Borucin z wyróżnieniem! Świński móżdżek z Zagrody na pograniczu doceniony w konkursie kulinarnym

Smak tradycji z Borucina zdobył uznanie jury podczas 24. edycji prestiżowego konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz potrawę regionalną. Wyróżnienie w części gastronomicznej otrzymało Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” Joachima Marczińskiego za przygotowanie potrawy o intrygującej nazwie – móżdżek świński.
W tegorocznych zmaganiach wzięło udział osiem ekip gastronomicznych, które zaprezentowały zestawy składające się z przystawki lub zupy oraz dania głównego. Równolegle w czterech kategoriach produktowych – pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napojów regionalnych oraz innych produktów – oceniono aż 57 zgłoszonych wyrobów.
Komisje konkursowe zwracały uwagę na smak, zgodność z lokalnymi tradycjami oraz metody produkcji. Jak co roku poziom był bardzo wysoki, a rywalizacja zacięta. Tym bardziej cieszy, że to właśnie Borucin, reprezentujący powiat raciborski, został zauważony i doceniony za wierność kulinarnej spuściźnie regionu.
To kolejny dowód na to, że lokalne smaki mają siłę przebicia – nawet wtedy, gdy sięgają po nieco zapomniane receptury.
Najlepsza potrawa regionalna:
I miejsce - kartoflanka i bitki wołowe z brukwią i marekwią - Gospodarstwo Rolne „Kudłaty Zakątek” Marta Maciejewska - Lennert i Jarosław Lennert (Żory)
II miejsce - fitka i kluski prażone z żeberkami i surówką - Koło Gospodyń Wiejskich „Jura” w Niegowoniczkach (Niegowoniczki, gm. Łazy, powiat zawierciański)
III miejsce - krupnik na żołądkach kaczych, fazole z kaszą i szpyrkami - Macierz Ziemi Cieszyńskiej Koło Drogomyśl (Drogomyśl, gm. Strumień, powiat cieszyński)
Wyróżnienie: Móżdżek świński - Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński (Borucin, gm. Krzanowice, powiat raciborski)
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany