Reklama

Najnowsze wiadomości

Aktualności2 lutego 201609:09

Nasza tradycja jest kultywowana, a receptura w tajemnicy chowana

Nasza tradycja jest kultywowana, a receptura w tajemnicy chowana  - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

Jak to wygląda? Z wiadomych powodów - nikt do końca się nie dowie... Raciborski strażnik receptury Rajmund Petrzyk uchylił nam rąbka tajemnicy tworzenia piwa w Browarze Raciborskim.  

Jak przebiega proces od momentu przywiezienia surowców do browaru, po ustawienie gotowego już piwa na sklepowych półkach?

Słód (czyli wykiełkowane i wysuszone ziarno jęczmienia browarnego) produkowany w tradycyjnej słodowni klepiskowej przywożony jest do nas cysternami i magazynowany w silosie, z niego kilkudziesięcioma metrami przenośników trafia do śrutownika, w którym jest rozdrabniany. Gdy mamy ześrutowaną odpowiednią ilość słodu, wlewamy do kadzi zaciernej wodę i wsypujemy do niej słód tworząc zacier. Podczas procesu zacierania zawarta w ziarnie skrobia przekształcana jest w cukry fermentowalne przez drożdże - przemieniane na dalszych etapach w alkohol i dwutlenek węgla i niefermentowalne nadające piwu pełni i słodkości. 

Zdjęcie 1. Po całkowitym scukrzeniu skrobi zacier przepompowujemy do kadzi filtracyjnej, gdzie następuje oddzielenie części stałych od brzeczki, która trafia do kotła warzelnego. 

Zdjęcie 2. Po zapełnieniu kotła rozpoczyna się proces gotowania trwający w zależności od gatunku piwa od 1,5 do 4 godzin. Podczas gotowania do brzeczki w kilku dawkach dodawany jest chmiel odmian goryczkowych i aromatycznych nadających piwom zgodnie z ich nazwą odpowiednio goryczki i chmielowego aromatu. Po zakończeniu gotowania oddzielamy od brzeczki znajdujące się w niej części chmielu, a samą brzeczkę schładzamy do temperatury poniżej 10 st. C i wlewamy do otwartych kadzi fermentacyjnych. W nich po dodaniu drożdży piwowarskich przebiega proces fermentacji trwający od około tygodnia do kilkunastu dni. 

Zdjęcie 3. W tym czasie większość pochodzących ze słodu cukrów ulega przemianie w alkohol, dwutlenek węgla i substancje tworzące razem z aromatem chmielu bukiet smakowo-zapachowy piwa. Po zakończeniu fermentacji młode piwo przepompowywane jest do tanków leżakowych, gdzie w temperaturze bliskiej 0 st. C spędza ono od kilku tygodni do kilku miesięcy dojrzewając, nabierając odpowiedniego smaku i aromatu i nasycając się naturalnym dwutlenkiem węgla. Po tym czasie gotowe już piwo może zostać przefiltrowane, utrwalone przez pasteryzację i rozlane w metalowe beczki lub uprzednio umyte i zdezynfekowane butelki szklane, które po zakapslowaniu i przyklejeniu etykiet prosto z taśmy produkcyjnej trafiają do ciężarówek, a z nich do hurtowni i na sklepowe półki.

Zdjęcie 4. Kult i tradycja – smak złotego trunku zostaje zachowany w każdym gatunku. Małą wiedzą dzielimy się z wami, a reszta się kryje za browaru drzwiami. 

Autor: Nikol Urbaniec,

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Tagi:

Komentarze (0)

Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności13 czerwca 202507:00

Co? Gdzie? Kiedy? Nawigator weekendowy

Co? Gdzie? Kiedy? Nawigator weekendowy - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Powiat:

Nadchodzący weekend nie poskąpi ciekawych wydarzeń. Sprawdź, co będzie się działo w Raciborzu i okolicy.

red.
Reklama
Aktualności13 czerwca 202521:26

Rodzinny festyn pełen radości w SP 18 im. Książąt Raciborskich [FOTO i WIDEO]

Rodzinny festyn pełen radości w SP 18 im. Książąt Raciborskich [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Szkoła Podstawowa nr 18 w Raciborzu zamieniła się w piątek w prawdziwe centrum rodzinnej zabawy. Na festynie zorganizowanym przez społeczność szkolną nie brakowało uśmiechu, dobrej energii i mnóstwa atrakcji dla dzieci i dorosłych.

Jan Ptak
Reklama
Reklama
Kultura i edukacja13 czerwca 202513:24

Jubileusz 80-lecia I LO. Flash mob uczniów na Rynku [WIDEO]

Jubileusz 80-lecia I LO. Flash mob uczniów na Rynku [WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Rok 2025 jest dla I Liceum Ogólnokształcącego im. Jana Kasprowicza w Raciborzu czasem szczególnym. Dokładnie 15 czerwca mija 80 lat od powstania placówki, która na przestrzeni dekad wykształciła tysiące absolwentów i zapisała się na trwałe w historii miasta oraz regionu. W związku z tym rozpoczęto cykl jubileuszowych wydarzeń, których celem jest zarówno upamiętnienie dorobku szkoły, jak i budowanie świadomości o jej znaczeniu dla lokalnej społeczności.

(greh)
Reklama
Aktualności13 czerwca 202522:26

Polonez ósmoklasistów SP 15 na raciborskim rynku

Polonez ósmoklasistów SP 15 na raciborskim rynku - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

W piątek, 13 czerwca 2025 roku o godzinie 16:30, raciborski rynek stał się sceną dla wyjątkowego wydarzenia. Ósmoklasiści ze Szkoły Podstawowej nr 15 im. Jana III Sobieskiego w Raciborzu zaprezentowali uroczysty polonez, symbolicznie kończąc etap edukacji podstawowej.

TH
Aktualności12 czerwca 202512:36

W zamkowej kaplicy pw. św. Tomasza Becketa znów wybrzmiały organy z 1873 roku [FOTO i WIDEO]

W zamkowej kaplicy pw. św. Tomasza Becketa znów wybrzmiały organy z 1873 roku [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Koncerty inauguracyjne pod nazwą Musica sacra ex arce Piastensi odbyły się wczoraj, 11 czerwca. Na zaproszenie władz Powiatu Raciborskiego oraz Zamku Piastowskiego wystąpili: Aleksandra Zamojska (Salzburg) – sopran oraz raciborscy organiści Arkadiusz Popławski i Mariusz Wycisk.

Zamek Piastowski
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Sport13 czerwca 202507:00

Weekendowy Niezbędnik Kibica

Weekendowy Niezbędnik Kibica - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Region:

Przed nami finisz sezonu 2024/2025 w lokalnych ligach. Jedni już mogą cieszyć się z awansu bądź utrzymania, inni jeszcze walczą o pozostanie na obecnym szczeblu rozgrywek lub zmuszeni są do pogodzenia się ze spadkiem. Sprawdź, z kim zagra drużyna, której kibicujesz.

(greh)
Reklama
Aktualności13 czerwca 202522:17

Rodzinny festyn z międzynarodowym przesłaniem w P23

Rodzinny festyn z międzynarodowym przesłaniem w P23 - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

W piątek, 13 czerwca, w Przedszkolu Nr 23 w Raciborzu odbył się Festyn Rodzinny, który zgromadził dzieci, rodziców oraz gości z Raciborza i czeskiej Opawy. Wydarzenie miało charakter integracyjny i było częścią projektu transgranicznego „Zdrowy Przedszkolak – Czech i Polak”.

Jan Ptak
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 13.06.2025
13 czerwca 202509:38

Nasz Racibórz 13.06.2025

Nasz Racibórz 06.06.2025
5 czerwca 202521:47

Nasz Racibórz 06.06.2025

Nasz Racibórz 30.05.2025
29 maja 202517:46

Nasz Racibórz 30.05.2025

Nasz Racibórz 23.05.2025
22 maja 202518:47

Nasz Racibórz 23.05.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.