Muzeum zorganizowało warsztaty piernikarskie

Racibórz był kiedyś śląską stolicą pierników. Miejscowi rzemieślnicy używali specjalnych, dużych form, dbając o wyjątkowy smak. W piernikowy świat wprowadziła w Muzeum etnograf Julita Ćwikła.
- W raciborskim muzeum zapachniało piernikami, a to wszystko za sprawą familijnych warsztatów piernikarskich, które odbyły się po raz pierwszy w nowej sali, dedykowanej specjalnie dla działań edukacyjnych i warsztatowych. Jak widać miłośnicy tych aromatycznych ciasteczek dopisali i z zapałem czynili swoje własne piernikowe "dzieła". W świat piernikarskich tradycji gości wprowadziła Julita Ćwikła - muzealna etnografka, zdradzając m.in. tajemnicę skąd się wzięła nazwa "piernik"? Najlepsze było jednak to, że pierniczki można było samemu wyciskać z ciasta, wypiekać, dekorować, a następnie zjeść lub zabrać do domu. Z naszych obserwacji wynika, że w większości zostały one skonsumowane na miejscu. Wygląda na to, że tajemniczy przepis na pierniki, znany wyłącznie muzealnikom, jest chyba znakomity - informuje Muzeum po wczorajszej, 17.12., imprezie.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany