Polskie aperitivo w Barcellonie Pozzo di Gotto na Sycylii

Uczniowie CKZiU nr 1 kochają Polskę. To nie przypadek, że publikujemy ten artykuł w dzień 99. Rocznicy Odzyskania Niepodległości. W czasie pobytu na zagranicznych praktykach na Sycylii w ramach realizacji projektu Erasmus+ „Europejska wymiana doświadczeń szansą na nowoczesną szkołę zawodową” uczniowie CKZiU nr 1 w Raciborzu zorganizowali 23 października Dzień Polski.
Przygotowania rozpoczęły się już w Polsce, ponieważ trzeba było ustalić menu i kupić niektóre typowo polskie produkty, takie jak zakwas do żurku, polski twaróg, ogórki kiszone i kiełbasę. Aperitivo to dla Sycylijczyków czas po zachodzie słońca, który spędzają wśród przyjaciół popijając granitę i częstując się zakąskami. Uczniowie Centrum postanowili połączyć polskie i włoskie tradycje. Zostali zaproszeni wszyscy pracownicy biura A Rocca - naszego włoskiego partnera oraz właściciele zakładów pracy, w których uczniowie odbywali swoje praktyki. Uczniowie zaserwowali dania kuchni polskiej i śląskiej: żurek z kiełbasą, rolady z kluskami śląskimi i modrą kapustą, roladki z indyka, pierogi ruskie oraz pierogi ze szpinakiem i fetą, sałatkę ziemniaczaną i słodki deser w patriotycznych, biało-czerwonych barwach - sernik na zimno.
Dla uczniów Centrum, Dzień Polski rozpoczął się już we wczesnych godzinach przedpołudniowych. Wszyscy z ogromnym zaangażowaniem wykonywali przydzielone wcześniej zadania. Technicy analitycy przygotowywali quiz o Polsce i sałatkę ziemniaczaną, technicy usług fryzjerskich prezentację multimedialną oraz pierogi i kluski śląskie a technicy usług gastronomicznych żurek i rolady. Swoje kulinarne umiejętności wykorzystały również pani Dębczak i pani Chyrchel, przygotowując wspólnie sernik. Uczniowie wykazali się wyjątkowymi umiejętnościami, okazało się, że fryzjerzy świetnie ubijają śmietanę tarką do warzyw, a ciasto na pierogi można rozwałkować butelką, którą później wykorzystuje się również do roztłuczenia rolad. Wśród śmiechu i zabawy przygotowano smaczne potrawy.
Miejscem spotkania był Hotel George, który tego wieczoru przystrojony został w biało-czerwone barwy. Wieczór rozpoczął się kulinarna ucztą, w czasie której największym powodzeniem cieszyły się dania kuchni śląskiej oraz pierogi. Naszych gości zainteresowała również prezentacja multimedialna o Polsce oraz quiz. Najwięcej trafnych odpowiedzi podał Santino di Pietro, opiekun praktyk uczniów technikum analitycznego, za co otrzymał słodki upominek jako nagrodę. Czas przyjemnie minął na wspólnych rozmowach i pamiątkowych zdjęciach.
Ten wieczór z pewnością pozostanie na długo w pamięci uczniów i zaproszonych gości.
Opracowały Joanna Chyrchel i Anna Dębczak

















![Na rynku rozpoczęło się sadzenie drzew [FOTO] Na rynku rozpoczęło się sadzenie drzew [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1763202752img-0271-.jpg)
![Nocna akcja policji w rejonie zbiornika Raciborza. Desperacka ucieczka 33-latka [WIDEO] Nocna akcja policji w rejonie zbiornika Raciborza. Desperacka ucieczka 33-latka [WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_176319159755-905283-.jpg)


![Pięć goli i oprawa rodem z wyższej ligi. Derby w Górkach Śląskich pełne emocji [FOTO] Pięć goli i oprawa rodem z wyższej ligi. Derby w Górkach Śląskich pełne emocji [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1763243215zdjecie-whatsapp-2025-11-15-o-21-58-46-726ed0bb-.jpg)





![KS Rafako Racibórz triumfatorem Winter Futsal Cup rocznika 2017 [FOTO] KS Rafako Racibórz triumfatorem Winter Futsal Cup rocznika 2017 [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1763224737gre01698-.jpg)



![Historyczne wieczory na Zamku Piastowskim z kompletem publiczności [FOTO i WIDEO] Historyczne wieczory na Zamku Piastowskim z kompletem publiczności [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1763208157581924683-1287564746749387-1374047962376769774-n-.jpg)



























Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany