Reklama

Najnowsze wiadomości

Aktualności24 listopada 202214:00

Fakty i mity na temat sushi

Fakty i mity na temat sushi - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Polska:

Ludzie chętnie upraszczają świat, tworząc czarno-białe opinie. Nie lubimy wątpliwości, chcemy myśleć, że wiemy coś na pewno. Również sushi budzi kontrowersje, w związku z czym powstają przekonania, w które wierzymy, choć nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Jakie prawdy i mity na temat sushi krążą po świecie? Zacznijmy od mitów:

Sushi to w tłumaczeniu surowa ryba

Wyraz ten oznacza „kwaśny” i odnosi się bardziej do ryżu niż ryby, która w sushi wcale nie musi być surowa. Kwaśność dotyczy octu ryżowego, którym zaprawia się ryż.

Sushi pochodzi z Japonii

Okazuje się, że to w Chinach zastosowano po raz pierwszy metodę kiszenia ryby w beczkach z ryżem w celu przedłużenia jej terminu spożycia. To obecne sushi faktycznie pochodzi z Edo, czyli z Japonii, gdzie ryż zaczęto zaprawiać octem ryżowym i formowano w różne kształty, a na wierzchu kładziono plastry ryby czy owoców morza.

Sushi można jeść tylko pałeczkami

Zgodnie z etykietą sushi można jeść zarówno pałeczkami, jak i rękami, a konkretnie trzema palcami: kciukiem, wskazującym i środkowym. Nie należy jednak jeść tej potrawy sztućcami.

Imbir podawany do sushi występuje w odmianie białej i różowej

Imbir ma tylko jedną odmianę, czyli białą. Różowy staje się wskutek marynowania i taki często dodawany jest jako dodatek do sushi.

W sosie sojowym macza się ryż

To nie do końca prawda, bo w sosie sojowym powinno się maczać głównie część, na której jest ryba lub wodorost. Jest to przyprawa, która ma uwydatnić walory smakowe sushi. Moczenie ryżu może spowodować nadmierne nasączenie sushi sosem sojowym, a tym samym zdominowanie jego smaku tylko przez ten jeden dodatek.

Imbir to ozdoba do sushi

Wszystkie dodatki, jakie serwowane są do sushi, mają swoje konkretne zadanie. Zielony chrzan wasabi ma na celu podkreślenie walorów smakowych potrawy oraz dostarczenie wartości odżywczych. Imbir ma na celu oczyszczenie kubków smakowych przed kolejnymi porcjami sushi, tak aby smaki poszczególnych rodzajów sushi nie mieszały się ze sobą.

Imbir zjada się wraz z kawałkiem sushi

Tak jak napisano wyżej, rolą imbiru jest redukowanie smaku jednego kawałka sushi przed zjedzeniem sushi innego rodzaju, by smaki się nie mieszały.

Sushi z marketu jest niezdrowe

Gotowe dania sushi, które możemy znaleźć w niektórych sklepach, mogą być daniami zdrowymi pod warunkiem, że pochodzą od sprawdzonych dostawców i są produkowane w oparciu o świeże produkty i pochodzące ze sprawdzonych hodowli ryby i owoce morza. Sushi z marketu może też być bardzo smaczne.

Teraz przejdźmy do faktów na temat tego orientalnego dania:

Kawałki sushi je się na raz

Zgodnie z filozofią tej kuchni, każdy kawałek to zamknięta kompozycja smakowa. Jedzenie po kawałku uniemożliwia poznanie pełni smaku tego dania. Tym bardziej należy wziąć też pod uwagę, by wszelkie dodatki do sushi stosować z umiarem, gdyż inaczej również smak dania zostanie zniszczony.

Sushi jest zdrowe

To jak najbardziej prawda. Jak wiemy, rzadko Japończycy zmagają się z otyłością, a ich średnia długość życia o kilka lat przekracza żywotność Europejczyków. Choroby serca, układu krążenia również rzadko ich dotyczą. Kuchnia jest skupiona na świeżych warzywach, rybach i owocach morza, kiszonkach oraz zielonej herbacie. Żywność przetworzona czy mięso są tu mało popularne.

Przy jedzeniu sushi niewskazane jest popijanie

To prawda, ale jeśli już to nie pijemy wody czy soku, a zieloną herbatę, napój aloesowy czy wino śliwkowe.

Autor: materiał partnerski,

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Tagi:sushi

Komentarze (0)

Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Sport11 maja 202522:01

Sportowe podsumowanie weekendu

Sportowe podsumowanie weekendu - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Region:

Piłkarskie rozgrywki z każdym weekendem zbliżają się do ostatecznych rozstrzygnięć. Jedni mogli cieszyć się z wygranej, inni musieli przełknąć gorzką pigułkę porażki. Sprawdź wyniki i tabele od II ligi do C klasy Podokręgów Racibórz i Rybnik i dowiedź się, jak poradziła sobie ekipa, której kibicujesz.

(greh)
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 09.05.2025
11 maja 202511:00

Nasz Racibórz 09.05.2025

Nasz Racibórz 25.04.2025
24 kwietnia 202516:50

Nasz Racibórz 25.04.2025

Nasz Racibórz 18.04.2025
17 kwietnia 202522:23

Nasz Racibórz 18.04.2025

Nasz Racibórz 11.04.2025
14 kwietnia 202520:31

Nasz Racibórz 11.04.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.