poznało fach i zyskało umiejętności, tu wiele osób pracuje i nieustannie się rozwija. Jak bowiem zaznacza sam technolog zakładu Marian Smyczek, szef zawsze dopingował, kiedy pracownicy chcieli się rozwijać.

5 czerwca ojciec zakładu, tak dobrze znanego mieszkańcom powiatu raciborskiego i nie tylko, obchodzi swoje urodziny. Z tej okazji cała załoga firmy składa Mu serdecznie życzenia zdrowia, błogosławieństwa Bożego, pomyślności, kolejnych sukcesów, satysfakcji i spełnienia najskrytszych marzeń!

Postaw na jakość – zasmakuj w wyrobach Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego Ernestyn Janeta

Jeśli ktoś sygnuje swoje wyroby swoim nazwiskiem, to znaczy, że ręczy za produkty, które tworzy i nie musi się ich wstydzić. Kto zaopatrywał się w produkty spożywcze u Ernestyna Janety, miał okazję się przekonać o słuszności tej tezy. Kto jeszcze nie skorzystał z oferty zakładu, niech nie zwleka! Zapraszamy do jednego z 21 punktów firmy, które można znaleźć w Lubomi, Pszowie, Tworkowie, Krzanowicach, Pawłowiczkach, Kędzierzynie-Koźlu, Rybniku, Lyskach, Orzeszu i Raciborzu.

Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta Lubomia, ul. Pogrzebieńska 21a tel.: 32 451 64 16; 32 451 61 50

Znajdź nas na Facebooku!

Autor: Teresa Besz,

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Dentica 24
ostrog.net
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Materiały RTK
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 26.04.2024
25 kwietnia 202419:33

Nasz Racibórz 26.04.2024

Nasz Racibórz 19.04.2024
19 kwietnia 202421:56

Nasz Racibórz 19.04.2024

Nasz Racibórz 12.04.2024
12 kwietnia 202415:22

Nasz Racibórz 12.04.2024

Nasz Racibórz 05.04.2024
7 kwietnia 202412:45

Nasz Racibórz 05.04.2024

Zobacz wszystkie
© 2024 Studio Margomedia Sp. z o.o.