Reklama

Najnowsze wiadomości

Aktualności31 lipca 202407:36

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Potrawy z naszego powiatu z nagrodą

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Potrawy z naszego powiatu z nagrodą - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Region:

Finał regionalny konkursu odbył się w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie. Nagrodę zdobyło Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński.

W chorzowskim skansenie odbyła się dwudziesta trzecia edycja Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną.

Do zmagań konkursowych przystąpiło 9 ekip gastronomicznych, które zaprezentowały przystawkę lub zupę i danie główne, a w 4 kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne zgłoszono 52 produkty. Komisje konkursowe oceniły walory smakowe oraz specyficzne i tradycyjne metody produkcji, zgodność z tradycją i zwyczajami kultywowanymi w regionie. W tym roku komisje miały trudny wybór ze względu na bardzo wysoki i wyrównany poziom potraw i produktów i dlatego w części gastronomicznej oprócz trzech głównych nagród komisje przyznały dwa dodatkowe wyróżnienie, a wśród produktów były równorzędne pierwsze nagrody i wyróżnienia.

Wyniki konkursu:

Najlepsza potrawa regionalna:

I miejsce - kartoffelsalat oraz tradycyjna rolada śląska z czornymi kluskami i modrą kapustą - Gospodarstwo Rolne „Kudłaty Zakątek”
II miejsce - germuszka oraz schab sztygarski, kluski śląskie i modra kapusta – KGW Popielów - Radziejów
III miejsce - zupa z młodzików i młodziki pieczone na maśle - Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński

Wyróżnienie

- polewka i kućmok – Koło Gospodyń Wiejskich „Pradlanki”
- kompot z pieczek i groch z pieczkami - Macierz Ziemi Cieszyńskiej koło Drogomyśl

Najlepszy regionalny produkt żywnościowy:

I. Kategoria: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: Tadeusz Wantulak za kiełbasę baranią
I nagroda: Sławomir Czekaj Rolniczy Handel Detaliczny za wołowinę wędzoną

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

nie przyznano nagrody

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: Jakub Wątor „Dalidówka Sery Kozie i Krowie” za kwaśne mleko
Podkategoria: miody

I nagroda: „Pasieka w Sercu Jury” Mariusz Zagała za miód nawłociowy

Wyróżnienia:

- PPHU Stanisław Panek za pasztetową w jelicie naturalnym
- Aneta Nogowczyk „Zagroda Edukacyjna u Źródeł” za bundz wędzony

II. Kategoria: produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: KGW Golce za powidła agrestowe

Podkategoria: przetwory warzywne

nie przyznano

Podkategoria: przetwory zbożowe

I nagroda: Wytwórnia Makaronów Stefan Friedek za nudle śląskie
I nagroda: Consonni Sp. z o.o. sp. k. za chleb z sabatnika

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda: Ewangelickie Stowarzyszenie Maria-Marta za szulki
I nagroda: PPH „Aleksandra” s.c. Aleksandra Rycharska, Michał Parkitny za rogaliki częstochowskie

Wyróżnienia:

- Agromrówka Tomasz Mrowiec za buchtę drożdżową z owocami i posypką
- Ryszard Tkacz Wyroby Cukiernicze za będziński wianuszek dożynkowy

III. Kategoria: napoje regionalne

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

nie przyznano

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: Winnica Laguna Lech Sikora za wino Motyle

Wyróżnienia:

- Ewa Zawadzka „Nawłociowa Pasieka” za herbatę z ogrodu „Skarby Biskupic”
- Przemysław Rapacz za nalewkę z czarnego bzu
- KGW Pradlanki za nalewkę z rokitnika

IV. Inne produkty regionalne:

I nagroda: Gospodarstwo Rolne Sylwia i Leszek Szczotka za pszczyńskie grzybki

Wyróżnienia:

- Krystyna Halabowska za olej z ostropestu
- Małgorzata Solich KGW Popielów-Radziejów za kłobuszki

Nominacje do nagrody „Perła 2024” otrzymały następujące produkty:

- Szynka dojrzewająca z jagnięciny – Andrzej Pilch, Gospodarstwo Rolne
- Miód leśny – Pasieka Pszczela Hanna i Karol Pniok
- Ogórki omy Hildy – Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński
- Pisarzowicki kołocz weselny – dożynkowy – FEST-PARK Cukiernictwo Ilona Pudełko
- Wiślańska herbata z zielin – Aneta Nogowczyk „Zagroda Edukacyjna u Źródeł”
- Miód pitny Starowiejski dwojniak jakościowy z mieszanki miodów - Aneta i Grzegorz Śliwka Pasieka Skowronek

oraz potrawy:

- zupa z młodzików, młodziki pieczone na maśle - Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński.

Na początku września Krajowa Kapituła Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań, wybierze te, które otrzymają nagrody „Perła”. Wielki Finału Konkursu odbędzie się na Targach „Smaki Regionów” w Poznaniu 28 września 2024 roku. Podczas uroczystej gali wręczone zostaną nagrody „Perła” oraz nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni”.

Autor: UMWS. fot. Tomasz Żak / UMWS, Zagroda na pograniczu, redakcja@naszraciborz.pl

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Sport15 czerwca 202520:56

Sportowe podsumowanie weekendu

Sportowe podsumowanie weekendu - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Region:

Część zasadnicza sezonu 2024/2025 praktycznie dobiegła końca. Pozostały jeszcze ostateczne rozstrzygnięcia odnośnie awansów z A i B klasy Podokręgu Racibórz. Pierwszą rundę drugiej części sezonu rozegrano w Podokręgu Rybnik. Sprawdź wyniki i dowiedz się, jak poradziła sobie drużyna, której kibicujesz.

(greh)
Reklama
Aktualności15 czerwca 202518:46

Mażoretki opanowały Zamek Piastowski. V Mażoretkowy Zawrót Głowy

Mażoretki opanowały Zamek Piastowski. V Mażoretkowy Zawrót Głowy - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Na dziedzińcu Zamku Piastowskiego w Raciborzu od rana królują rytm, energia i barwne stroje. Trwa piąta edycja Mażoretkowego Zawrotu Głowy, organizowanego przez Stowarzyszenie Kultury Ziemi Raciborskiej „Źródło” przy wsparciu Powiatu Raciborskiego oraz we współpracy ze Związkiem Sportowym Mażoretek. Wydarzenie odbywa się pod honorowym patronatem starosty raciborskiego Grzegorza Swobody i ma charakter międzynarodowy.

Jan Ptak
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 13.06.2025
13 czerwca 202509:38

Nasz Racibórz 13.06.2025

Nasz Racibórz 06.06.2025
5 czerwca 202521:47

Nasz Racibórz 06.06.2025

Nasz Racibórz 30.05.2025
29 maja 202517:46

Nasz Racibórz 30.05.2025

Nasz Racibórz 23.05.2025
22 maja 202518:47

Nasz Racibórz 23.05.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.