Reklama

Najnowsze wiadomości

Aktualności23 marca 201010:15

Pichcili pod okiem specjalisty

Pichcili pod okiem specjalisty - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

Babka rumowa z migdałami, babka pomarańczowa, mazurek, jaja z farszem, nadziewane muszle czy sałatka wiosenna - to przykładowe potrawy wielkanocne przygotowane w ramach Dnia Śląskiego przez uczniów czterech klas Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Raciborzu.

Prezentację czterech wielkanocnych stołów, na których stanęły potrawy śląskie, poprzedził apel poprowadzony po śląsku i przygotowany przez Justynę Rusin spektakl "Czerwony Kapturek", w czasie którego aktorzy posługiwali się także gwarą. - Dzień Śląski zorganizowany został w naszej szkole po raz 7. Zawsze robimy go 21 marca, w tym roku dzień później ze względu na to, że 21 wypadł w niedzielę. Jest to taka alternatywa dla uczniów na spędzenie dnia wagarowicza - wyjaśnia Violetta Morawiec-Opałka, organizatorka kulinarnego konkursu.

Poczynaniom kulinarnym przyglądał się przedstawiciel Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. - Jestem tu po to, by przedstawić prezesostwu raport z tego przedsięwzięcia i jak wszystko dobrze pójdzie, nasze stowarzyszenie w przyszłym roku objęłoby ten konkurs patronatem - wyjaśnił Piotr Herzik. - Uczniowie mają talent, tylko za mało jest okazji, żeby mogli się nim wykazać. Jestem naprawdę mile zaskoczony tym, co tu dziś zobaczyłem - przyznał.

W kulinarnej konkurencji wzięły udział cztery grupy, głównie przedstawiciele klas o profilu technik żywienia. - Choć jest jeden chłopak, który jest chemikiem, ale z zamiłowania lubi przygotowywać różne potrawy - mówi Violetta Morawiec-Opałka.

Wielkanocne stoły oceniało jury: dyrektor ZSZ Bożena Chudzińska-Latacz, przedstawiciel Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni Piotr Herzik oraz nauczycielki Irena Gotzmann i Wiesława Majer-Świecka. - Wszystkie grupy zostały nagrodzone I miejscem za różne aspekty swojej pracy - informuje organizatorka. Klasa IV c: Patrycja Pitrasz, Jolanta Jawor, Iwona Szulik, Magdalena Jelińska i Piotr Henek, nagrodzeni zostali za całokształt pracy - dekorację, potrawy i ubiór. Klasa IV b: Tadeusz Opiela, Monika Mościcka, Mariusz Glenc i Rajmund Petrzyk, wyróżniona została za deser. A klasy III a: Hania Siwoń, Edyta Steuer, Zuzanna Wiewiórka, Wioletta Szłapka, Dominika Żurek i Adrianna Wziontek, i III c: Magda Mordeja, Klaudia Waliczek, Bernadeta Lasak, Karolina Zając, Karolina Granieczny, uplasowały się na I miejscu, jeśli chodzi o zakąski.

- Część z zaprezentowanych potraw to pomysły z naszej głowy, a część z tradycji domowej - przyznali uczestnicy kulinarnej konkurencji.

JaGA

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Tagi:

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 23.05.2025
22 maja 202518:47

Nasz Racibórz 23.05.2025

Nasz Racibórz 16.05.2025
15 maja 202521:18

Nasz Racibórz 16.05.2025

Nasz Racibórz 09.05.2025
11 maja 202511:00

Nasz Racibórz 09.05.2025

Nasz Racibórz 25.04.2025
24 kwietnia 202516:50

Nasz Racibórz 25.04.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.