Reklama

Najnowsze wiadomości

Aktualności31 lipca 202407:36

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Potrawy z naszego powiatu z nagrodą

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Potrawy z naszego powiatu z nagrodą - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Region:

Finał regionalny konkursu odbył się w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie. Nagrodę zdobyło Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński.

W chorzowskim skansenie odbyła się dwudziesta trzecia edycja Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną.

Do zmagań konkursowych przystąpiło 9 ekip gastronomicznych, które zaprezentowały przystawkę lub zupę i danie główne, a w 4 kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne zgłoszono 52 produkty. Komisje konkursowe oceniły walory smakowe oraz specyficzne i tradycyjne metody produkcji, zgodność z tradycją i zwyczajami kultywowanymi w regionie. W tym roku komisje miały trudny wybór ze względu na bardzo wysoki i wyrównany poziom potraw i produktów i dlatego w części gastronomicznej oprócz trzech głównych nagród komisje przyznały dwa dodatkowe wyróżnienie, a wśród produktów były równorzędne pierwsze nagrody i wyróżnienia.

Wyniki konkursu:

Najlepsza potrawa regionalna:

I miejsce - kartoffelsalat oraz tradycyjna rolada śląska z czornymi kluskami i modrą kapustą - Gospodarstwo Rolne „Kudłaty Zakątek”
II miejsce - germuszka oraz schab sztygarski, kluski śląskie i modra kapusta – KGW Popielów - Radziejów
III miejsce - zupa z młodzików i młodziki pieczone na maśle - Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński

Wyróżnienie

- polewka i kućmok – Koło Gospodyń Wiejskich „Pradlanki”
- kompot z pieczek i groch z pieczkami - Macierz Ziemi Cieszyńskiej koło Drogomyśl

Najlepszy regionalny produkt żywnościowy:

I. Kategoria: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: Tadeusz Wantulak za kiełbasę baranią
I nagroda: Sławomir Czekaj Rolniczy Handel Detaliczny za wołowinę wędzoną

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

nie przyznano nagrody

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: Jakub Wątor „Dalidówka Sery Kozie i Krowie” za kwaśne mleko
Podkategoria: miody

I nagroda: „Pasieka w Sercu Jury” Mariusz Zagała za miód nawłociowy

Wyróżnienia:

- PPHU Stanisław Panek za pasztetową w jelicie naturalnym
- Aneta Nogowczyk „Zagroda Edukacyjna u Źródeł” za bundz wędzony

II. Kategoria: produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: KGW Golce za powidła agrestowe

Podkategoria: przetwory warzywne

nie przyznano

Podkategoria: przetwory zbożowe

I nagroda: Wytwórnia Makaronów Stefan Friedek za nudle śląskie
I nagroda: Consonni Sp. z o.o. sp. k. za chleb z sabatnika

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda: Ewangelickie Stowarzyszenie Maria-Marta za szulki
I nagroda: PPH „Aleksandra” s.c. Aleksandra Rycharska, Michał Parkitny za rogaliki częstochowskie

Wyróżnienia:

- Agromrówka Tomasz Mrowiec za buchtę drożdżową z owocami i posypką
- Ryszard Tkacz Wyroby Cukiernicze za będziński wianuszek dożynkowy

III. Kategoria: napoje regionalne

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

nie przyznano

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: Winnica Laguna Lech Sikora za wino Motyle

Wyróżnienia:

- Ewa Zawadzka „Nawłociowa Pasieka” za herbatę z ogrodu „Skarby Biskupic”
- Przemysław Rapacz za nalewkę z czarnego bzu
- KGW Pradlanki za nalewkę z rokitnika

IV. Inne produkty regionalne:

I nagroda: Gospodarstwo Rolne Sylwia i Leszek Szczotka za pszczyńskie grzybki

Wyróżnienia:

- Krystyna Halabowska za olej z ostropestu
- Małgorzata Solich KGW Popielów-Radziejów za kłobuszki

Nominacje do nagrody „Perła 2024” otrzymały następujące produkty:

- Szynka dojrzewająca z jagnięciny – Andrzej Pilch, Gospodarstwo Rolne
- Miód leśny – Pasieka Pszczela Hanna i Karol Pniok
- Ogórki omy Hildy – Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński
- Pisarzowicki kołocz weselny – dożynkowy – FEST-PARK Cukiernictwo Ilona Pudełko
- Wiślańska herbata z zielin – Aneta Nogowczyk „Zagroda Edukacyjna u Źródeł”
- Miód pitny Starowiejski dwojniak jakościowy z mieszanki miodów - Aneta i Grzegorz Śliwka Pasieka Skowronek

oraz potrawy:

- zupa z młodzików, młodziki pieczone na maśle - Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński.

Na początku września Krajowa Kapituła Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań, wybierze te, które otrzymają nagrody „Perła”. Wielki Finału Konkursu odbędzie się na Targach „Smaki Regionów” w Poznaniu 28 września 2024 roku. Podczas uroczystej gali wręczone zostaną nagrody „Perła” oraz nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni”.

Autor: UMWS. fot. Tomasz Żak / UMWS, Zagroda na pograniczu, [email protected]

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności29 czerwca 202511:43

Pływadło na bis. Jedyna taka flota w Polsce znów na Odrze [FOTO i WIDEO]

Pływadło na bis. Jedyna taka flota w Polsce znów na Odrze [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

To już 26. edycja wyjątkowego spływu, którego pomysłodawcą jest Bronisław Piróg, a od lat wspiera go Miasto Racibórz. Pływadło – barwna i niepowtarzalna impreza rzeczna – po raz piąty znalazło się w programie Festiwalu Górnej Odry.

fot. UM, Jan Ptak
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności30 czerwca 202509:21

Cyrk, ogień i serce Don Juana – nowa energia w murach Zamku Piastowskiego

Cyrk, ogień i serce Don Juana – nowa energia w murach Zamku Piastowskiego - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Magiczna noc na raciborskim zamku. W sobotę, 28 czerwca, Zamek Piastowski po raz pierwszy stał się przestrzenią niezwykłego festiwalu „Misteria Piastorum”, łączącego teatr uliczny, ogień i elektroniczne brzmienia. Wydarzenie przyciągnęło tłumy mieszkańców i pokazało, jak średniowieczne mury mogą tętnić współczesną sztuką. Zobaczcie fotorelację Jana Ptaka.

Jan Ptak
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Strony Partnerskie30 czerwca 202518:51

Spirala czasu z irysów zakwitnie w Zaczarowanym Ogrodzie w Raciborzu

Spirala czasu z irysów zakwitnie w Zaczarowanym Ogrodzie w Raciborzu - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

W Arboretum Bramy Morawskiej w Raciborzu powstaje niezwykła przestrzeń – „spirala czasu” z irysów. Projekt, który otrzymał wsparcie Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach, stanie się nowym ogrodniczym sercem Zaczarowanego Ogrodu, przyciągając miłośników natury i botanicznych opowieści.

waw
Reklama
Strony Partnerskie29 czerwca 202504:37

Kiedy pompa ciepła się wyłącza?

Kiedy pompa ciepła się wyłącza? - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
materiał partnerski
Aktualności1 lipca 202507:09

Pakuj się do czytania!

Pakuj się do czytania! - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Biblioteka Racibórz
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 27.06.2025
27 czerwca 202519:05

Nasz Racibórz 27.06.2025

Nasz Racibórz 20.06.2025
19 czerwca 202522:36

Nasz Racibórz 20.06.2025

Nasz Racibórz 13.06.2025
13 czerwca 202509:38

Nasz Racibórz 13.06.2025

Nasz Racibórz 06.06.2025
5 czerwca 202521:47

Nasz Racibórz 06.06.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.